Cauza frecventa a tulburarilor de fertilitate si a sterilitatii feminine, hidrosalpinxul este o afectiune a sistemului genital, inscrisa in categoria salpingitelor. Se manifesta prin blocarea trompelor uterine de acumularea unui lichid seros sau clar, ceea ce nu permite accesul spermatozizilor pentru fecundarea ovulului. Fluidul poate fi nociv pentru o eventuala sarcina; motiv pentru care interventiile de fertilizare pot fi aplicate dupa tratarea afectiunii in sine.
Cauze
Una dintre cauzele cele mai des intalnite sunt infectiile recurente ale trompelor uterine. Prin urmare, conduita igienica a femeii trebuie sa fie corespunzatoare pentru a tratata sau a preveni repetarea unor procese infectioase. De asemenea si comportamentul sexual trebuie sa aiba in vedere prevenirea unor posibile infectii, mai ales daca exista o sensibilitate cunoscuta si predispozitie spre infectii a aparatului genital.
Factori ce favorizeaza declansarea hidrosalpinxului sunt:
- Clamidia si gonoreea sau alte boli cu transmisie sexuala care pot declansa in timp efecte residuale ce creeaza fondul instalarii unor infectii recurente a tubelor uterine
- Acumularea excesiva de tesutl endometrial in zona tubelor uterine (proces aparut in cazul endometriozei)
- Complicatii a unor intervenitii chiurgicale in zona aparatului reproducator sau in zona abdominala
- Urmari a unor intreruperi de sarcina repetate sau a unor avorturi spontane
- Sindromul inflamator pelvin
- Tulburari in activitatea endocrina ce determina scaderea imunitatii in zona aparatului genito-urinar
- Infectii urinare repetate, tratate necorespunzator
- Anexite recurente, tratate necorespunzator
Tratament
Sunt multe femei care, de-a lungul vietii, au suferit de anexite, infectii in zona tubelor uterine sau alte afectiuni ce sunt considerate a fi responsabile pentru declansarea hidrosalpinxului, dar care nu prezinta semne ale acestei afectiuni. Prin urmare, ce anume provoaca acumularea de lichid?
Specialistii au indentificat ca aceasta acumulare apare atunci cand bolile genitale recurente produc o inflamare si o lezare repetata a fimbriilor (o zona de tesut, cu aspect de ciucure sau franjuri, localizata intre ovar si trompele uterine, cu rol in procesul de fecundare a ovulului). Cand se regenereaza, fimbria se reface incorect structural, ceea va bloca trompele uterine si declanseaza acumularea de lichid.
In functie de stadiul afectiunii, tratamentul traditional se asociaza cu o interventie chirugicala pentru eliminarea acumularilor foarte mari de fluid. In aceste situatii diametrul tubelor uterine capata aspect de sac, fiind necesara mai intai eliberarea tubelor uterine printr-o interventie minim invaziva. Odata ce se restabileste diametrul tubelor uterine, specialistul in medicina traditionala intervine pentru oprirea recidivelor, regenerarea structurii aparatului genital si echilibrarea activitatii sistemului endocrin.
In cazul bolnavelor care nu prezinta acumulari mari de fluid se intervine prin tratament traditonal pentru eliminarea fluidului acumulat, regenerarea structurii tubelor uterine, refacerea structurii fimbriilor si normalizarea functiilor endocrine si ale aparatului genital.
Marea majoritate a pacientelor care au solicitat tratament traditional pentru aceasta afectiune doreau sa conceapa un copil, sterilitatea fiind unul dintre simptomele asociate frecvent hidrosalpinxului. Recomandarea mea, de fiecare data, a fost sa se inceapa activitatea pentru conceperea unei sarcini, doar dupa ce se confirma tratarea hidrosalpinxului, pentru a se evita complicatii in dezvoltarea fatului cat si pentru a nu pune in pericol sanatatea mamei.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.