Rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii, manifestată prin roșeață difuză a feței, telangiectazii (mici vase de sânge dilatate) și erupție papulo-pustuloasă (leziuni roșii, în relief, cu conținut tulbure). Se localizează la nivelul nasului, obrajilor, părții centrale a frunții și bărbiei. Apare mai des la femei, însă formele mai severe se regăsesc la bărbați și afectează aproximativ 10 % din populație, intervalul de vârstă fiind 40 – 50 ani.
În producerea acestei boli sunt implicați mai mulți factori: predispoziția genetică, Demodex folliculorum (un artropod care poartă bacteria Bacillus oleronius), infecții cu Helicobacter pylori, deficitul de riboflavină (vitamina B2), afecțiuni tiroidiene și gastro-intestinale. Pacienții prezintă o hiperreactivitate vasculară (vasele de sânge reacționează exagerat la stimuli obișnuiți). Inițial episoadele de vasodilatație apar la expunerea la stimulii agravanți, iar ulterior devin permanente. De precizat ca rozaceea nu este o formă de acnee deoarece nu prezintă comedoane.
Factorii agravanți ai rozaceei sunt reprezentați de:
- băuturi și alimente fierbinți
- condimente
- alcool
- variații bruște de temperatură și temperaturi extreme
- expunerea la soare
- emoții
- efort fizic intens
- utilizarea îndelungată a cremelor pe bază de cortizon care subțiază pielea și dilată vasele de sânge
- produse cosmetice
- medicamente
Stadiile rozaceei:
- stadiul I: roșeață persistentă, telangiectazii (mici vase de sânge vizibile);
- stadiul II (papulo-pustuloasă): roșeață persistentă, leziuni roșii, în relief și pustule. Se ajunge în acest stadiu după ani de evoluție a bolii.
- stadiul III: roșeață intensă, telangiectazii, papule, pustule, noduli. În cazuri mai severe apare hipertrofia glandelor sebacee rezultând îngroșarea nasului (rinofimă), frunții (metofimă), bărbiei (gnatofimă). În general acest stadiu este întâlnit la bărbați și foarte rar la femei.
De reținut este faptul că trecerea dintr-un stadiu în altul nu este obligatorie. Pot fi afectate urechile și toracele anterior.
Se mai cunosc și alte forme clinice: granulomatoasă cu edem persistent, steroidiană, oculară (keratită, conjunctivită) și rozacee fulminans.
Explorările diagnostice presupun depistarea artropodului Demodex folliculorum în pustulele de la nivelul feței, identificarea antigenului de Helicobacter pylori în materii fecale, iar în unele cazuri se face biopsie pentru a exclude alte diagnostice (ex. lupus eritematos, sarcoidoză).
Tratamentul în medicina alopată
Măsuri generale:
- Evitarea consumului de alimente și băuturi fierbinți, condimente, alcool.
- Evitarea temperaturilor extreme, expunerii la soare și a efortului fizic intens.
În ceea ce privește îngrijirea pielii, pacienții vor folosi creme cu fotoprotecție (SPF 50 +) înainte de expunerea la soare, vor evita utilizarea de cosmetice care au în componență alcool, camfor, mentol și nu vor efectua peeling-uri chimice.
Tratamentul medicamentos:
- Local: creme sau geluri pe bază de acid azelaic, metronidazol, sulfacetamidă sodică, cu rol în reducerea eritemului și inflamației care se pot aplica și combinate. Tartratul de brimonidină reduce eritemul facial din episoadele de acutizare.
Tratamentul off-label (fără indicație aprobată) cuprinde mai mulți compuși topici: peroxid de benzoil, clindamicină, eritromicină, inhibitori topici de calcineurină (ex. tacrolimus), retinoizi.
- Sistemic: tetraciclină sau isotretinoin (derivat de vitamină A) cu o durată de 2-4 luni pentru controlul inițial al simptomelor. Tetraciclina determină remisiune mai rapidă, însă se evită la gravide. Tratamentul de menținere rămâne tot cel local.
Alte tratamente orale: macrolide, metronidazol, minociclină, doxiciclină, beta – blocante, clonidină.
Tratament laser sau IPL (intense pulsed light): utilizat pentru telangiectazii și roșeață a feței. Acesta reprezintă o alternativă la terapia sistemică sau poate fi asociat terapiilor topice sau sistemice pentru o rezoluție mai rapidă și de durată a simptomatologiei.
Tratamentul fimelor (ex. rinofimă, gnatofimă): isotretinoin sistemic, iar în cazul fimelor severe se intervine chirurgical sau se folosește tratament combinat (intervenție chirurgicală urmată de administrarea de isotretinoin). Se pot efectua: ablație laser, electrocauterizare, dermabraziune.
Tratamentul rozaceei oculare: pentru blefarita ușoară se pot folosi soluții de curățare și unguente pe bază de sulfacetamidă sodică. În cazul în care tratamentul local este ineficient, se recurge la administrarea sistemică de tetraciclină.
Tratamentul în medicina tradițională
Aceasta este descrierea rozaceei, dar aici căile se despart având în vedere că medicina alopată tratează cu o gamă largă de medicamente și substanțe, iar medicina tradițională are o gamă variată de tratament deoarece datează de când e lumea. De când există lumea se găsesc remedii pentru orice afecțiune. Medicina tradițională a stat la baza formării medicinei ca știință. Pe plan mondial se accentuează foarte mult la ceea ce poate oferi medicina tradițională.
Tratamentul se face după diagnosticarea și stabilirea schemei de tratament și urmărirea ei de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, care este cel mai bun medic de medicină tradițională din Europa de Est și nu numai. Tratamentul se efectuează după cum urmează: stabilirea cu exactitate a diagnosticului cu directa colaborare cu medicina alopată, având în vedere că analizele se efectuează doar în cadrul medicinei alopate, fapt care reprezintă și o punte de verificare din punct de vedere al evoluției afecțiunii în medicina tradițională.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN –ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. În articolul nostru de mai sus am arătat metoda clasică de tratament în cazul menționat, dar metoda clasică nu înseamnă că e stabilă, având în vedere că fiecare bolnav are particularitățile lui.
Tratamentul include administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, acupunctură, termoterapie tibetană, psihoterapie și manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale.
Sunt stimulați direct centrii energetici ai ficatului, pancreasului, stomacului și în unele cazuri se stimulează și centrul energetic al plămânilor.
Se utilizează amestecuri din plante individualizate pentru fiecare pacient în parte, iar în asociere cu procedurile de acupunctură se restabilesc funcțiile organelor implicate în declanșarea bolii.
Se cunosc trei acțiuni principale ale acupuncturii:
- echilibrarea energiei corpului;
- direcționarea principiilor active din plante;
- realizarea unui arc reflex energetico – fizic, astfel că din punctul stimulat pleacă energia spre creier și trezește medicul intern, care începe să repare organele afectate, în funcție de informația primită.
Cu ajutorul substanțelor active din plante sunt eliminate toate celulele moarte din organism și se produc celule noi, sănătoase, având în vedere că se întrerupe mecanismul care stătea la baza caracterului cronic al bolii.
*Toate informațiile medicale sunt informații proprii Pirasan și corespund actelor normative ale UMF. Tratamentul se efectuează după evaluarea pacientului de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, atestat de către Ministerul Sănătății.