Endometrioza este una dintre enigmele medicinei alopate moderne, fiind considerata o afectiune incurabila. Din aceste motive, la nivel mondial nu s-a stabilit inca un tratament alopat care sa vindece endometrioza. In general sunt prescrise calmante pentru reducerea durerilor cauzate de afectiune si tratamente hormonale pentru reglarea menstruatiei. Medicina traditionala dispune de terapii a caror eficienta este dovedita prin pacientele tratate cu succes in cadrul clinicii noastre.
Desi este o afectiune putin cunoscuta, endometrioza este una dintre cele mai comune probleme de sanatate in randul femeilor. Endometrioza este una din principalele cauze ale infertilitatii feminine. La nivel mondial, aproximativ 70 de milioane de femei si adolescente sufera de aceasta afectiune. Din punct de vedere statistic, cazurile de endometrioza sunt mai numeroase decat cancerul la san sau SIDA.
Marea majoritate a femeilor considera unele dintre simptomele afectiunii ca fiind normale, in mare parte din cauza lipsei cunostintelor despre aceasta afectiune sau despre sanatatea feminina in general. In plus, endometrioza este o afectiune mai greu de depistat, din cauza debutului fara dureri sau cu simptome slabe. In etapa primara simptomatologia poate fi confundata cu cea a cistitei, a anexitei sau a colitei. Evolutia este lenta, insa daca iti cunosti organismul si esti atenta la schimbarile care se petrec in el, iti poti da seama cand este nevoie sa mergi la un medic.
Endometrioza este o afectiune ginecologica cronica de natura benigna, dar manifestarile sale si o parte din caracteristici sunt asemanatoare afectiunilor maligne. Se caracterizeaza prin migrarea tesutul endometrial in afara cavitatii uterine. Endometrul este tesutul care “captuseste” uterul si este eliminat la fiecare menstruatie daca nu se realizeaza fecundarea ovulului.
In endometrioza, tesutul endometrial poate aparea in vecinatatea sau in structurile aparatului genital feminin: ovare, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, vezica urinara, septul rectovaginal, colon si intestinul subtire. In stadiile mai avansate localizarea poate fi total imprevizibila: diafragma, piele, plamani, tesut miocardic, sistem nervos central.
Cauze
Din punctul de vedere al medicinei traditionale, endometrioza este o afectiune generata de catre una sau mai multe din urmatoarele cauze:
- O viata sexuala instabila
- Boli venerice netratate sau tratate necorespunzator
- Afectiuni genitale feminine netratate sau tratate necorespunzator
Mecanism de aparitie
Prezenta bacteriilor si a virusurilor, cu punct de plecare genital, genereaza in organism dereglari imunitare si neuroendocrine ce duc la aparitia endometriozei. Este afectata mai intai mucoasa uterina iar apoi se distruge si structura uterului. Este afectata si functia de bariera protectoare a peretului uterin. Tesutul endometrial trece prin uter si “migreaza” in diferite zone ale corpului. Sistemul imunitar detecteaza prezenta acestuia in afara cavitatii uterine, il identifica ca pe un corp strain invaziv si reactioneaza ca atare, incercand sa “inlature” corpul strain.
A doua dimensiune a procesului reprezinta “atacarea” uterului de catre sistemul imunitar. Cand trec prin peretele uterin, celulele endometriale “ancoreaza” celulele din structura peretului si le transporta cu ele prin corp. Sistemul imunitar receptioneaza prezenta anormala a tesutului din peretele uterin, il considera corp strain si ca atare incepe sa atace si punctul de plecare al acestuia: uterul.
Simptomatologie
In cazul in care prezentati simptomele urmatoare, este recomandat sa va programati pentru un consult ginecologic, in vederea stabilirii cauzei generatoare:
- Dureri frecvente si inexplicabile in zona abdominala (dureri puternice si de durata foarte scurta, asemanatoare unor junghiuri foarte puternice)
- Dureri premenstruale foarte puternice
- Menstruatii foarte abundente
- Crampe menstruale foarte puternice
- Durere pelviana intre menstruatii
- Sangerari vaginale intre menstruatii
- Dureri dupa actul sexual
- Dureri intestinale
- Dureri in zona inferioara a spatelui
- Dureri de picioare
- Balonari
- Diaree sau constipatie
- Defecatie si / sau flatulatii dureroase
- Infertilitate
In unele cazuri pot aparea si hemoptizii (eliminarea sangelului prin tuse, cauzata de hemoragia cailor respiratorii), aritmii cardiace sau crize de epilepsie (din cauza localizarii tesutului endometrial in sistemul nervos central).
Impactul asupra vietii femeilor afectate
Efectele endometriozei se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii. Din punct de vedere fizic, se modifica atat structura, cat si functiile aparatului genital, in cele mai multe cazuri instalandu-se si infertilitatea. Leziunele provocate de aceasta afectiune genereaza modificari structurale in zonele in care sunt localizate.
Atat durerile, cat si infertilitatea pentru femeile care isi doresc copii, genereaza in plan psihic o tensiune foarte puternica, sporita de lupta organismului cu afectiunea in sine. Femeile care sufera de endometrioza trec prin perioade de stres, anxietate si depresie. De cele mai multe ori sunt foarte iritabile, apar probleme de comunicare si interactiune sociala care duc la integrare deficitara in societate. Randamentul intelectual scade putand aparea si probleme in activitatea profesionala.
Tratament
In prima faza a tratamentului, se echilibreaza prin acupunctura si apifitoterapie sistemul neuroendocrin si, implicit, sistemul imunitar. Apoi se trece la etapa de refacere a structurii si a functiei organelor invadate de tesut endometrial.
Pentru ca aceasta procedura sa fie eficienta, medicul acupunctor si/sau fitoterapeut trebuie sa cunoasca foarte bine mecanismele de evolutie ale afectiunii, pentru a putea actiona direct asupra zonei cerebrale raspunzatoare de controlul sistemului neuroendocrin si imunitar. Creierul transmite catre organele efectoare informatiile primite prin stimularea punctelor de acupunctura, cat si informatiile primite prin actiunea substantelor active din plantele medicinale administrate.
Tratamentul endometriozei in medicina traditionala include proceduri de acupunctura si alte terapii traditionale si tratament intensiv cu extracte din plante medicinale.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.