Sistemul circulator
El este cel ce realizează mişcarea sângelui prin ȋntreg organismul. Inima şi vasele sanguine sunt cele mai improtante componente ale sistemului circulator. Sistemul limfatic este cea de- a treia componentă a sistemului circulator. În acest articol vom explica beneficiile acupuncturii în menținerea sănătății acestui sistem vital și tratarea afecțiunilor sale.
Sistemul vaselor sanguine este alcătuit din următoarele componente:
• Arterele – sunt vase ce pleacă de la nivelul cordului şi se ramifică pe traiectul lor la fel ca ramurile unui copac, devenind din cei în ce mai mici, alcătuind arborele arterial ce ȋndeplineşte funcţia de transport la nivel tisular atât a nutrimentelor, cât şi a oxigenului.
• Capilarele – sunt vase sanguine de mici dimensiuni ce formează o reţea difuză, la nivelul căreia au loc schimburile dintre ţesuturi şi sânge.
• Venele – sunt vase ce se formează prin unirea reţelei difuze a capilarelor, realizând un sistem ramificat ce porneşte ȋn mod opus arborelul arterial.
Sistemul limfatic (despre care vom face un articol separat) este alcătuit din:
• Un sistem complex de capilare ce colectează limfa de la diferite organe şi ţesuturi,
• Un sistem elaborat de vase ce colecteză şi conduc limfa de la nivelul capilarelor la nivelul venelor gâtului,
• Organe limfoide şi noduli (ganglioni) limfatici ce sunt localizaţi pe traiectul vaselor colectoare.
Afecțiunile cardiovasculare afectează o mare parte din populatia Terrei. Există o gamă largă de factori care provoacă afecțiuni cardiovasculare. Orice aduce atingere peretelui interior al vaselor sangvine și împiedică transmiterea oxigenului și nutrienților către inima, poate fi identificat ca factor de risc. Bolile cardio-vasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial, cât și în Romania.
Este foarte important să avem un sistem circulator sănătos!
Sistemul circulator are un rol vital în menținerea întregului organism sănătos, întrucăt toate organele și țesuturile sunt alimentate cu oxigen, minerale și substanțe nutritive prin sânge. Tensiunea arterială și ritmul cardiac sunt de asemenea factori ce influentează metabolismul și imunitatea. Spre exemplu, o imunitate puternică necesită o tensiune arterială stabilă, iar pentru ca procesele metabolice să se realizeze cu eficiență maximă este necesar ca toate zonele sistemului circulator să fie sănătoase.
Circulatia optima a sângelui depinde de integritatea structurii sistemului circulator. Dacă există depuneri la nivelul arterelor, daca elasticitatea și permeabilitatea sunt afectate, atunci și trecerea oxigenului și a substanțelor nutritive se va realiza deficitar. Simultan, toxinele și produșii metabolici nu mai sunt preluate și se acumulează în zonele cu deficit de circulație sangvină, ceea ce va produce tulburari metabolice și imunitare. Ulterior, țesutul sau organul respectiv se va îmbolnăvi, ca urmare a dezechilibrului metabolic și a distrugerii barierei imunitare, a atacului factorilor patogeni din mediu (virusuri, bacterii, ciuperci, paraziți) și a deteriorării țesutului sau organului respectiv.
Când afecțiunea este localizată la nivelul cordului, tulburările circulatorii sau obturarea unor vase sangvine produce ischemia cardiacă și prezintă risc de infarct miocardic. Zona cardiacă ischemizată nu mai primește suficiente resurse pentru a putea păstra ritmul de funcționare corect, iar muschiul cardiac, pentru a suplini aceasta carență cardiacă, va depune un efort suplimentar. Dacă se menține aceasta situatie și nu se urmează un tratament pentru tratarea ischemiei cardiace, se instalează hipertrofia cardiacă (creșterea în volum a țesutului cardiac), alterare patologica a muschiului cardic ce pune în pericol viața bolnavului.
