Hipertensiunea arteriala este o afectiune a sistemului cardio-vascular manifestata prin cresterea anormala a tensiunii arteriale. Cu cat valorile tensiunii sunt mai mari, cu atat mai pronuntate sunt deteriorarile sistemului cardio-vascular si ale altor organe. Diagnosticul de hipertensiune arteriala se stabileste de catre medicul specialist prin masurarea tensiunii arteriale in stare de repaus, la cel putin doua intervale de timp diferite.
Tensiunea arteriala este forta exercitata de sange asupra peretilor arteriali cand circula prin artere. Se masoara in milimetri coloana de mercur (mm Hg) iar valorile sale se exprima in doua cifre (spre exemplu, valorile optime sunt 120/80 mm Hg pentru adulti si 90/60 mm Hg la nou nascuti). Prima cifra este mai mare si masoara presiunea sistolica (presiunea sangelui din artere in momentele de contractie cardiaca). A doua, mai mica, masoara presiunea diastolica (presiunea sangelui din artere in momentele de relaxare cardiaca).
Diagnosticul de hipertensiune arteriala se stabileste cand presiunea sistolica depaseste constant 140 mm Hg iar cea diastolica 90 mm Hg. Pre-hipertensiunea arteriala este etapa in care valorile tensiunii arteriale se situeaza intre 120-139/ 80-89 mm Hg. Reprezinta cazuri de urgenta medicala persoanele a caror tensiune masoara peste 200/120 mm Hg. Diabeticii prezinta un risc ridicat pentru afectiuni cardiace. Prin urmare, tratamentul anti-hipertensiv se administreaza daca tensiunea arteriala depaseste 130/80 mm Hg.
Manifestari
Cresterea tensiunii arteriale produce dereglari majore in organism, fiind insotita de manifestari specifice: cefalee, tulburari de vedere, zgomot sau tiuit in urechi, aritmii, dureri in zona pieptului, tulburari de vedere, sangerari nazale, confuzie, ameteala, oboseala.
Cauze
Hipertensiunea arteriala primara, de natura idiopatica, este cea mai frecventa forma. Hipertensiunea arteriala secundara este produsa de afectiuni renale, disfunctii si tulburari neuro-endocrine, obezitate, coarctatie de aorta, stari de anxietate, stres, medicatie hormonala de contraceptie, abuz de alcool, consumul de cocaina. Alte motive ale instalarii hipertensiunii arteriale sunt disfunctiile cardiace ce forteaza inima sa pompeze sangele cu putere prea mare sau sclerozarea arterelor (rigidizarea arterelor).
Tratamentul hipertensiunii arteriale
Pentru mentinerea valorilor tensiunii arteriale in limite normale este necesar ca organele tezaur sa functioneze corect (ficat, splina – pancreas, plamani, rinichi, inima). Aceste organe intretin si regleaza activitatea sistemului cardio-vascular (inima, artere, vene). Ficatul si splina – pancreasul regleaza fluiditatea sangelui si coordoneaza zonele de irigare sangvina. Plamanii si inima asigura functionarea optima a circulatiei mici, iar la randul ei circulatia mica contribuie la functionarea optima a marii circulatii. Prin secretia de angiotensina, rinichii asigura intoarcerea sangelui la inima si stabilesc gradul de elasticitate arteriala si venoasa.
Prezenta unei afectiuni cronice la nivelul unuia dintre aceste organe creeaza un context favorabil instalarii hipertensiunii arteriale. Iata de ce tratamentul hipertensiunii arteriale implica identificarea cauzelor declansatoare, stabilirea gradului de afectare a sistemului cardio-vascular si tratarea modificarilor morfo-functionale.
In medicina traditionala, tratamentul hipertesiunii arteriale include administrarea extractelor din plante medicinale adecvate pentru organismul bolnavului si proceduri de acupunctura si alte terapii traditionale.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.