Sindromul cerebelos reprezintă un complex de simptome cauzate de lezarea cerebelului sau a căilor cerebeloase.
Cerebelul este situat în loja posterioară a cutiei craniene, în spatele trunchiului cerebral și este alcatuit din emisferele cerebeloase și vermis (partea mediană aflată între cele două emisfere). Funcțiile sale includ coordonarea mișcărilor, reglarea tonusului muscular și menținerea echilibrului, fiind un centru reflex spre care converg și de la care pleacă impulsuri nervoase. Rolul asupra musculaturii se reflectă în menținerea tonusului, modularea intensității, amplitudinii, vitezei și continuității unei mișcări.
Principalele cauze de apariție a sindroamelor cerebeloase sunt reprezentate de: tumori cerebeloase, leziuni inflamatorii (abcese, sifilis), boli demielinizante (ex. scleroza multiplă), afecțiuni degenerative (ataxia Friedreich, boala Pierre Marie), afecțiuni vasculare (hemoragii, hematoame, ischemii), atrofii cerebeloase, intoxicații (alcool, mercur, plumb), traumatisme cranio-cerebrale, spondiloze cervicale accentuate, osteofite cervicale anterioare, ataxia telangiectazică familială (sindrom cerebelos, telangiectazii conjunctivale, cutanate asociate cu deficit de imunoglobulină A).
Manifestările clinice in sindromul cerebelos:
- Ataxia cerebeloasă:
Dismetria: dimensionarea greșită a mișcărilor cu depășirea țintei sau fără a atinge ținta. Poate fi evidențiată prin efectuarea probelor: indice – nas, indice – indice, călcâi – genunchi, scrisului (diform și neregulat).
Adiadocokinezia: incapacitatea de a efectua mișcări alternative successive. Este evidențiată prin proba marionetelor, flexiei și extensiei degetelor mâinii.
Asinergia: imposibilitatea coordonării grupelor musculare în vederea realizării unor mișcări complexe; acestea se descompun în mișcări elementare. Probele care evidențiază această tulburare sunt: flexia gambei pe coapsă și a coapsei pe bazin, proba mersului și indice – nas.
Modificări de vorbire: afectarea musculaturii fonatorii, cu vorbire sacadată, expansivă.
Tremorul intențional: în cursul realizării mișcărilor și lipsește în repaus.
- Simptome cerebelo-vestibulare:
Astazia: imposibilitatea menținerii ortostatismului (menținerea verticală a corpului, poziția în picioare).
Tulburări de mers: ebrios (de om beat), ezitant, cu bază largă de susținere.
Vertij: iluzie de rotație a obiectelor din jur și a corpului.
Nistagmus: mișcări ritmice și simetrice ale globilor oculari.
Devierea brațelor: se întind brațele și se închid ochii, iar acestea deviază spre partea leziunii.
- Tulburări prin alterarea aferențelor proprioceptive (care oferă informații despre mișcări și echilibru):
Hipotonia: scăderea tonusului muscular, musculatura fiind flască la palpare; mișcările pasive au amplitudine exagerată. La mobilizarea pasivă a membrului superior se atinge cu ușurință umărul cu articulația pumnului. Se efectuează foarte ușor flexia coapsei pe bazin.
Tulburări de apreciere a poziției: la ridicarea membrelor superioare în poziție orizontală, membrul de partea afectată se va ridica mai sus.
- Crizele cerebeloase: apar în leziunile cerebeloase acute, masive.
Astfel apare opisotonusul (postură anormală cu hiperextensia membrelor și spasme musculare puternice).
Diagnosticul se stabilește pe baza manifestarilor clinice și efectuarea probelor specifice. Se pot indica analize de laborator în funcție de cauza care se ia în discuție. Analizele uzuale includ: hemoleucogramă, transaminaze (TGO, TGP), creatinină, uree, profil lipidic (colesterol, trigliceride), ionogramă, teste pentru evidențierea sindromului inflamator (VSH, proteina C reactiva, fibrinogen). Se poate efectua electroencefalogramă pentru evidențierea activității electrice cerebrale și electromiogramă care arată activitatea electrică musculară. Examenele imagistice (CT, RMN cerebral) sunt recomandate dacă există suspiciunea unei tumori cerebrale, ischemii, hemoragii sau a unui traumatism cranian.
