Termoterapie tibetană sau terapia cu foc este utilizata de mii de ani in Tibet pentru tratarea si vindecarea mai multor boli, ca tratament de intretinere sau cu rol profilactic. Samanii ameridieni utilizau in acelasi scop tehnici similare. In conceptia medicinei tibetane, focul purifica, fiind unul dintre cele 5 elemente esentiale ale organismului si simbol al vietii. In practica medicala, focul deschide calea catre organul bolnav, permitand principiilor active din plante sa actioneze la nivel maxim pentru refacerea zonelor afectate.
Procedura termoterapeutica consta in aplicarea in zona organului bolnav a unui produs din plante cu formula specifica pentru afectiunea tratata. Zona este acoperita cu un prosop imbibat cu alcool si se aprinde. Caldura produsa de arderea alcoolului este usor suportata de pacient iar procedura este oprita in momentul in care pacientul anunta vreun disconfort. Efectul vasodilatator produs de caldura focului accelereaza circulatia sangvina locala si metabolismul local. Astfel, substantele vindecato are ale plantelor vor fi transportate direct in organul bolnav si vor actiona imediat la nivel local. Eficienta procedurii este dovedita mai ales in cazul afectiunilor coloanei vertebrale.
Termoterapie Tibetană
La nivel hepatic, procedura termoterapeutica are mai ales un efect detoxifiant si revitalizant. Ficatul este laboratorul organismului. Acest organ realizeaza cele mai multe reactii chimice din organism si are rol in oxigenarea optima a celorlate organe. Oxigenarea organismului este un proces fundamental pentru o sanatate optima, prin urmare disfunctiile hepatice pot avea un impact devastator asupra celorlate organe daca nu sunt tratate la timp. Prin procedura termoterapeutica ficatul este eliberat de toxinele acumulate pintr-o alimentatie necorespunzatoare, excese alimentare sau administrarea unei medicatii prelungite pentru diverse afectiuni. Indata curatat de aceste toxine, functiile hepatice sunt restabilite. Prin tehnici de acupunctura specifice se restabileste si relatia optima a ficatului cu celelalte organe.
Termoterapia este utilizata in tratamentele traditionale si pentru afectiuni pulmonare, renale, digestive, pancreatice sau genitale, in special pentru artroze, discopatii, osteoporoza, nevralgii, tumori benigne si maligne.