BENEFICIILE IN MEDICINA TRADITIONALA
Terapiile in medicina traditionala erau aplicate pentru tratarea bolilor corpului uman in practica medicala traditionala a marilor civilizatii: egipteana, chineza, tibetana, indiana, tracica, persana, amerindiana etc. Unele practici au supravietuit timpului, iar maestrii medicinei traditionale le utilizeaza in tratamentele lor, incercand sa mentina protocolul de tratament si metodologia de administrare descrisa de civilizatiile stravechi.
Stramosii nostri foloseau plantele medicinale ca baza de tratament si amplificau actiunea substantelor curative cu ajutorul acupuncturii, termoterapiei, masajului, activitatii fizice, meloterapiei, psihoterapiei etc. Acest ansamblu de terapii actioneaza asupra corpului fizic, sufletului si creierului, eliminand in primul rand cauzele si apoi efectele secundare ale bolii.
Din perioada studentiei, in cadrul facultatii de medicina, am studiat aceste concepte, realizand treptat ca aceasta ramura a medicinei este singura care poate oferi unui medic, mecanismele necesare pentru a actiona complex asupra unei boli si pentru restabilirea starii de sanatate a pacientului. Am realizat, de asemenea, ca terapiile medicinei traditionale si medicamentele naturiste sunt singurele care pot trata bolile organismului uman fara efecte adverse, actionand asupra celor trei dimensiuni ale fiintei umane: fizica, energetica si mentala. Abordand din perspectiva holistica corpul uman, tratamentele traditionale actioneaza asupra acestui ansamblu si trateaza la nivel individual fiecare organ in parte, cat si sistemul din care face parte; ceea ce prin terapiile moderne nu se poate realiza, intrucat tratamentele vizeaza echilibrarea unui organ, fara a avea in vedere ansamblul din care face parte si dezechilibrele existente la nivelul altor organe.
In cazurile de urgenta este recomandat sa se intervina chirurgical sau pentru stabilizarea pacientului prin metode alopate de tratament (cum este cazul unor formatiuni chistice, fibroame uterine de dimensiuni mari, tumori, etc.). Daca se mentine cauza care a provocat acea afectiune in corpul pacientului, in viitor vor exista recivide ale bolii la nivelul aceluiasi organ sau in zona altor organe, sub diverse forme de manifestare. Medicina alopata poate interveni in aceste situatii de urgenta, prin indepartarea efectelor provocate de afectiune, insa in privinta tratarii cauzelor si tulburarilor care au provocat boala se vede neputincioasa. Tratamentele traditionale, insa, actioneaza atat asupra cauzelor, cat si a efectelor secundare provocate de prezenta afectiunii in organism.
In acelasi timp, tratamentul traditional curata corpul si tesuturile de bacterii, virusuri si toxinele lor; stimuleaza procesele de regenerare si de aparare proprii organismului si armonizeaza functiile organice. La nivel celular actioneaza pentru stimularea proceselor de oxigenare si detoxifiere, fiind foarte eficiente in procedurile pentru intinerire.
Daca analizam istoria medicinei vedem ca formulele medicatiei de sinteza au la baza formule terapeutice naturiste, intrucat, in trecut, medicii adiministrau preparate ce contineau componente naturale. Medicina actuala incearca sa reproduca aceste formule si sa reconstruiasca actiunea lor, insa formulele utilizeaza de obicei doar o parte a componentei cu efecte curative, prin urmare si actiunea produselor utilizate nu se ridica la nivelul formulelor ce contin plante medicinale. Creatorul a daruit omenirii plantele pentru mentinerea si sustinerea vietii, iar faptul ca formulele naturiste sunt singurele ce pot mentine echilibrul genetic al corpului uman, pentru a-l proteja de actiunea virusurilor si bacteriilor din mediul inconjurator, confirma acest fapt. Din acest motiv, medicatia clasica actioneaza doar la nivel chimic si fizic, neavand posibilitatea sa actioneze si asupra structurii energetice a omului sau asupra componentei sufletesti.
Fata de medicatia de sinteza, plantele pot diferentia celulele sanatoase de cele bolnave si le elimina doar pe cele cu o structura si functie deteriorata, ajutandu-le in acelasi timp pe cele sanatoase sa restabileasca activitatea tesutului sau a organului afectat.
In tratare unei boli, si a complexului de efecte pe care il produce asupra activitatii psiho-afective a bolnavului, medicul trebuie sa actioneze corespunzator si asupra sistemului nervos, pentru eliminarea stresului si a tensiunii cauzate de afectiunea in sine, de stilul de viata al societatii actuale si de contexul social, profesional si familial al pacientului. Pacientul trebuie indrumat si pentru a obtine echilibru si armonie sufleteasca, indiferent de contextul in care se afla, pentru ca astfel, organismul sau mobilizeaza toate resursele pentru a se reface.
Medicina traditionala chineza specifica un alt aspect ce trebuie luat in considerare, corpul omului este alcatuit din cinci elemente care mentin echilibrul organismului si asigura starea de sanatate. Acest echilibru si ciclul de transformare al elementelor poate fi restabilit doar prin terapii traditionale si tratament cu plante medicinale, intrucat aceasta forma de tratament este singura care poate actiona asupra structurilor energetice si direct asupra cauzelor care au provocat imbolnavirea pacientului.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.