Obezitatea este caracterizata de cresterea greutatii corporale peste nivelul optim, din cauza acumularii in exces a tesutului adipos.
Obezitatea reflecta existenta unor puternice dezechilibre hormonale in corp, fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale societatii moderne. Conform unor statistici realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 300 de milioane de adulti din totalul populatiei mondiale sufera, sub diverse forme, de obezitate.
Acumularea de tesut adipos apare in urma unor socuri de natura psihica, ce perturba echilibrul mental si genereaza aparitiadepresiilor. In timp, tensiunea nervoasa acumulata deregleaza activitatea endocrina a organismului. Glandele endocrine implicate cel mai frecvent in aceste dereglari sunt: hipofiza, tiroida, pancreasul si suprarenalele.
In marea majoritate a cazurilor, persoanele cu probleme ponderale “tolereaza” afectiunea in sine, continuand stilul de viata ce i-a condus catre aceasta conditie, dar fara a lua in considerare efectele pe termen lung.
Supraponderabilitatea este un factor de risc ce favorizeaza aparitia unor afectiuni cronice grave, precum:
- Apnee si probleme de respiratie
- Cresterea nivelului de colesterol
- Afectiuni cardiace coronariene
- Accidente vasculare
- Afectiuni ale veziculei biliare
- Diabet
- Hipertensiune
- Osteoporoza
- Afectiuni maligne ale urmatoarelor organe: uter, san, colon si rect, rinichi, vezica biliara
De asemenea, aceasta afectiuni genereaza asupra organismului o serie de efecte asociate:
- Afectiuni psihologice: anxietate, depresie, atacuri de panica etc.
- Dereglari menstruale
- Complicatii in evolutia unei sarcini
- Hirsutism (prezenta in exces a parului pe corp si pe fata)
- Incontinenta cauzata de stress (eliminare involuntara a urinei, din cauza lipsei de control asupra muschilor vezicii urinare)
- Riscuri marite de aparitie a complicatiilor in cazul interventiilor chirurgicale
- Rata a mortalitatii ridicata
La acestea se adauga si impactul negativ asupra metabolismului. Tesutul adipos se acumuleaza in corp in primul rand in jurul organelor interne, care vor fi “sufocate” de presiunea depozitelor de grasime acumulate in jurul lor, ceea ce le va ingreuna activitatea. Astfel se instaleaza un dezechilibru functional intre activitatea organelor interne si cea a sistemelor de organe. Ficatul, inima si rinichii sunt primele organe ce vor resimti efectele acestui dezechilibru.
Scade si intensitatea metabolismului de baza, ceea ce duce la reducerea cantitatilor de oxigen si hrana primite de catre organe si cresterea toxicitatii celulare. In aceasta etapa se formeaza cercul vicios al bolii: organele nu mai primesc resursele necesare pentru o functionare corecta, insa le solicita continuu. In incercarea de a satisface aceasta nevoie de baza a organismului, bolnavul consuma cantitati mai mari de alimente, ceea ce duce la depunerea constanta a grasimilor in organism.
In corpul uman exista o legatura foarte stransa intre masa de tesut adipos si cantitatea de hormoni secretata de glandele endocrine. Daca se reduce greutatatea fara a echilibra si valorile hormonale se vor recupera kilogramele pierdute, pentru ca sistemul endocrin produce aceeasi cantitate de hormoni. Din aceste motive, dietele sau regimurile alimentare trebuie insotite de tratament traditional adecvat. In primul rand trebuie restabilit echilibrul hormonal, pentru ca orice scadere in greutate sa nu fie urmata de reluarea procesului de ingrasare.
Tratamentul pentru obezitate in medicina traditionala restabileste echilibrul endocrin si metabolic si normalizeaza functiile organelor si ale sistemelor afectate, ceea ce reduce surplusul de tesut adipos si ajuta pacientul sa slabeasca sanatos.
Stimuland anumite puncte de acupunctura, se transmite catre creier un flux de informatii prin care i se ordona sa scada cantitatea de hormoni din organism, sa readuca la valori normale secretiile glandelor endocrine si sa accelereze metabolismul bazal. Prin inhibarea “centrului foamei”, se scade apetitul generat de cererea continua a organelor “sufocate”, intrerupandu-se astfel cercul vicios al bolii. Se intensifica activitatea hepatica, in sensul ca ficatul va mobiliza rezervele lipidice ale organismului si le va transforma in energia necesara activitatii cotidiene. De asemenea, se intensifica procesul de oxigenare celulara.
Sedintele de acupunctura se combina cu tratament fitoterapeutic si cu o dieta alimentara adaptate pentru organismul fiecarui pacient. Produsele din plante medicinale sustin si potenteaza actiunea acupuncturii. Dieta alimentara ajuta organismul sa se acomodeze la transformarile prin care trece. Prin alimentele incluse in dieta, organismul primeste energia necesara procesului de refacere si regenerare generala, fara ca pacientul sa se infometeze si fara a se produce dezechilibre functionale sau organice in corpul sau.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.