Definita ca o deviere laterala a coloanei vertebrale, scolioza afecteaza nu doar structura coloanei vertebrale ci si functiile centrilor nervosi situati la nivelul maduvei spinarii, motiv pentru care devierile vertebrale au si urmari neurologice. Acesti centri nervosi coordoneaza activitatea organelor din corp.
Presiunea exercitata asupra lor va determina o functionare defectuoasa a anumitor organe si implicit dereglari metabolice sau chiar producerea unor afectiuni cronice asociate. La nivel cerebral se remarca ca simptome oxigenare cerebrala deficitara si scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, tulburari de somn si dispozitie etc.
Cauzele principale ale scoliozei sunt adoptarea unei posturi corporale incorecte pentru perioade lungi de timp si sedentarismul. Devierea se produce si pe fondul unei predispozitii a organismului, predispozitie manifestata prin prezenta unei degenerari a articulatiilor si ligamentelor vertebrale si slabirea tonusului musculaturii paravertebrale (hipotonie). La adulti scolioza se instaleaza si ca urmare a procesului de imbatranire, mai ales in situatii de osteoporoza sau osteoartrita.
Cazurile cele mai frecvente sunt cele de scolioza infantila, primele simptome aparand in jurul varstei de 8-10 ani. In perioada pubertatii cand procesul de crestere se accelereaza curburile se pot agrava. Accentuarea deformarii vertebrale prezinta riscul detorsionare a uneia sau a mai multor vertebre si deformarea toraceului, a abdomenului si a zonelor paravertebrale. Gibozitatea, sau deformarea toracelui reduce capacitatea pulmonara si determina o suprasolicitare a muschiului cardiac crescand riscul de aparitie a bolilor de inima.
Cand este recomandat un consult de specialitate?
Se recomanda investigatii de specialitate cand sunt prezente asimetria la nivelul umerilor (un umar pare mai inalt), curburi ale coloanei in forma literei C sau S, asimetria la nivelul soldului (un sold mai ridicat), cand un omoplat este mai proeminent decat celalalt iar capul nu este centrat pe axa mediana a corpului. De asemenea, durerea in zona musculaturii paravertebrale poate fi manifestarea unei scolioze in stadii incipiente.
Foarte multe persoane prezinta curburi ale coloanei sub 10 grade. Din persepectiva medicinei traditionale scolioza trebuie tratata corespunzator chiar si in cazul unei devieri sub 10 grade, in principal din cauza blocajelor neurologice si a disfunctiilor organice pe care le produce. Devierile cu un grad de inclinare peste 30 de grade necesita si purtarea unui corset medical. In cazul deformarilor de peste 50 de grade, este indicata interventia chirurgicala.
Tratament
In medicina traditionala tratamentul scoliozei implica restabilirea traseului vertebral natural prin tehnici de acupunctura si termoterapie tibetana, manipulare osteo-articulara, gimnastica medicala si produse din plante. Ansamblul de terapii are rolul de a elimina starea de hipotonie (slabirea tonusului musculaturii paravertebrale), de a reduce gradul de inflamare si contractare a musculaturii si a ligamentelor. Ligamentele intervertebrale sunt refacute din punct de vedere functional si structural daca sunt prezente leziuni minore sau medii. Produsele din plante medicinale contin substante active ce actioneaza pentru ameliorarea afectiunilor cronice asociate dar si pentru refacerea structurii tesuturilor locale.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.