Actiunea acupuncturii si proprietatile curative ale plantelor permit administrarea unor tratamente de regenerare medulara pacientilor suferinzi de leziuni medulare partiale. In contextul unei distrugeri totale a segmentului medular, se aplica proceduri de revitalizare si tonifiere a sistemului osteo-articular si neuro-muscular, de revitalizare a tesuturilor si organelor, astfel asigurandu-se o mai buna functionare a organismului ca ansamblu, pentru a spori calitatea vietii si a asigura o ameliorare a simptomelor specifice (atrofie musculara, anchilozare si deformare articulara, escare etc.).
Ce sunt leziunile medulare?
Leziunea medulara reprezinta o vatamare sau traumatizare a cordonului medular, insotita de compromiterea totala sau partiala a functiilor indeplinite in segmentul de maduva afectat. Astfel se instaleaza deficiente si tulburari vegetative, motorii, reflexe si senzitive.
Distrugerea tesutului medular este provocata de traumatisme vertebro-medulare (accidente, caderi, lovituri in zona coloanei vertebrale) sau de afectiuni spinale cu actiune degenerativa asupra tesutului medular (mielita transversa, scleroza multipla etc.), de tumori compresive, tulburari vasculare, tromboembolii etc.
In cazul traumatismelor vertebro-medulare, leziunile medulare survin in urma contuziei, dilacerarii sau sectionarii maduvei; a unei ischemii medulare (interuperea alimentarii cu sange, prin obturare sau compresia arterelor aferente, proces ce va genera necrozarea zonei de maduva perfuzata) sau printr-un proces hemoragic insotit de formarea unor hematoame compresive.
Gravitatea tulburarilor neurologice este determinata de tipul leziunii medulare – partiala sau totala – cat si de sectiunea medulara afectata. Leziunile medulare complete, localizate la nivel cervical, produc tetraplegia. Cele localizate in zona vertebrala toracala si lombara produc paraplegia, pe cand cele situate in zona lombara vor determina manifestarile sindromului coada de cal (coada de cal fiind denumirea nervilor spinali din zona lombara, sacrala si coccigiana).
Tetraplegia se manifesta prin paralizia membrelor inferioare, paralizia partiala sau totala a membrelor superioare, tulburari musculare in zona superioara a trunchiului, tulburari respiratorii, tuse, tulburari de mictiune si defecatie. Paraplegia include simptome precum paralizia membrelor inferioare, a musculaturii trunchiului, tulburari sfincteriene si de sensibilitate. Sindromul cozii de cal este produs de leziunile situate sub vertebra L2 si se manifesta prin paralizie flasca, tulburari senzitive, vegetative, digestive si urinare.
Cauza generatoare a leziunilor medulare determina conduita clinica in procesul de refacere al pacientului. Astfel, in cazul leziunilor medulare partiale cauzate de compresia maduvei spinarii se are in vedere resorbitia si eliminarea din organism a hematoamele sau a tumorile compresive. Eliminarea presiunii exercitate asupra cordonului spinal va permite normalizarea functiilor perturbate. De asemenea, anumite substante din plante medicinale sunt utilizate pentru coordonarea procesului de decompresie a cordonului spinal in canalul medular, dar si a ramificatiilor nervoase compresate.
Tratament
In situatia leziunilor provocate de traumatisme vertebro-medulare sunt regenerate zonele de maduva afectata, prin stimularea unui centru cerebral si accelerarea proceselor de refacere a tesuturilor nervoase lezate. Regenerare tisulara este efectuata prin intermediul unor tehnici de acupunctura tibetana ce permit activarea proceselor de refacere a oganismului, respectiv directionarea si specializarea celulelor stem din organism in celulele nervoase.
Cand leziunile medulare survin in urma unor afectiuni medulare degenerative, sunt tratate cauzele acestor afectiuni dar si leziunile medulare produse (prin proceduri de regenerare similare celor mentionate anterior). Daca insa gradul de deteriorare a celulelor nervoase nu permite inceperea procesului de regenerare, functiile indeplinite de segmentul respectiv vor fi relocate in arii functionale ale tesutului medular.
Pentru tratarea leziunilor medulare produse de ischemii medulare se actioneaza la nivelul sistemului circulator, prin revitalizarea arterelor obturate sau compresate si eliminarea factorilor obturanti sau compresivi. Cauzele care au produs formarea trombilor sunt de asemnea tratate (disfunctii hepatice, tirodiene, renale). Plantele medicinale administrate contribuie la eliminarea celulelor moarte din tesuturile ischemizate si inlocuirea celulelor difunctionale cu celule sanatoase.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.