Încununăm seria de articole despre sistemele ce susțin viața organismului uman și interdependența lor cu doar câteva detalii despre sistemul ce stă la baza tratamentelor noastre, sistemul energetic al corpului uman.
Medicina tradițională este nu doar medicină, ci și artă. Pentru specialiștii în medicină tradițională nu există secrete în tratarea afecțiunilor, având în vedere că este practicată de la începuturile istoriei umane. Medicina tradițională are o experiență practica și tehnică de tratament cu fundamente foarte stabile și cunoscute de la începuturile omenirii. Tratamentul în medicina tradițională se bazează pe roadele naturii și pe zeci de mii de ani de experiență.
Una dintre ramurile medicinei tradiționale este acupunctura, terapie cu o istorie vastă. Informaţiile despre anatomia energetică a corpului uman au fost structurate în aceast ramură distinctă a medicinei tradiţionale chinezeşti, recunoscută şi în lumea occidentală în ultimii 50-70 de ani. Pe scurt, prin intermediul acupuncturii, învăţăm că energia vitală curge în interiorul nostru de-a lungul unor meridiane energetice formate la rândul lor din puncte sau centri energetici.
Astfel sistemul energetic uman este format din mai multe meridiane și puncte energetice. Tehnicile de acupunctura se aplică pe 14 meridiane energetice distribuite în corpul uman. Toate meridianele, cu excepția celui TRIPLU ENERGO-ÎNCĂLZITOR, corespund cu organele interne. Maeștrii medicinei tradiționale evită elegant discuțiile despre meridianul TRIPLU ENERGO-ÎNCĂLZITOR și efectele sale asupra fiecărui merdian, întrucât subiectul se îndreaptă spre secretele vieții și menținerea ființei umane spre evoluție.Meridianele au fost denumite după organul sau glanda cu care lucrează; avem astfel meridianul inimii, plămânului, ficatului, splinei-pancreasului, rinichiului, vezicii biliare, etc.
Fiecare meridian este compus din 6 puncte de bază. De-a lungul fiecărui meridian sunt plasate puncte cu rezistență joasă și cu vibrații reduse – în aceste locuri sunt introduse acele de acupunctură pentru a se echilibra sistemul energetic. La nivelul fiecărui merdian se găsește câte un punct poștaș, adică punct de alarmă. Dacă există întrerupere de energie, punctul de alarmă devine dureros la apăsare ușoară. De la nivelul acestor puncte începe tratamentul efectiv pe meridianul respectiv, prin introducerea acului și eventual utilizarea moxei sau a amestecurilor din plante medicinale. În tratatele tradiționale sunt descrise până în secolul trecut 800 de puncte ale corpului uman. În prezent s-au adăugat încă 140, în total 940 de puncte corespondente ale organismului uman.
Acupunctura este un sistem complex de diagnosticare, tratare și prevenire a bolilor și ocupă un loc aparte în medicina tradițională. Exista numeroase teorii care încearcă să explice mecanismele prin care acupunctura ajută corpul uman să se amelioreze.
Teoriile care abordează din punct de vedere anatomic mecanismele acupuncturii nu pot cuprinde și explica acțiunea sa, desi structura anatomica a corpului a fost studiată atent de-a lungul timpului de către oameni de știință, aparținând unor centre medicale sau religioase de prestigiu din lumea întreagă.
Deci în credința orientală, corpul material este susținut de corpul/scheletul energetic. Efectele terapeutice ale acupuncturii constau în deblocarea și eliminarea dezechilibrelor energetice minore sau majore ce apar în cadrul acestui sistem energetic. Maeştrii taoişti au observat că fiinţa umană are, pe lângă corpul fizic, şi un corp energetic şi un corp emotional-mental. Ei au observat cum corpul energetic influenţează corpul fizic şi de aceea au început să studieze şi să creeze o anatomie energetică a omului aşa cum exista un studiu anatomic al corpului fizic uman.
Ei nu sunt singurii care au observat acest lucru, înţelepţii din Grecia, imperiul roman, India sau Dacia ajungând la aceeaşi concluzie.
Originile acupuncturii se pierd în istorie, însă această metodă de tratament există de la începutul civilizației pe Terra. La început se stimulau punctele energetice prin pietre calde sau reci, ulterior s-a trecut la stimularea prin ace de piatră de mici dimensiuni, precum săgețile, ce erau introduse în corp în zone specifice. Cu timpul, săgețile din piatră au fost schimbate cu cele din lemn de bambus. Eficiența tehnicilor și a procedurilor a crescut când acele au fost confecționate din metal.
În prezent, acupunctura este o metodă de tratament și prevenire a bolilor recunoscută la nivel mondial în 120 de țări (în țările dezvoltate nu există ca medicina modernă, alopată, să nu fie completată și de colaborarea strânsă cu medicina tradițională), însă ocupă un loc aparte în medicina poporului chinez. Acest popor are cea mai mare contribuție la dezvoltarea și aplicarea acupuncturii ca tratament în masă. Deși interzisă în perioada 1929 – 1958, acupunctura a fost ulterior recunoscută de către regimul politic chinez și interdicția a fost ridicată. În China au fost descoperite ace de acupunctura confecționate din piatră, ace ce datau din anul 8.000 i.Hr.
