Pancreatita cronica este un proces inflamator continuu al tesutului pancreatic, ce lezeaza structura pancreasului si perturba functiile acestuia.
In timp, pe masura ce afectiunea evolueaza, se dezvolta insuficienta endocrina si exocrina a pancreasului. Ca modificari morfologice pot aparea: fibrozarea locala sau difuza a tesutului pancreatic, calcificari parenchimatoase si chisturi pancreatice. Pancreasul capata un aspect atrofiat si fibros, cu ducturile dilatate.
Pancreasul este o glanda situata in spatele stomacului, aproape de duoden (primul segment al intestinului subtire). Are rolul de a secreta o serie de enzime ce sunt utilizate, impreuna cu bila, in procesul digestiv (functie exocrina). Functia endocrina a pancreasului implica secretia unor hormoni cu rol in controlul functiei intestinale si secretia insulinei si a glucagonului (hormoni cu rol in reglarea valorilor glicemiei din organism).
Manifestari
Manifestarile dureroase pot disparea cand procesul inflamator distruge celulele pancreatice. Insa, disparitia durerilor nu inseamna ca afectiunea a fost tratata. Cand au fost distruse celulele cu functie exocrina, pancreasul nu mai secreta enzimele utilizate in digestia proteinelor, a carbohidratilor si a grasimilor. Prin urmare, aceastea nu mai sunt descompuse si nici absorbite, dezvoltandu-se sindromul de malabsorbtie. Grasimile sunt eliminate prin fecale, care devin uleioase, voluminoase, deschise la culoare si urat mirositoare. Din cauza sindromului de malabsorbtie bolnavul va scadea in greutate. Cand este anulata si functia pancreatica endocrina, apar manifestarile specifice diabetului.
Inflamarea pancreasului este insotita de durere epigastrica si distensie abdominala (balonarea abdomenului). Durerile variaza ca intensitate si durata (de la cateva ore la cateva zile). Se intensifica daca sunt consumate alimente grele, bogate in grasimi sau daca se consuma alcool. Deseori durerile iradiaza spre zona posterioara si scad in intensitate in pozitie sezuta sau daca bolnavul se apleaca inainte. Dereglarea echilibrului digestiv provoaca stari de greata si varsaturi. Lipsa enzimelor pancreatice se manifesta prin steatoree (eliminarea grasimilor nedigerate prin fecale) si creatoree (eliminarea fibrelor musculare nedigerate prin fecale). Bolnavul este epuizat, pierde constant din greutate. Pot exista si carente de vitamina B 12, A, D, E si K. In stadii avansate s-a semnalat si prezenta icterului. Odata cu pierderea functiei endocrine si cresterea valorilor glicemice se instaleaza si simptomele diabetului. Insuficienta pancreatica apare daca este distrus peste 90% din tesutul pancreatic.
Cauze
Consumul de alcool in exces, in asociere cu o dieta bogata in grasimi, reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale pancreatitei cronice. Lezarea si inflamarea tesutului pancreatic pot fi cauzate si de lovituri puternice. Pancreatita cronica mai este cauzata si de hipercalcemie (valori mari ale calciului in organism), de hiperuricemie (cresterea cantitatii de acid uric din sange), de hiperlipidemie (valori crescute ale grasimilor), hiperparatiroidie, de afectiuni ale sistemului digestiv (ulcer gastro-duodenal, gastrita), de afectiuni hepato-biliare (dischinezie biliara, colecistita cronica, colelitiaza). In situatiile in care inflamarea pancreasului este produsa de blocarea ductului pancreatic din motive patologice, afectiunea poarta denumirea de pancreatita cronica obstructiva.
Tratament
Pancreasul este un organ vital pentru organism. Fiind si foarte sensibil, orice denaturare a functiilor sale produce disfunctii ale altor organe. In tesutul pancreatic sunt situati trei centri energetici importanti, ce coordoneaza activitatea pancreatica. Blocarea unui dintre acestia se manifesta prin imbolnavirea tesutului pancreatic. Din acest motiv pancreasul trebuie sa fie menajat printr-un regim alimentar si un stil de viata corespunzator.
Alti centri neuro-vasculari a caror nefunctionare afecteaza functia si structura pancreasului sunt situati de-al lungul coloanei vertebrale, in zona toracala, cervicala si lombara. Activitatea acestor centri este afectata prin postura incorecta a coloanei vertebrale, prin traumatisme locale sau din cauza deplasarii vertebrelor din zona respectiva. Pentru a-si relua ritmul normal de functionare, acesti centri neuro-vasculari trebuie reactivati. In situatiile cand sunt prezente deplasari ale vertebrelor acestea sunt readuse in pozitia normala.
Cand pancreatita cronica este produsa de afectiuni ale altor organe, este tratata in primul rand afectiunea care a generat inflamarea tesutului pancreatic. Regimul alimentar trebuie modificat pe durata tratamentului, pentru a permite pancreasului sa se regenereze. Se elimina complet consumul de alcool, daca pancreatita a fost provocata de un consum excesiv al bauturilor alcoolice. Regimul de odihna este foarte important pentru recuperarea bolnavului. Sunt recomandate intre 3-4 ore de odihna in timpul zilei si respectarea unui orar de somn pe durata noptii.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.