Afectiune oftalmologica manifestata prin cresterea tensiunii intraoculare, distrugerea fibrelor nervoase optice si ingustarea campului vizual, glaucomul prezinta o evolutie lenta si insidioasa, cu manifestari minime in stadiile primare.
In general, pacientul observa modificarile campului vizuale abia in stadiile avansate pentru ca, desi fibrele nervului optic sunt distruse, capacitatea de a vedea nu este afectata din primele stadii ale bolii. Prin urmare, diagnosticarea si tratarea glaucomului inca din stadii incipiente cresc sansele de refacere si previn pierderea completa a vederii (orbirea).
Tratamentul glaucomului in medicina traditionala, prin modul in care actioneaza acupunctura si fitoterapia asupra sistemului nervos, permite regenerarea structurii nervoase daca afectiunea a afectat partial ramificatiile nervului optic. In stadiile avansate, cand structura nervului optic este puternic deteriorata, se poate obtine stoparea procesului degenerativ, imbunatatirea functiei vizuale si reducerea tensiunii intraoculare, astfel incat pacientul sa poata desfasura o activitate normala.
Cauze si factori de risc
Cresterea presiunii intra-oculare nu implica in mod cert dezvoltarea ulterioara a glaucomului, ci reprezinta un factor de risc. Exista persoane ce prezinta o presiune intraoculara marita, dar fara a fi afectata structura nervului optic, sau, din contra, persoane cu tensiune intraoculara normala ce prezinta deteriorarile specifice glaucomului.
Presiunea intraoculara creste cand apar tulburari in sistemul de secretie si/sau drenare a umorii apoase (lichid din interiorul ochiului ce hraneste corneea, cristalinul si irisul si care curata tesuturile ochiului de reziduuri). Cand secretia umorii apoase este in raport egal cu drenarea acesteia, presiunea lichidului intraoculara este normala. Hipersecretia, drenarea incompleta sau blocarea cailor de eliminare vor determina cresterea presiunii intraoculare si deterioarea fibrelor nervoase din zona retinei si a ramificatiilor nervului optic.
Tulburarea proceselor de secretie – drenare poate fi cauzata de infectii si procese inflamatorii cronice si recidivante, leziuni oculare produse de substante chimice, tulburari ale vascularizatiei globului ocular, suprasolicitarea globului ocular si acumularea unor depozite de celule moarte. De asemenea, s-a remarcat o incidenta mai crescuta in randul persoanelor ce prezinta cazuri de glaucom in familie si a persoanelor ce sufera de miopie sau diabet.
Tipuri de glaucom
Glaucomul cronic sau glaucomul cu unghi deschis este cea mai frecventa forma de glaucom, prezinta o evolutie lenta, fara prezenta unor simptome care sa alerteze pacientul. Este diagnosticat de obicei prin controale oftalmologice de rutina. In aceasta forma de glaucom, canalele de excretie ale umorii apoase sunt blocate partial iar drenarea umorii apoase este realizata deficitar. Glaucomul cronic survine si ca urmare a procesului de imbatranire, prezentand o incidenta mai mare in cazul persoanelor cu varsta de peste 45 de ani. In cazurile avansate apar simptome precum: tulburari episodice de vedere, dureri de cap, cefalee, in jurul surselor luminoase sunt percepute cercuri colorate sau curcubee.
Glaucomul acut, sau glaucomul cu unghi inchis, este provocat de o ingustare brusca a spatiului dintre iris si sclera si cresterea brusca a presiunii intraoculare. Ca simptome se remarca: dureri oculare puternice in jurul ochilor, cefalee, tulburari de vedere si perceperea halourilor colorate in jurul surselor luminoase, stari de greata si varsaturi, congestia globilor oculari. In forma acuta, glaucomul necesita interventia chirurgicala imediata pentru a preveni orbirea.
Tratament
Terapiile traditionale aplicate in tratamentul glaucomului actioneaza in special asupra ficatului si a rinichilor; ficatul in medicina traditionala guverneaza activitatea ochilor iar rinichii sunt implicati in reglarea tensiunii arteriale si, implicit, in reglarea tensiunii intraoculare. La nivel cerebral, procedurile de acupunctura tibetana stimuleaza anumite zone cerebrale in vederea refacerii structurii nervului optic sau a stoparii procesului degenerativ cand nu mai este posibila regenerarea ramificatiilor nervoase. Plantele medicinale incluse in tratament contribuie la procesul de refacere a fibrelor nervoase, la stabilizarea tensiunii intraoculare dar si la prevenirea blocarii circulatiei intraoculare.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.