Inflamatie a vezicii urinare, la care sunt predispuse in special femeile, cistita poate cuprinde si uretra, manifestandu-se atat in forme acute cat si cronice sau recurente (cu recidive frecvente, desi tratamentele aplicate actioneaza temporar).
Ca simptomatologie, tabloul clinic al cistitei se prezinta prin:
- disurie (disconfort la urinat)
- mictiuni frecvente (nevoia de a urina foarte des)
- dureri in zona abdominala inferioara si in zona lombara
- mictiuni insotite de usturime si/sau durere
- urina tulbure
- pierderi involuntare de urina in timpul zilei sau/si incontinenta nocturna
La barbati, cistita se manifesta in forme mult mai usoare, simptomele fiind asemenatoare cu cele ale prostatitei.
Nevoia permanenta de a urina si durerile/usturimile ce insotesc cistita altereaza randamentul profesional al bolnavului si buna dispozitie, determinand o scadere a volumului de munca si o indispozitie generala pana la ameliorarea acestor simptome. In formele acute, simptomatologia impune repaus la pat pentru perioade scurte de timp.
Infectia este produsa de obicei de bacterii localizate in zona intestinala (de ex. Escherichia Coli) sau de ciuperci. Este favorizata de igiena intima precara, imunitate scazuta a aparatului genital, tulburari hormonale, diabet, expunerea la temperaturi foarte joase, raporturi sexuale frecvente si lipsa unei conduite igienice dupa aceste raporturi, purtarea unei lenjerii intime inadecvate. In cazul femeilor, de cele mai multe ori, infectia apare in urma unui contact sexual intrucat bacteriile deja prezente in vagin sau in zona uretrala inferioara se vor deplasa catre vezica. Daca si imunitatea aparatului uro-genital este scazuta, aceste bacterii vor genera cistita.
Netratata, in special in cazul cistitelor recurente, infectia poate cuprinde si rinichii, provocand in timp afectiunii renale severe precum pielonefrita sau insuficienta renala cronica.
Ca masuri de prevenire a cistitei se recomanda:
- stergerea dupa fiecare toaleta din fata in spate pentru a nu transmite bacteriile dinspre zona anala inspre zona urinara, de preferat este sa se spele cu apa si sapun zona intima dupa fiecare toaleta
- lenjerie intima lejera si din fibre naturale, pentru a preveni inflamarea zonei prin frecare
- toaleta intima inainte si dupa fiecare act sexual
- un aport de lichide adecvat (cel putin 2 litri de apa zilnic)
Tratament
Restabilirea imunitatii aparatului genito-urinar reprezinta una dintre principalele obiective in tratamentul cistitei (rinichi, vezica urinara, prostata, ovare, uter). Intrucat majoritatea persoanelor care prezinta cistita recurenta sufera si deteriorari ale functiilor renale sau de afectiuni pulmonare minore, si imunitatea pulmonara trebuie imbunatatita, astfel incat sa existe o bariera imunitara atat la nivel genito-urinar cat si la nivel pulmonar. Pentru a se elimina agentii infectiosi din zona genito-urinara se intensifica circulatia sangelui si metabolismul local, procese ce vor detoxifia zona si vor elimina depozitele de celule moarte acumulate (elemente ce favorizeaza procesul infectios).
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.