Este considerata incheierea fazei de reproducere a femeii. In majoritatea cazurilor, aceasta faza intervine intre varsta de 45-50 de ani, dar intr-un procentaj mai mic, faza aceasta, numita menopauza, intervine intre 40-60 de ani. Menopauza poate fi declansata mai devreme, din cauza interventiilor chirurgicale asupra uterului, ovarelor sau din cauza altor tipuri de afectiuni.
Menopauza intervine atunci cand productia ovariana se micsoreaza si hormonul estrogen este mai putin in organism. Menopauza nu este o aparitie discreta, ci un proces care dureaza cativa ani si in cazuri exceptionale, se poate prelungi intre 10 si 20 de ani. Cu toate ca menopauza ca fenomen este cunoscuta de catre toate femeile din lume, reprezentantele culturilor asiatice au mentalitatea pregatita pentru a se adapta mai lesne la schimbarile hormonale care se produc in organismul lor. Asiaticele sunt mai bine pregatite pentru a accepta procesul de imbatranire ca o schimbare normala, ca o trecere normala in alta etapa. Femeile asiatice leaga imbatranirea de respect si intelepciune dar, cu toate acestea, aceasta etapa nu si-o insusesc.
In celelalte parti ale globului, femeilor le este frica de imbatranire. Aceasta frica provoaca simptome nedorite, cum ar fi durere permanenta sau depresie. Menopauza este o perioada de trecere pe care femeile ar trebui sa o abordeze foarte serios si sa se gandeasca la o schimbare de mentalitate si gandire. In perioada aceasta, femeile ar trebui sa apeleze la specialistul in medicina traditionala ca sa le pregateasca tratament cu plante bogate in fitoestrogeni si fitoesteroli. Procesul de menopauza in mod normal inseamna schimbarea ciclului menstrual. Timpii de durata a ciclului sau lipsa de ciclu sau sangerarea foarte saraca devin prezente. O parte dintre femei, in timpul schimbarii, la inceputul menopauzei au sangerari abundente, neregulate. Alta schimbare ar fi bufeurile, uscarea pielii, nervozitate, transpiratii nocturne, diferite infectii, labilitate usoara, oboseala si somn neregulat. Alt procent de femei petrec aceasta perioada fara a prezenta simptome dintre cele mentionate. Se observa in corpul feminin productia estrogena slaba.
Menopauza se caracterizeaza si prin scaderea atractiei sexuale a femeilor. In realitate, un mic procent din sexul feminin pierde posibilitatea de a se excita, dar starea aceasta este tratabila. Majoritatea femeilor au atractie sexuala mai mare, datorita faptului ca nu exista riscul de a ramane insarcinate. Un alt simptom in timpul menopauzei il reprezinta ideea ca viata nu o sa mai fie asa de placuta cum a fost inainte de menopauza. Foarte multor femei la este teama ca, din cauza menopauzei, vor suporta schimbari corporale si se vor ivi probleme fiziologice. Aceasta teama a femeilor nu este justificata si s-a dovedit ca femeile care au trecut de 50 de ani nu sunt supuse riscului de a avea depresie clinica.
Din cauza faptului ca estrogenul, serotonina si endorfinele sunt in cantitate mai mica in organism, femeile pot suporta schimbari de comportament, dar aceasta afectiune se poate trata cu succes de un specialist in medicina traditionala prin acupunctura, extracte hidroalcoolice din plante medicinale, alimentatie corecta si un regim de viata corespunzator. Specialistul in medicina traditionala trebuie sa evalueze foarte bine starea fiecarei paciente si atunci cand va pregati compozitia de plante, va face in asa fel incat sa contracareze surplusul de insulina care este produs si ramane in organismul femeii dupa menopauza, astfel incat sa echilibreze aceasta problema.
Din extractul de plante trebuie obligatoriu sa faca parte si planta VITEX, care actioneaza asupra hipofizei si hipotalamusului. La fel trebuie sa faca parte din compozitie si CAPCAPARILA, ALFALFA, DOKUAI si altele.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.