Gingiile au culoarea roz si nu sangereaza decat in cazuri foarte rare. 80% din populatia Terrei sufera de infectii ale gingiilor intr-o forma sau alta. Cele mai dese afectiuni sunt gingivitele si paradontoza. Cu parere de rau, se observa ca oamenii nu dau atentie suficienta la timp si paradontoza se instaleaza fara ca sa fie observata si progreseaza incet, cu trecerea anilor. Este bine ca atunci cand avem cea mai mica problema a gingiilor sa descoperim cauza si sa o tratam la timp.
Gigivita este o infectie a gingiilor legata de igiena necorespunzatoare si acumularea de bacterii, trasformandu-se in placa bacteriana pe dinti. Reziduurile de hrana, bacteriile si schimbul de celule bacteriene pe dinti si gingii creeaza straturi lipicioase care distrug gingiile, in jurul fundamentului fiecarui dinte, sub forma de strat subtire alb sau, in cazurile mai grave, strat alb-galbui calcificat. In cazul in care nu se elimina aceasta placa bacteriana, se transforma in strat impietrit, dur, care nu se poate elimina cu periuta de dinti. Aceasta situatie impiedica eliminarea bacteriilor care provoaca umflaturi, infectii si gingii sangerande. Canalele prin care gingia sangereaza se astupa cu bacterii si provoaca gingivita.
Gingivita poate fi cauzata si de plombe montate necorespunzator, respiratie permanenta pe gura, diabet, leucemie si lipsa de vitamine. Placa bacteriana se poate forma si din cauza consumului de hrana, in mod permanent si repetat, in forma moale si lipicioasa.
Gingivitele sunt partial tratabile, dar pacientii care nu sunt atenti la aceasta problema, permit dezvoltarea gingivitei si transformarea ei in paradontoza, care inseamna pierdere a masei osoase. Dupa ultimele statistici, de aceasta afectiune sufera 280 de milioane de cetateni ai planetei, dintre care pacientii peste 35 de ani bolnavi de paradontoza pierd dinti. Exista multe cauze pentru dezvoltarea paradontozei, dar cea principala este neglijenta individuala. Alta este fumatul excesiv, precum si mestecatul de tutun. La fel, lucrarile dentare facute necorespunzator, plombele, ajuta la crearea de orificii in care sa se instaleze bacteriile.
Igiena necorespunzatoare a dintilor, hrana necuratata la timp, consum de faina sau zahar in exces sunt alte motive pentru instalarea paradontozei. Statisticile dovedesc ca civilizatiile primitive au fost serios afectate de aceasta afectiune, dar si astazi ne dovedim ca gingivita si paradontoza nu au fost eradicate.
Afectiunile gingivale progreseaza in liniste, aproape fara niciun simptom sau apare o simptomatica secundara, in diferite etape, aproape neobservabila. Cum am mentionat si mai sus, un om sanatos are gingiile roz deschis, dure, elastice si nu sangereaza. Primul simptom este atunci cand gingiile incep sa singereze fara niciun motiv, sau dimineata cand ne spalam pe dinti, sau cand mestecam mancare mai dura. La fel, simptome care se instaleaza in afectiunile mentionate mai sus sunt inflamatii, umflaturi, inrosire, temperatura mai ridicata a gingiilor si hipersensibilitate sau miros nedorit. Cu trecerea timpului, afectiunea se manifesta prin schimbarea culorii gingiei, adica se albastreste sau invineteste. Gingia se micsoreaza si oxigenarea devine neadecvata. Se formeaza canale pe gingii de 2-3 pana la 8 mm, se pierd dinti si ramane distanta intre dinti neobisnuita.
Medicina clasica trateaza paradontoza prin diferite metode, de la proteze la implanturi. Medicina traditionala trateaza problema foarte serios si odata pacientul ajuns la specialistul in medicina traditionala, i se pregateste extract din plante si acupunctura cu care este ajutata in primul rand regenerarea tesuturilor, tratament antibacterian si multe altele. Extractul din plante este concentrat in vitaminele A, C si E. Specialistul in medicina traditionala stabileste si regimul alimentar in perioada tratamentului.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.