Cancerul veziculei biliare este cea mai frecventa forma de cancer hepatobiliar, prezinta risc ridicat de invazivitate si diseminare, avand si un risc de mortalitate foarte ridicat. In ciuda acestor aspecte nefavorabile, tratamentul cancerului de vezicula biliara in medicina traditionala ofera sanse de recuperare, chiar si in cazul in care procesul de metastazare a debutat. Asocierea mai multor tipuri de terapii traditionale permite tratarea locala a tumorii si eliminarea celulelor canceroase din organism, cat si regenerarea structurilor afectate.
De obicei, punctul de origine al procesului malign este localizat in zona mucoasei (vezicula biliara este formata dintr-un perete cu trei straturi: mucoasa – stratul intern, muscular – stratul mijlociu si seros – stratul extern). Localizata in general in fundul veziculei biliare, tumora poate disemina local in zona hepatica sau in zona transperitoneala (ficat, intestin si pelvis). Procesul de malignizare poate cuprinde si stomacul, duodenul, colonul, pancreasul, ductul biliar extrahepatic etc.
Femeile si persoanele cu varsta de peste 64 de ani sunt predispuse acestui tip de cancer, mai ales daca bolnavul a fost diagnosticat anterior cu afectiuni inflamatorii ale veziculei biliare sau litiaza biliara cronica. Alti factori favorizanti includ: calcificarea veziculei biliare (vezicula de portelan), colita ulcerativa, boala Crohn, actiunea anumitor substante chimice (expunerea la metale grele, radiatii, produse chimice utilizate in mediu profesionali, poluanti ai apelor etc), polipii la nivelul veziculei biliare, malformatii anatomice ale ductelor pancreatobiliare, estrogenismul sau medicatia pe baza de estrogen.
In stadiile incipiente cancerul veziculei biliare este asimptomatic. Primele semne care alarmeaza pacientul apar dupa ce procesul malign a debutat, existant chiar risc de diseminare a celulelor maligne in organele apropiate si in sistemul limfatic regional. Din acest motiv, peste 50% dintre bolnavii depistati cu tumori maligne ale veziculei biliare prezinta diseminari ale celulelor canceroase in ganglionii limfatici regionali.
Printre simptomele acuzate de bolnavi se enumara:
- dureri abdominale sau in hipocondrul drept
- distensie abdominala
- stari subfebrile sau febrile
- stari de greata si varsaturi
- icter tegumentar si al sclerelor
- prurit
- pierderea poftei de mancare
- scaderi semnificative in greutate
- urina de culoare inchisa
- scaune deschise la culoare
Tratament
In cazul acestei topologii de cancer, acupunctura deblocheaza energiile stagnante din sistemul digestiv si le distribuie in organism, echilibrand meridianele si matricea energetica ce coordoneaza fluxul energetic din organism. Plantele medicinale administrate au rolul de a regla secretiile hepatice si pancreatice, dar si pe cele din stomac si secretia de sucuri intestinale, astfel incat sa existe un echilibru digestiv ce va permite buna desfasurare a proceselor de regenerare celulara si tisulara in zonele tumorale. Tot prin intermediul plantelor medicinale, celulele canceroase raspandite in zona digestiva sau in sistemele apropiate vor fi eliminate.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.