Manipularea osteo-articulară are ca scop principal restaurarea echilibrului funcțional al biomecanicii si fiziologiei corpului uman, prin manevre de reasezare a zonelor osteoarticulare.
Oasele, ligamentele, muschii si organele au un loc bine definit in organism. In urma actiunii unor factori, se pot deplasa din pozitia initiala, afectand negativ starea generala de sanatate. Adoptarea unei pozitii incorecte a corpului pe o perioada lunga de timp, actiunea stresului,
supraponderabilitatea sau efectuarea incorecta a unui efort fizic pot duce la deplasarea oaselor din pozitia normala.
O deplasare minora, chiar de un milimetru, afecteaza functiile intregului organism. In vecinatatea oaselor se afla nervi, vase, ligamente si muschi.
Prin modificarea pozitiei normale a oaselor, asupra structurilor vecine se va exercita o presiune care va conduce la inflamatie, durere locala sau disfunctii ale organelor.
De exemplu, in cazul unei deplasari a vertebrei T8 se poate exercita o presiune asupra nervului spinal ce inerveaza stomacul, provocand o simptomatologie similara ulcerului. Prin manipulare osteo-articulara se restabileste pozitia optima a vertebrei, eliminandu-se astfel atat cauza cat si efectul.
O alta afectiune comuna la nivelul coloanei este spondiloza. Prin aplicarea combinata sau separata a tehnicilor de manipulare a sistemului osos, a acupuncturii, a masajului sau a reflexoterapiei se produce o resorbtie a osteofitelor (ciocurilor), se restabileste circulatia sangvina si metabolismul local, ceea ce va duce la eliminarea toxinelor depuse in zona afectata si a simptomalogiei.