Colita ulcerativa este cea mai frecventa afectiune inflamatorie a intestinului. Produce ulceratii in special in zona sigmoidului si a rectului, avand o incidenta ridicata in randul femeilor. In cazurile avansate ulceratiile se extind, capatand caracteristicile unei colite extensive.
Ca evolutie, colita ulcerativa se prezinta cu perioade lungi de remisie si perioade de exacerbare. In perioadele de remisie simptomele pot fi absente in totalitate. In perioadele de exacerbare simptomele sunt diaree (sau din contra, constipatie), crampe abdominale pe fondul unei dureri acute cu abdomen sensibil la palpare, sangerari rectale, astenie, scaderea in greutate, reducerea apetitului, febra, mictiuni dese (10-20 de scaune pe zi insotite de sangerari, mucus si puroi).
Anemia apare pe fondul dezechilibrului intestinal si pe fondul unui deficit de fier constant. Pot aparea de asemenea si dureri articulare, tulburari oftalmologice, manifestari cutanate.
Colita ulcerativa comporta o serie de complicatii la nivelul colonului si al ductelor biliare. Pot aparea inflamatii si cicatrizari ale ductelor biliare, aparand astfel si dereglari ale tranzitului biliar. In timp, blocarea sau incetinirea tranzitului biliar poate genera complicatii hepatice asociate colitei ulcerative. In zona intestinului subtire exista riscul ingustarii unor arii, astfel instalandu-se si deficientele de tranzit intestinal. O complicatie severa a colitei ulcerative este megacolonul toxic, a carui prezenta este indicata de stari de voma, durere abdominala acuta, scurgeri purulente anale, dureri si inflamatii ale zonei anale, deshidratare,tahicardie, stari febrile insotite de frisoane, stari de lesin, ameteala si confuzie.
Clasificarea colitei ulcearoase se realizeaza in functie de:
- localizare: proctita (este afectat doar rectul), colista distala (este afectata partea stanga a colonului), colita extensiva sau pancolita (este afectat intreg colonul)
- intensitatea manifestarilor: usoara, moderata, severa
Cauze
Ulceratiile colonului sunt cauzate de grave dezechilibre ale florei intestinale asociate unor procese autoimune generate de inflamarea locala a mucoasei intestinale. Tulburarile de flora intestinala sunt determinate de:
- disfunctii hepatice si pancreatice (enzimele necesare proceselor digestive nu vor fi secretate in momentul cand bolul ajunge in intestinul subtire; astfel alimentele vor traversa intestinul gros digerate partial, deregland flora intestinala)
- deshidratari severe ale intestinului gros sau hipertrofii ale mucoasei intestinului gros
- evenimente cu incarcatura psihica negativa
- ranirea mucoase intestinale in forme severe de constipatie, determinate de stationarea prelungita a materiilor fecale in intestinul gros
- alimentatie si stil de viata dezorganizat (cauzeaza tulburari ale tranzitului intestinal si complicatii digestive severe)
- medicamente ingerate necorespunzator sau intr-un dozaj prea puternic
- excesul de cruditati
- boli infectioase localizate la nivelul intestinului gros
- balonari permanente si tulburari intestinale, cauzate de o concentratie prea mare de estrogen in cazul femeilor
Tratament
In cazul colitei ulcerative, dieta alimentara este alaturata celorlalte terapii traditionale pentru a permite relaxarea tranzitului intestinal si protejarea mucoasei digestive. De asemenea, trebuie indepartati factori generatori primari enumerati anterior pentru a se putea reface flora intestinului gros. Leziunile intestinale existente sunt tratate prin produse din plante cu actiune specifica asupra sistemului digestiv in general, dar mai ales a colonului.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.