Hipertiroidia este o afectiune endocrina, caracterizata prin hiperactivitatea glandei tiroide si hipersecretia hormonilor tiroxina (T4) si triiodotironina (T4). Tiroida este glanda endocrina situata sub marul lui Adam, ce regleaza prin secretia hormonilor tiroidieni activitatea sistemului cardio-vascular, respirator, digestiv, nervos, a metabolismului bazal etc. Din acest motiv, hipersecretia glandei tiroide va antrena o accelerare a metabolismului bazal si a activitatii celulare si organice, determinand o serie de manifestari ce tulbura activitatea bolnavului si pun in pericol sanatatea acestuia.
Netrata, hipertiroidia produce complicatii precum: hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, fibrilatie paroxistica, tulburari de vedere si scaderea acuitatii vizuale, deteriorari ale vietii psiho-afective (stari depresive, anxietate, atacuri de panicaetc.).
Bolnavii de hipertiroidie acuza in general:
- senzatie de caldura accentuata, insotita de transpiratii excesive si bufeuri si intoleranta la temperaturi ridicate;
- palpitatii si dureri in zona pieptului;
- tahicardie;
- stari de nervozitate si/sau iritabilitate accentuata;
- stare de neliniste si agitatie;
- tulburari de somn si insomnie;
- senzatie de nod in gat si/sau sufocare;
- accelerarea motilitatii si a activitatii intestinale;
- stare de oboseala accentuata;
- pierderi majore in greutate (cauzate de accentuare arderilor metabolice);
- tremurul mainilor;
- dificultati de respiratie;
- slabiciune musculara;
- deteriorarea pielii, a parului si a unghiilor;
- caderea parului;
- instalarea gusei;
- supraevaluarea propriei persoane in alternanta cu neincredere in sine;
- in anumite contexte apar tulburari bipolare (la nivel somatic produce fluctuatii majore in secretiile hormonale).
Tratament
Tratamentul hipertiroidiei in medicina traditionala include proceduri de acupunctura si alte terapii traditionale si tratament intensiv cu extracte din plante medicinale, formule fitoterapeutice ce sunt adaptate pentru organismul bonavului.
Intrucat glanda tiroida este afectata mai ales de radiatiile si poluarea din mediu, tratamentul traditional intareste imunitatea corpului pentru a fi protejat de radiatii si tonifica sistemul nervos central pentru a creste rezistenta la stres. Toxicitatea produsa in organism de hormonii secretati in exces va fi redusa prin metabolizarea acestora.
Stimuland anumiti centri de acupunctura, se actioneaza pentru echilibrarea activitatii hipofizare si normalizarea secretiilor de hormoni hipofizari, perturbate din cauza disfunctiei tiroidiane. Reglarea secretiilor de hormoni tiroidieni se face prin stimularea centrilor energetici tiroidieni si paratiroiedieni. Nodulii tiroidieni, daca sunt prezenti, vor fi resorbiti.
Procedurile de acupunctura vor directiona substantele active din plante in zona tiroidiana pentru a depista o celula care secreta o cantitate normala de hormoni tiroidieni. Informatia genetica a acestei celule va fi preluata si transmisa celorlalte celule. Celulele care nu se vor adapta comenzii transmise, vor distruse treptate si inlocuite cu altele, care isi indeplinesc corect functia.
Intreaga procedura este insotita de pregatirea organismului pentru noua concentratie de hormoni tiroidieni, astfel incat stabilizarea activitatii tiroidiene sa nu destabilizeze activitatea altor organe. Se normalizeaza activitatea metabolismului bazal, a cordului, a plamanilor, a sistemului nervos, digestiv si renal.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.