Maladiile cardiace determină și o tulburare a ritmului sangvin, producându-se o sacadare în secventele de pompare a sangelui spre artere și apariția unor microturbulente în fluxul sangvin. Efectele acestor microturbulențe vor determina îngrosarea pereților arteriali și sclerozarea acestora. În contexte specifice, prin desprinderea uneia dintre tunicile vasului arterial, microturbulențele favorizează apariția anervismelor.
Blocajul arterelor care duc spre creier provoacă accidentul vascular cerebral (AVC), iar cele care blochează drumul spre inimă provoacă infarctul miocardic.
Factorii principali care declanșeazp diferite forme de suferințe cardiace sunt tensiunea mare și stresul. Stresul, ca factor, este adesea asociat cu obiceiuri incorecte în ceea ce privește alimentația și consumul exagerat de zahăr, cofeină, alcool, sare, lipsa de mișcare sau obezitatea. Cu timpul, și disfunctionalitățile tiriodei pot cauza afecțiuni cardiace.
Bolile cardiace afectează mai mult bărbații decât femeile. Femeile sunt predispuse să dezvolte afecțiuni ale inimii în perioada de premenopauză și în menopauză, întrucât nivelul de estrogen din organism scade și totodată scade ți acțiunea benefică a acestui hormon asupra sistemului cardiovascular. În acest sens, statisticile arată ca decesele inregistrate în rândul femeilor din cauza unor afecțiuni cardiace sunt de două ori mai multe decat cele înregistrate în alte forme de afecțiuni grave, cum ar fi cancerul. De aceea este foarte important pentru fiecare om să evalueze factorii de risc care pot provoca afecțiunile cardiace.
În faza incipientă, simptomele resimțite de bolnav în cazul unei afecțiuni cardiace nu sunt foarte evidente, acest lucru datorându-se evoluției lente a acestui tip de afecțiune, pe o perioadă de câțiva ani. Simptomele devin clare, deranjante în momentul în care arterele sunt stenozate suficient, cum este în cazul arterosclerozei. Ateroscleroza e denumită în medicina tradițională și ucigașul invizibil, deoarece are o evoluție de multe ori asimptomatică, bolnavii nebănuind că au o problemă de natură cardiovasculară.
Ateroscleroza e cea mai cunoscută formă a afecțiunilor cardiovasculare. Se caracterizează prin îngroșarea progresivă a pereților arterelor și pierderea elasticității acestora, fiind cauzată de acumulări de celule moarte calcificate în vasele sanguine. Regimul alimentar este un factor foarte important în acest proces, pentru că acumularea colesterolului și a celulelor moarte în pereții interiori ai arterelor coronariene cauzează stenozarea lor, împiedică circulatia sângelui și eventual provoacă criza cardiacă.
– Angina pectorală reprezintă spasmul muschiului cardiac, provocat de înfundarea arterei și lipsa oxigenului în zona respectivă. Această stare este similară cu situația în care o ființă umană ajunge într-un mediu în care nu există suficient oxigen. Bolnavul de angină pectorală simte durere în piept, dureri ușoare în umeri, mandibulă și palme. Bolnavii de angină pectorală este posibil să nu realizeze ca au o afecțiune cardiacă, întrucât simptomele pot fi deseori confundate cu cele ale altor afecțiuni. În acest caz, vizita periodică la medic este foarte importantă.
Problema provine din blocajul parțial al fluxului sanguin, provocat de arteroscleroză și de capacitatea redusă de oxigenare a țesuturilor. Acest lucru cauzează dezechilibrul dintre sângele care intră și cel care iese din inimă. În această situație, stenoza vaselor sanguine determină sângele care intră să-l domine pe cel care iese și să încarce inima. Ulterior, sângele se întoarce într-o cantitate necorespunzatoare în plămâni, picioare și alte organe. Prin transmitere genetică, o parte dintre copii se nasc cu bloc de ramură dreapta.
– Bolnavii care au bloc de ramură dreapta sau stanga prezintă urmatoarele simptome: senzație de lipsa de aer, edeme în plamani, edeme la nivelul gleznelor, dureri în piept și în alte părți ale corpului.