Tratamentul în medicina alopată pentru Sindromul cerebelos
Tratamentul este în funcție de cauză deoarece nu există un tratament specific. Poate fi recomandată terapie de susținere sub coordonarea unui medic neurolog, aceasta constând în kinetoterapie, exerciții fizice (cu rol în stimularea mobilității și fortifierii musculaturii), utilizarea de dispozitive ortopedice care să ajute pacientul la mers. Pot fi indicate ustensile modificate pentru mâncat, aparate pentru vorbit.
Există cazuri în care se poate apela la tratamentul farmacologic, cum ar fi amantadina care încetinește agravarea bolii, beta-blocantele (ex. propranolol) cu rol în ameliorarea tremorului.
Tratamentul în medicina tradițională pentru sindromul cerebelos
Aceasta este descrierea sindromului cerebelos, dar aici căile se despart având în vedere că medicina alopată tratează cu o gamă largă de medicamente și substanțe, iar medicina tradițională are o gamă variată de tratament deoarece datează de când e lumea. De când există lumea se găsesc remedii pentru orice afecțiune. Medicina tradițională a stat la baza formării medicinei ca știință. Pe plan mondial se accentuează foarte mult la ceea ce poate oferi medicina tradițională.
Tratamentul se face după diagnosticarea și stabilirea schemei de tratament și urmărirea ei de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, care este cel mai bun medic de medicină tradițională din Europa de Est și nu numai. Tratamentul se efectuează după cum urmează: stabilirea cu exactitate a diagnosticului cu directa colaborare cu medicina alopată, având în vedere că analizele se efectuează doar în cadrul medicinei alopate, fapt care reprezintă și o punte de verificare din punct de vedere al evoluției afecțiunii în medicina tradițională.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN-ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. În articolul nostru de mai sus am arătat metoda clasică de tratament în cazul sindromului cerebelos, dar metoda clasică nu înseamnă că e stabilă, având în vedere că fiecare bolnav are particularitățile lui.
Tratamentul tradițional presupune administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, efectuarea procedurilor de acupunctură, termoterapie tibetană, manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale și psihoterapie.
Acupunctura îndeplinește trei acțiuni principale:
- echilibrează sistemul energetic al organismului;
- direcționează specific principiile active din plante;
- realizează un arc reflex energetico-fizic, astfel că din punctul stimulat prin înțepare, energia pleacă spre creier pentru a trezi „medicul intern”, care pe baza informațiilor primite, începe să repare organul afectat.
Stimulăm țesutul nervos și centrii energetici ai ficatului, pancreasului, rinichilor și amplificăm oxigenarea la nivel pulmonar. Se insistă pe centrii energetici menționați, însă sunt stimulați și centrii altor organe, deoarece și acestea ajută creierul să funcționeze în parametri optimi.
Prin tehnicile specifice de acupunctură este restabilită permeabilitatea vaselor și se normalizează procesele de oxigenare a țesuturilor. Îmbunătățirea permeabilității vaselor și normalizarea oxigenării celulare va determina o reactivare a funcțiilor metabolice și a imunității locale. Spre exemplu, dacă atrofia cerebeloasă are la bază o cauză infecțioasă atunci aceste proceduri anulează condițiile de viață ale factorilor patogeni și se începe procesul de regenerare a țesuturilor sau de relocare a funcțiilor afectate, când leziunile produse sunt prea profunde.
Efectuăm termoterapie tibetană la nivelul regiunii toraco-cervicale și manipulare osteoarticulara la nivelul regiunii cervicale a coloanei vertebrale.
Indiferent de originea afecțiunii, etapa de regenerare a țesuturilor sau relocare a funcțiilor este prezentă în toate schemele de tratament. Pentru a atinge aceste obiective sunt utilizate și substanțele active extrase din plante, având acțiune tonică cerebrală, ce stimulează circulația la nivel cerebral și în zona cervicală, cu efecte remineralizante și fortifiante asupra sistemului nervos central. Prin acțiunea principiilor active din plante sunt eliminate toate celulele moarte din organism și se produc celule noi, sănătoase, deoarece este întrerupt circuitul care menținea caracterul cronic al afecțiunii.
*Toate informațiile medicale sunt informații proprii Pirasan și corespund actelor normative ale UMF. Tratamentul se efectuează după evaluarea pacientului de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, atestat de către Ministerul Sănătății.