Primul tratat de acupunctură descoperit datează de acum 4500 de ani. Cuprinde o colecție de cărți, cu 34 de exemplare, reunite sub denumirea Hei CHING. În cadrul lor sunt prezentate cazuri și metode de tratament aplicate. În prima carte, medicul Pien Chi’ao relatează cum a reușit să readucă la viață un pacient din comă. Cazul și metodele aplicate sunt descrise amanutit și explicate științific. De asemenea, medicul notează că, pentru obținerea echilibrului energetic perfect, a completat tratamentul prin acupunctură cu extracte din plante medicinale pentru o perioadă de 20 de luni.
Sistemul terapiei prin acupunctură izvoraște din filozofia și psihologia medicinei tradiționale chinezești – Kampo. Acest sistem își are originile în cultura chinezească, dar a fost integrat și în practicile de tratament nipone și taiwaneze. Kampo reunește toate fenomenele și manifestările naturii, tot ceea ce ne înconjoară. Explică fenomenele declanșate de natură și de anotimpuri și experiențele din medicina tradițională realizate de-a lungul timpului de către toate civilizațiile de pe Terra. În acest complex de credințe, sistemele energetice umane se manifestă filozofic și prin facere de Ying (-), începutul de sex feminin, și Yang (+), începutul de sex masculin. Organele din corpul uman sunt clasificate după acest criteriu, fiind grupate în organe de tip Yin și organe de tip Yang. Energia umană este, de asemenea, împărțită în energie de tip Yin și energie de tip Yang.
Teoria Yin și Yang explică relația omului cu Universul și existența umană printr-o perpetuă echilibrare a celor doua tipuri de energie. Aceste energii se completează și împreună mențin echilibrul corpului vital. Din perspectiva teoriei Yin și Yang, organismul uman se supune la 5 elemente: vegetație, căldură, pământ, minerale și lichide. Energia corpului uman este distribuită în organe și se consideră că: inima corespunde cu focul, splina și pancreasul cu pământul, plămânii cu metalele, rinichii cu apa, ficatul cu lemnul. Întreg ansamblu organismului este împărțit în meridiane care aparțin organelor principale.
Cu alte cuvinte în corpul nostru, energia are frecvenţe diferite, meridianele au frecvențe diferite unul față de celalalt în funcție de tipul de energie care curge prin ele, așa cum izvorul are alt fel de apă decât un fluviu. Într-o formă și mai simplă, meridianele se împart în Yin și Yang.
În concepția medicinei tradiționale, orice afecțiune își are originea într-un dezechilibru al celor doua tipuri de energie, al elementelor ce alcătuiesc corpul uman sau a relației dintre organele de tip yin și yang. Iată de ce tratamentele cu acupunctură și preparate din plante medicinale, corespunzător dozate și cu formule corect elaborate, se pot aplica în orice tipologie patologică.
Centrul de Medicina Tradițională Pirasan este condus de către doctorul Ţuţu Codruţ, specializat în Asia și în Rusia, în tot ceea ce înseamnă medicina tradițională. Medicina tradițională este nu doar medicina, ci și arta. A o stăpâni nu înseamnă să fii absolventul unor cursuri cu durata de trei luni și să postezi pe un site că practici medicina tradițională. Doctorul Ţuţu Codruţ a fost instruit inclusiv de cel mai mare Maestru în viață în medicina tradițională: MAVRINO.
Medicina modernă alopată, a cărui absolvent este dr. Ţuţu Codruţ, înainte de a fi inițiat în medicină tradițională, oferă doar rezolvarea urgentelor, pe când medicina tradițională tratează organismul uman în complexitatea sa. Pentru specialiștii în medicina tradițională nu exista secrete în tratarea afecțiunilor, având în vedere că este practicată de la începuturile istoriei umane.
Durata unui tratament tradițional diferă pentru fiecare pacient în parte, în funcție de afecțiunile acestuia și de starea organismului său. Acupunctura, la începutul tratamentului, se realizează în serii de câte cinci ședințe, însă numărul acestora poate crește sau se poate reduce în funcție de abordarea terapeutului. Pentru orice tip de afecțiune, în perioada de tratament stabilită de doctor Ţuţu Codruţ, bolnavul ajunge la clinică o dată sau de doua ori pe săptămână. Ameliorarea afecțiunii se observa de obicei după primele intervenții dar, că să fie tratată afecțiunea, tratamentul trebuie să dureze cât indica terapeutul. Deseori, chiar daca doctorul Ţuţu Codruţ a prescris un tratament cu o durată mai lungă, bolnavii s-au simțit bine în primele 3-4 luni, au abandonat tratamentul după care au revenit tot cu aceeași afecțiune. Secretele medicinei tradiționale nu trebuie ignorate și cei care le cunosc, cum este dr. Ţuţu Codruţ, le aplică cu măiestrie pentru orice pacient.
”Medicina tradiționala este un dar, dar al naturii, dar pentru oameni și în oameni. Oamenii ar trebui să analizeze și să accepte aceste concept, în așa fel încât să poată beneficia de aplicarea lor și să se bucure de o viață lungă într-un corp sănătos.” – Maestrul Mavrino
Află ce Afecțiuni tratăm cu succes la Centrul Pirasan https://www.pirasan.ro/tratamente-naturiste/
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.