In medicina clasica, reabilitarea pacientului este in functie de starea ficatului. In medicina traditionala orice tip de hepatita este tratabil, la fel si restabilirea functionarii normale a ficatului. Specialistul in medicina traditionala stabileste tehnicile de acupunctura, extractele din plante (care contin obligatoriu silimarina si multe altele plante). Specialistul in medicina traditionala stabileste si regimul de alimentatie al bolnavului, in timpul tratamentului si dupa aceea.
Prin utilizarea procedurilor de acupunctura in asociere cu extracte hidroalcoolice din plante se realizeaza autoclonarea celulelor hepatice, pornind de la celule situate intr-o zona neinfectata a ficatului. Fiecare organ isi reface structura celulara la un anumit interval de timp. Utilizand informatia genetica a celulelor hepatice sanatoase in procesul de regenerare, celulele noi formate nu vor mai purta virusul hepatic. Cele deja infectate sunt eliminate din organism. Tratamentul include si dieta alimentara. Este obligatoriu sa se respecte un program de odihna zilnica. Impactul stresului si nervozitatea sunt reduse prin informarea pacientului asupra unor tehnici de auto-control mental.
Ce este hepatita?
Hepatita este o afectiune a ficatului manifestata prin inflamarea si lezarea tesutului hepatic. Daca nu este tratata corespunzator evolueaza catre ciroza sau cancer hepatic.
Hepatita virala apare ca urmare a infectarii organismului cu virusul hepatic de tip A, B, C, D sau E. In afara de virusurile specifice fiecarui tip de hepatita virala, aceasta mai poate fi provocata de adenovirusuri, Citomegalovirus, Herpes Simplex, Epstein-Barr si de virusul febrei galbene.
Hepatita non-virala este provocata de toxine, alcool, droguri, de procese autoimune, de alte infectii prezente in organism sau de unele medicamente administrate necorespunzator (amoxicilina, paracetamol, medicatia pentru tuberculoza, contraceptive hormonale, ibuprofen si indometacin etc.).
In functie de durata si intensitatea simptomelor hepatita poate fi acuta (cand dureaza mai putin de 6 luni) sau cronica (dureaza mai mult de 6 luni).
Simptomatologie
Hepatita este asimptomatica in mare numar din cazuri, mai ales in stadiile cronice sau in cazul copiilor si al tinerilor. Din acest motiv diagnosticul poate fi stabilit prin asocierea rezultatelor anamnezei cu rezultatele analizelor de sange (anti-corpi antihepatita, transaminze, etc.). Icterul se instaleaza cand exista deja leziuni hepatice majore. Printre simptome se numara si: febra cu valori mici, senzatie de balonare, retentia lichidelor, disconfort sau dureri abdominale cauzate de marirea ficatului sau a splinei. Femeile diagnosticate cu hepatita autoimuna sufera si de acnee, leziuni pulmonare, inflamarea glandei tiroide si a rinichilor, dereglari menstruale.
Manifestarile hepatitei acute includ: indispozitie generala, disconfort abdominal, dureri de muschi si articulatii, inflamatii ale tendoanelor, greata si stari de voma, febra, diaree sau scaun deschis la culoare, dureri de cap, scaderea apetitului, urina inchisa la culoare, icter (colorarea pielii si a mucoaselor cu pigmenti biliari), glicemie oscilanta, depresie, nervozitate si alte schimbari.
Hepatita A
Produsa prin infectarea cu virusul HVA, are caracter acut, nu cronicizeaza si dureaza intre cateva saptamani si cateva luni. Perioada de incubatie este de 2-6 saptamani. Dupa infectare si recuperare, organismul dezvolta auto-imunitate. Virusul HVA se transmite prin contact cu materii fecale infestate, prin consumul unor alimente si bauturi infestate sau prin atingerea persoanelor ce au avut contact cu agentul patogen (mai ales in situatii de igiena necorespunzatoare). In situatii particulare, se poate transmite si prin contact sexual sau transfuzie de sange.
Hepatita B
Produsa prin infectarea cu virusul HVB, in general in perioada copilariei. Are atat caracter acut cat si cronic, putandu-se manifesta ca o maladie usoara sau sub forma unei boli de lunga durata. In a doua situatie exista riscul aparitiei cancerului hepatic si al cirozei. Virusul ramane activ ani la rand, chiar in conditii extreme, putand fi transmis de purtatorii de HVB oricand prin sange infectat, sperma sau alte fluide ale corpului si prin contact sexual. Virusul mai poate fi contactat prin ace de seringa contaminate, utilizate pentru injectarea drogurilor sau prin ustensile de tatuat infectate. Contaminarea fatului in timpul sarcinii se produce doar daca bariera mama-fat a fost afectata, insa exista riscul infectarii in timpul nasterii.
Hepatita C
Produsa prin infectarea cu virusul HVC. Se transmite prin contact cu sange infectat, transfuzii de sange, contact sexual – cand exista leziuni la nivel organelor genitale – sau prin obiecte infectate (ustensile medicale nesterilizate corespunzator, ace de seringa utilizate pentru consumul drogurilor, pearcing, ustensile de tatuaj). Manifestarile pot fi asimptomatice, afectiunea avand un caracter cronic, desi debutul acesteia poate fi insotit de un puseu acut. Ulterior pot aparea complicatii precum: fibroza hepatica, ciroza, insuficienta hepatica si cancer hepatic. Nu exista niciun vaccin dezvoltat pentru acest gen de hepatita. Debutul bolii este insotit de scaderea poftei de mancare, disconfort abdominal, greata si stari de voma, febra si oboseala, in situatii grave apare si icterul (insa intr-un procent mai mic decat in cazul hepatitei B).
Alte forme de hepatita includ: hepatita alcoolica, autoimuna, hepatita D si E, hepatita toxica.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.