– Miocarditele, care au o incidență mai mare la persoanele de vârsta a treia, se pot descrie ca o degenerare a mușchilor cardiaci. Acest tip de afecțiune se caracterizează prin inflamarea mușchilor cardiaci.
– Aritmia cardiacă se poate diagnostica după bătăile anormale ale inimii în atrii și ventricule. Această afecțiune este resimțită ca o lipsă de ritm în contracțiile muschiului cardiac și reflectă faptul că inima are nevoie de nutrienți, că este suprasolicitată sau obosită. Afecțiunea este legată și de funcționarea necorespunzatoare a aparatului digestiv însoțită de gaze, blocaje stomacale și alergii.
– Hipertensiunea arterială este o afecțiune a sistemului cardio-vascular manifestată prin creșterea anormală a tensiunii arteriale. Cu cât valorile tensiunii sunt mai mari, cu atât mai pronunțate sunt deteriorările sistemului cardio-vascular și ale altor organe. Diagnosticul de hipertensiune arterială se stabilește de către medicul specialist prin măsurarea tensiunii arteriale în stare de repaus, la cel puțin două intervale de timp diferite.
Pentru menținerea valorilor tensiunii arteriale în limite normale este necesar ca organele tezaur să funcționeze corect (ficat, splină – pancreas, plămâni, rinichi, inimă). Aceste organe întrețin și reglează activitatea sistemului cardio-vascular (inimă, artere, vene). Ficatul și splina – pancreasul reglează fluiditatea sângelui și coordonează zonele de irigare sangvină. Plămânii și inima asigură funcționarea optimă a circulației mici, iar la rândul ei circulația mică contribuie la funcționarea optimă a marii circulații. Prin secreția de angiotensină, rinichii asigură întoarcerea sângelui la inimă și stabilesc gradul de elasticitate arterială și venoasă.
Prezența unei afecțiuni cronice la nivelul unuia dintre aceste organe creează un context favorabil instalării hipertensiunii arteriale. Iată de ce tratamentul hipertensiunii arteriale implică identificarea cauzelor declanșatoare, stabilirea gradului de afectare a sistemului cardio-vascular și tratarea modificărilor morfo-funcționale.
În medicina tradițională, tratamentul hipertesiunii arteriale include administrarea extractelor din plante medicinale adecvate pentru organismul bolnavului și proceduri de acupunctură și alte terapii tradiționale.
– Cardiomiopatia, denumită și cardiopatie, este o afecțiune a miocardului, manifestată prin modificări structurale ale țesutului muscular cardiac, prin dereglarea activității cardiace și prin reducerea funcțiilor cardiace.
Pe măsură ce cardiomiopatia avansează scade și capacitatea inimii de a pompa sânge în organism.
Dacă este neglijată, cardiomiopatia poate produce: insuficiență cardiacă (din cauza deteriorării miocardului inima nu mai pompează necesarul de sânge în organism, drept urmare organismul retine apa și săruri, cresc frecventa ritmului cardiac și dimensiunile inimii – ceea ce vă duce la reducerea forței țesutului cardiac); aritmie (ritm cardiac anormal); tromboembolism (cheaguri de sânge ce pot bloca alimentarea cu sânge a unor organe vitale: plămâni, inima, creier etc.) infarct miocardic; endocardită (infecție de natură bacteriană a învelișului cardiac interior); deces subit.
