Sterilitatea este o conditie ce afecteaza capacitatea femeilor si a barbatilor de a concepe copii sau reprezinta incapacitatea femeilor de a duce la termen o sarcina.
Diagnosticul de sterilitate poate fi stabilit in urma unor analize de specialitate. Se recomanda realizarea acestor analize cuplurilor care au avut contacte sexuale neprotejate mai mult de un an, fara a se realiza fecundarea ovulului.
Cauze
Cauzele si efectele sterilitatii sunt multiple. In primul rand trebuie subliniate efectele psihologice, intrucat implica afectarea vietii de cuplu si armonia familiei. Incapacitatea de a concepe si naste un copil marcheaza profund psihicul ambilor parteneri, atat din punct de vedere emotional cat si rational. Ambii parteneri pot trece prin stari de nesiguranta, anxietate sau chiar depresie. Stresul si frustrarile provocate de situatia in sine influenteaza toate dimensiunile vietii umane: echilibrul interior, armonia cuplului, raporturile cu familia proprie si a partenerului, raporturile sociale cu prietenii, randamentul si dezvoltarea profesionala.
Afectarea capacitatii de conceptie sugereaza ca in organism exista dereglari functionale majore. In cele mai multe dintre cazuri, sterilitatea apare ca urmare a actiunii unuia sau a mai multor factori.
In cazul persoanelor de sex feminin:
- Diabet
- Obezitate
- Afectiuni autoimune
- Disfunctii ale hipofizei si ale hipotalamusului
- Disfunctii ale glandei tiroide
- Disfunctii ale ovarelor
- Disfunctii ale glandelor suprarenale
- Afectiuni ale rinichilor si ale ficatului
- Organe sexuale nedezvoltate sau imbatranite prematur
- Afectiuni ale aparatului genital (endometrioza, fibroame, ovare polichistice, uter fibromatos)
- Malformatii uterine, obstructii ale vaginului, vaginism
- Anovulatie (incapacitatea ovarelor de a produce ovule)
- Infectii ale aparatului genital
- Anticorpi antispermatozoizi
- Infectii netrate sau tratate necorepunzator cu Chlamydia, Toxoplasma Gondi, Gonoree etc.
- Complicatiile aparute in urma avortului
- Tratament necorespunzator cu hormoni de sinteza
In cazul persoanelor de sex masculin:
- Diabet
- Obezitate
- Disfunctii ale hipofizei si ale hipotalamusului
- Disfunctii ale glandei tiroide
- Disfunctii ale glandelor suprarenale
- Afectiuni ale rinchilor si ale ficatului
- Organe sexuale nedezvoltate sau imbatranite prematur
- Infectii ale aparatului genital
- Infectii netrate sau tratate necorepunzator cu Chlamydia, Toxoplasma Gondi, Gonoree etc.
- Boli ale copilariei tratate necorespunzator – Oreion
- Afectarea functiei prostatei sau a testiculelor (azoospermie, oligospermie)
- Trauma in zona genitala
- Impotenta, ejaculare precoce
- Tratament cu necorespunzatoare hormoni de sinteza
- Consumul excesiv de alcool si consumul drogurilor
Prevenire
O educatie sexuala sanatoasa include si informarea asupra riscurilor ce pot aparea in momentul inceperii vietii sexuale. Adolescentii ar trebui educati sa trateze cu responsabilitate acest aspect al vietii lor, intrucat o mica greseala poate favoriza aparitia sterilitatii.
Este recomandat ca barbatii se evite consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, lenjeria stramta si inconfortabila, steroizii si medicamentele ale caror prospect mentioneaza ca pot cauza sterilitate.
In cazul femeilor este recomandat sa nu consume in exces cafea sau alcool, sa nu consume droguri, sa foloseasca metode contraceptive de bariera pentru a preveni avortul si complicatiile lui.
Ambele sexe trebuie sa trateze la timp orice gen de infectie sau afectiuni ale aparatului genital sau urinar. In cazul aparitiei simptomelor unei boli cu transmisie sexuala, pacientul trebuie sa urmeze un tratament corespunzator din primele faze ale bolii si pana la vindecarea confirmata de catre medicul specialist.
Tratament
Organizatia Mondiala a Sanatatii a afectuate o serie de cercetari pentru a stabili eficienta terapiilor alternative in tratamentul sterilitatii. Conform acestora, rata succesului procedurilor de fertilizare in vitro a crescut cu 60% pentru pacientele care au ales aceasta procedura pentru a concepe si au urmat in paralel si sedinte de acupunctura.
Terapiile mediciniei traditionale reechilibreaza functiile organelor ale caror dezechilibre au dus la aparitia sterilitatii. In cazul unor infectii se anuleaza mediul ce favorizeaza prezenta microorganismelor patogene. Cand un microorganism patogen patrunde in corp se produc atat dereglari la nivel functional cat si energetic. Prin acupunctura se indeparteaza dezechilibrele energetice produse de prezenta microorganismelor si apoi se actioneaza direct asupra efectelor produse de acestea in organism.
In celelalte cazuri, dereglarile apar din cauza stresului sau unor socuri psihice suferite de catre unul dintre parteneri. In organismul feminin exista o legatura foarte puternica intre starea de sanatate a aparatului genital si starea psihica iar in conditii de stres puternic imunitateas sistemul reproducator este prima care cedeaza.
Acupunctura si fitoterapia sunt recunoscute la nivel mondial pentru actiunea benefica asupra psihicului, pentru relaxarea si reechilibrarea afectiva a pacientilor. Eliminand cauzele tensiunii nervoase, la nivelul creierului se intensifica secretia de serotonina, denumita si “hormonul fericirii”. Prin acest proces se elimina dezechilibrele neuro-endocrine ce au dus la aparitia sterilitatii. In acelasi timp se intensifica si oxigenarea la nivel celular, redusa initial de prezenta tensiunii nervoase. Astfel se elimina hipooxigenarea organismului, se regleaza functiile metabolice si se elimina mediul propice dezvoltarii microorganismelor patogene. In zona genitala, in functie de afectiunile fiecarei paciente, se amelioreaza activitatea ovariana si se echilibreaza secretiile hormonale specifice.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.