Medicina traditionala scandinava si traditiile tarilor nordice, scandinave si ale vikingilor sunt foarte interesante si bogate in acelasi timp, bogate in fapte, realizari si progrese. Toate cele trei mentionate mai sus se refera la popoarele din Islanda, Danemarca, Norvegia si Scotia. Finlanda are alte traditii, care sunt putin mai deosebite, dar si comune cu traditiile celorlalte tari nordice, intersectandu-se in mare parte.
Mitologia scandinava are influenta si asupra gotilor, adica germanilor, inainte ca ei sa fie crestinati. Credinta vikingilor consta in increderea in copacul adevarului Yggdrasil. Copacul are rolul virtual de ascensiune a civilizatiei nordice.
Zeul intelept al scandinavilor, cel care cunoaste tot si toate, este ODIN. Odin calareste copacul intelepciunii si adevarului si sta in varful lui. In coroana copacului este si orasul elfilor albi, elfi care ii ajuta pe oameni, mai ales in vindecarea lor.
Elfii sunt in mitologia scandinava fiinte fermecate care vin, ajuta oamenii cu plante si apa pentru vindecare si apoi se intorc in muntii si padurile unde traiesc. Exista si elfi inchisi la culoare, care ajuta pe cei vicleni si cei fara de lege si care ii imping sa faca rele si traiesc in adancul apelor. Elfii negri au fost prigoniti cu goarne si focuri inalte, fiindca ii ajutau pe vrajitori sa faca rele, aduceau plante otravitoare ca sa pregateasca vrajitorii otravuri impotriva oamenilor.
In viata popoarelor scandinave existau si pitici, care ii ajutau pe oameni si traiau tot in paduri, explotand pamantul si aducand rodele pamantului oamenilor, ca sa se vindece de diferite afectiuni. Existau si Troli, uriasi foarte rai, care se luptau cu oamenii si ii ajutau, la fel ca si elfii negri – pe vrajitori.
Importanta pentru oameni era Ilmatar – fata aerului si mama apelor, care traia in ceruri singura si ajuta oamenii prin purificarea apei si a vantului, atunci cand vikingii aveau nevoie de el la pescuit sau pentru altceva si ocrotea vantul atunci cand era nevoie.
Zeii scandinavilor sunt foarte multi, dar important este ca ii ajutau pe oameni si in medicina traditionala. Popoarele scandinave au descoperit grasimea de balena, care trateaza cancerul de piele, pietrele si cancerul la rinichi si multe altele. Vracii de atunci au descoperit ca daca balena era mai mare, cu atat grasimea ei este mai benefica si au ajuns la concluzia ca balenele mari, impreuna cu pestii, consuma si alge din adancuri si ca vegetatie din adancuri este mai bogata in calorii si minerale, facand comparatia cu grasimea gasita la balenele mici sau tinere si slabe. Drept urmare, oamenii se scufundau foarte adanc si culegeau vegetatia de acolo, vegetatie pe care o uscau si o transformau in tratament pentru unele afectiuni, amestecata cu grasime de balena sau de rechin pentru alte afectiuni. Grasimile mamiferelor marine se foloseau si pentru rezistenta pielii la frig si cald.
Vindecatorii, ocrotiti de Odin, mergeau si in varful muntilor, de unde culegeau plante pentru a pregati compozitii pentru viroza, afectiuni ale plamanilor, inimii si altele; la fel, intrau in pesteri de unde strangeau noroi albastru, care invelea pietrele pretioase si amestecandu-l cu plante, tratau cancere.
Tot medicina traditionala scandinava a oferit omenirii si tratamentul cu miere. Mierea, in anumite combinatii cu plante, se transforma in afrodisiac, dar in alta combinatie se transforma in tratament pentru imbunatatirea sistemului imunitar si a sistemului nervos central.
Din medicina traditionala scandinava cunoastem diversitatea de tratamente a multor afectiuni cu petale de flori amestecate cu plante medicinale sau numai petale de flori din anumite flori pentru tratarea impotentei, precum si cu tulpinile unor flori, care cresc pe muntii inalti, impotriva sterilitatii.
In marele tezaur al medicinei traditionale scandinave intra si retetele scandinavilor impotriva cirozei, pregatite din scoarta anumitor copaci, amestecate cu plante si frunze din alti copaci. Copacii au radacinile adanc infipte in pamant si in functie de inaltime si clima de unde provin sunt incarcati cu energie, minerale si vitamine. Scoarta copacilor, cum ar fi bradul, se foloseste si impotriva inflamatiei si puroiului ranilor de pe piele si vindecarea este garantata, la fel si importiva eczemelor.
Medicina traditionala scandinava si-a adus in tezaurul medicinei traditionale mondiale aportul sau, prin nenumarate retete impotriva multor maladii, aratand omenirii ca viata nu este un hazard in care doar cei care stiu sa joace castiga, ci este un izvor al intelepciunii daca evoluezi cautand, cercetand si dovedindu-ti astfel ca se poate.
Pentru informatii urmareste-ne pe Facebook!