Tratamentul cardiomiopatiei implică refacerea elasticității mușchiului cardiac, realizată prin oxigenarea și perfuzarea cu sânge a țesutului afectat. Circulația sangvină cardiacă și permeabilitatea vaselor de sânge ce irigă miocardul sunt restabilite utilizând proceduri de acupunctură și extractele din plante necesare acestui gen de afecțiune. În cazul în care sunt prezente formațiuni trombice, acestea sunt resorbite, iar cauzele care au generat apariția lor sunt tratate (afecțiuni hepatice, afecțiuni ale unei artere coronare, anemie, apnee, hipertiroidism). Stabilizarea sistemului nervos vegetativ reprezintă o etapa importanta a tratamentului întrucât ramificațiile nervoase ce inervează țesutul cardiac dețin un rol major în procesul de normalizarea a activității cardiace. Tensiunea acumulată prin stres, nervozitate, stări de tristețe și angoase, sau prin alte manifestări psihice negative, este eliminată cu ajutorul tehnicilor de acupunctură specifice și prin consiliere psihologică medicală.
– Afecțiune arteriala periferica, arterita obliteranta se manifesta prin îngustarea progresiva a arterelor din zona membrelor inferioare, împiedicând astfel circulația sangelului spre țesuturile perfuzate (ischemie) și provocând în timp necrozarea țesuturilor respective. Blocarea circulației produce dureri intense, însoțite de claudicații intermitente (crampe musculare) în zona gambelor, pulpelor, coapselor sau a feselor.
Tratamentul arteritei obliterante în medicina tradițională include reglarea activității organelor disfunctionale și introducerea în sânge și în pereții arteriali a unui flux energetic masiv. La nivel sangvin se creste concentrația oxigenului, a cărui acțiune vă arde grăsimile și depunerile ce obturează arterele. Energia contribuie la fluidificarea depunerile și susține procesul de ardere a grăsimilor, în vederea eliminării lor din organism. Leziunile provocate de întreruperea circulației sangvine vor fi refăcute, după normalizarea circuitului sangvin, prin amplificarea proceselor de regenerare tisulară.
– Tromboflebita este o afecțiune a sistemului venos care se manifestă prin inflamarea pereților venoși și producerea unor trombi (cheaguri de sânge) care pot obtura parțial sau total venele. Cel mai adesea afectează venele superficiale ale membrelor inferioare, însă se poate localiza și în alte zone ale sistemului circulator, afectând venele pelvine și ale membrelor superioare. Tromboflebita apare mai des la adulți și vârstnici, incidența estimându-se la 20 – 50 %.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN–ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. Tratamentul tradițional presupune administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, efectuarea procedurilor de acupunctură, termoterapie tibetană și manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale.
În cadrul terapiei utilizăm amestecuri de plante individualizate pentru fiecare pacient în parte, iar în ceea ce privește acupunctura, se stimulează direct centrii energetici implicați, în cazul tromboflebitei aceștia fiind cei ai ficatului, splină – pancreas, ai intestinului subțire și gros.
Acupunctura îndeplinește trei acțiuni principale:
- echilibrează sistemul energetic al organismului;
- direcționează specific principiile active din plante;
- realizează un arc reflex energetico-fizic, astfel că din punctul stimulat prin înțepare, energia pleacă spre creier pentru a trezi „medicul intern”, care pe baza informațiilor primite, începe să repare organul afectat.
- Principiile active din plante determină eliminarea celulelor moarte și producerea de celule noi, sănătoase.
Evoluția afecțiunii este stopată prin tratarea concomitentă a cauzelor generatoare dar și a leziunilor deja produse. Acupunctura și fitoterapia acționează în vederea oxigenării și refacerii peretului venos și a resorbției trombului local, împiedicând în același timp migrarea acestuia în organism (astfel este eliminată și posibilitatea producerii emboliilor pulmonare, cerebrale sau cardiace).
Toți cei care suferă de afecțiuni cardiace, după ce sunt diagnosticați și tratați o anumită perioadă, este indicat să ajungă într-o clinica de medicina tradițională. În acest caz, specialistul în medicină tradițională evaluează corect situația, precum și producția de DHEA – hormon care lucrează profilactic împotrivă afecțiunilor cardiace. După ce evaluarea este efectuată, specialistul în medicină tradițională stabilește tratamentul care, în principiu, consta în acupunctură, extracte hidroalcoolice în care sunt amestecate inclusiv ALFALFA și APDJUHA. Totodată, medicul aplica și HELATIOTERAPIA. Foarte importanta în tratarea acestei afecțiuni este și mișcarea într-un anumit ritm, stabilit de către specialist.
Riscul de îmbolnăvire scade prin aplicarea unor tratamente de revigorare a sistemului cardio-vascular. Cum acționează tratamentele de revigorare cardio-vasculară?
În primul rand substanțele active ale plantelor medicinale “curăță” pereții arterelor și ai venelor de toxinele, celulele moarte, reziduurile metabolice și grăsimile depozitate de-a lungul timpului. Structura pereților vasculari este revigorata prin reenergizarea meridianelor ce guvernează sistemul cardio-vascular. Aceste proceduri au rolul de a asigura permeabilitatea și elasticitatea arterelor și a venelor, proprietăți ce permit o buna funcționare a schimburilor metabolice și eliminarea corecta a toxinelor și a compușilor metabolici din organism. Compoziția sângelui este îmbunătățită, prin eliminarea acestor toxine și a produșilor metabolici și prin regenerarea țesuturilor implicate în producția sângelui. Astfel, creste eficienta de alimentare a organelor și țesuturilor cu oxigen și substanțe nutritive, schimburile metabolice și sistemul imunitar vor funcționă în parametrii normali.
Prin regenerarea sistemului venos și arterial, se vă relaxa și normaliza și activitatea mușchiului cardiac. În cazul prezentei ischemiei cardiace, daca țesutul nu a fost complet afectat, se reperfuzeaza zonele ischemizate astfel încât structura și funcțiile ariilor afectate să fie normalizate. În cazul ischemiilor cardiace severe, se aplica proceduri de regenerare a țesutului cardiac prin utilizarea celulelor stem. Țesuturile ischemizate sunt înlocuite cu celule noi cardiace. Odată tratata zona ischemizata, activitatea cardiaca se vă stabiliza iar cordul vă funcționă în parametrii normali.
Tratamentul se adresează în primul rând persoanelor care suferă deja de afecțiuni cardio-vasculare, pentru a trata afecțiunea în sine, a echilibra schimburile metabolice, a restabili funcțiile imunitare și a regenera țesuturile deteriorate.
Tratamentele se adresează, de asemnea, și persoanelor care prezinta tulburări ale funcționarii sistemului cardio-vascular, tulburării ce nu sunt produse de existenta unei afecțiuni cardio-vasculare dar care însă exprima existenta unor disfuncții. Tratarea din timp a acestor disfuncții elimina riscul de apariție al bolii și normlizeaza funcțiile sistemului circulator. Aceaste disfuncții produc o serie de simptome: tulburări de ritm cardiac (aritmii, palpitații), tensiune arteriala oscilanta, variații de temperatura corporala (senzații alternante de rece-cald), transpirație în zona palmelor și tălpilor, hiperemotivitate, amețeli, jena/durere/amorțeală în zona toracica, somn neodihnitor, stări de oboseala nejustificate, edeme (acumulare de lichid în țesuturi) la nivelul membrelor inferioare, dispnee, tuse, hemoptizie etc.
Tratamentele pentru revigorarea cardio-vasculara sunt eficiente și pentru persoanele care prezintă risc ridicat pentru afecțiuni cardio-vasculare: vârstnici, persoane cu un nivel de colesterol ridicat, persoane ce lucrează într-un mediu profesional foarte stresant, persoanelor ponderale sau cu tulburări de alimentație ce pun în pericol sănătatea organismului, persoanelor cu istoric familial de afecțiuni cardio-vasculare. Celor care doresc să își mențină sănătatea organismului și randamentul intelectual (îmbunătățirea circulației sangvine la nivel cerebral vă asigura o amplificare a funcțiilor cognitive și o creștere a activității mentale, implicit a performantelor profesionale și sociale). Persoanelor cu deficiente sexuale, în special bărbaților (impotența și tulburările de dinamică sexuală sunt cauzate în general și de o funcționare defectuoasă a sistemului circulator).
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.