Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate prin neoplazie. Numărul de cazuri diagnosticate anual este în creștere, însă rata mortalității a scăzut, fapt datorat în mare parte depistării precoce și îmbunătățirii opțiunilor terapeutice. Majoritatea deceselor se înregistrează în contextul recidivelor și dezvoltării metastazelor. Aproximativ 25 – 50 % dintre paciente, în funcție de stadiul inițial, vor dezvolta metastaze după tratament.
Există o serie de factori de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar. Factorii endogeni (cauze care țin de organism) sunt repezentați de: vârstă (45 – 50 ani, 60 – 70 ani), apariția precoce a primei menstruații (12 ani), menopauză instalată tardiv, lipsa nașterilor și alăptării, obezitatea, prezența unor tumori benigne mamare, deficite imune, excesul de estrogen. Factorii de mediu includ: iradierea regiunii toracice, traumatisme mici și repetate în regiunea mamară, alimentație bogată în proteine și grăsimi, terapii hormonale, alcool. Factorul genetic joacă un rol important, genele implicate fiind BRCA-1, BRCA-2, HER 2, prin prezența de mutații la nivelul acestora. Formele ereditare de cancer de sân reprezintă 8 % dintre cancerele mamare.
Tipurile de tumori maligne pot fi:
- carcinom ductal (în 80 % din cazuri)
- carcinom lobular (10 %): in situ, invaziv
- limfom
- sarcom
Semnele și simptomele cuprind: masă tumorală prezentă, scurgeri de la nivelul mamelonului, piele îngroșată, încrețită, retractată, cu aspect de “coajă de portocală”, mamelon cu modificări de poziție, retractat, cu escoriații în jur, roșeață, durere sau sensibilitate locală, modificări de dimensiuni ale glandei mamare. Pot să apară ulcerație cu suprainfecție și hemoragie. Regional apar ganglioni axilari măriți, iar dacă sunt invadați ganglionii limfatici supraclaviculari se dezvoltă edem al sânului și brațului de partea bolnavă. Pe cale limfatică și sangvină pleacă celule canceroase care metastazează cel mai frecvent în plămâni, oase, ficat, ovare și la nivelul sistemului nervos central.
Investigațiile paraclinice includ:
- mamografia bilaterală cu/fără ecografie mamară
- metodele de diagnostic citologic sau histologic: biopsia prin aspirație cu ac fin (arată existența celulelor maligne), biopsia cu ac gros (ghidată ecografic), biopsia incizională (în cazul tumorilor mari care nu se pot opera), biopsia excizională (în cazul tumorilor mici)
- examenul anatomopatologic
- investigații de laborator: hemoleucogramă completă, teste hepatice, fosfatază alcalină
- explorări imagistice: examen computer tomograf de torace și abdomen, computer tomograf și RMN de craniu, scintigrafie osoasă, radiografie toracică.
Tratamentul în medicina alopată
Tratamentul se efectuează în funcție de stadiul bolii și cuprinde: chirurgie conservatoare, radicală (mastectomie uni sau bilaterală), reconstrucția sânului, radioterapie, chimioterapie și terapie hormonală.
Cancerul de sân este vindecabil în mare procent în stadiile inițiale. Tumora mamară este operabilă în stadiile 0, I, IIA, IIB și o parte din sadiul III. Cancerul mamar avansat este inoperabil, iar inițial este tratat sistemic cu citostatice sau hormonal. Dacă răspunde favorabil la tratament atunci se efectuează mastectomie radicală modificată, urmată de radioterapie. În cancerul mamar metastazat (stadiul IV) sau recidivat se efectuează tratament sistemic chimioterapic, hormonoterapie sau locoregional (radioterapie).
- Chirurgia mamară conservatoare presupune excizia tumorii și poate include și îndepărtarea ganglionilor limfatici axilari afectați. Limita de siguranță trebuie dovedită histopatologic. Această intervenție chirurgicală este urmată de radioterapie.
- Biopsia ganglionului santinelă: este tot o procedură conservatoare și presupune îndepărtarea ganglionului santinelă ( primul ganglion spre care drenează limfa din direcția tumorii primare). Dacă acesta este invadat, atunci se excizează toți ganglionii axilari. În caz contrar se înlătură doar tumora, iar ganglionii axilari sunt lăsati pe loc.
- Mastectomia poate fi radicală (cu îndepărtarea mușchilor pectorali și a tegumentului), radicală modificată, cu păstrarea tegumentului. Mastectomia radicală modificată implică înlăturarea întregului sân și a ganglionilor axilari, fără îndepărtarea mușchilor peretelui toracic.
- Reconstrucția mamară se realizează prin refacerea masei glandei mamare, cel mai frecvent cu implant salin, precum și refacerea mamelonului și areolei mamare. Se poate efectua chiar în timpul mastectomiei sau se intervine ulterior.
- Radioterapia are rolul de a reduce riscul de recidivă locală. Este indicată dacă sunt afectați mai mult de trei ganglioni limfatici axilari, există invazie extraganglionară, tumora are dimensiuni mai mari de 5 cm sau după îndepărtarea chirurgicală a tumorii.
- Terapia sistemică cuprinde chimioterapia, terapia țintită moleculară și terapia hormonală. Acest tip de terapie are scopul de a reduce metastazarea și masa tumorală, precum și încetinirea evoluției spre boala metastatică. Sunt avute în vedere mărimea tumorii, tipul histologic, invazia vasculară, perineurală și a ganglionilor limfatici, precum și prezența receptorilor pentru estrogen sau progesteron.
- Chimioterapia utilizează un citostatic sau combinații de două, trei citostatice. De exemplu se pot utiliza: epirubicină și ciclofosfamidă; 5-fluorouracil, epirubicină și ciclofosfamidă; taxani (paclitaxel, docetaxel) la care se pot asocia antracilcline; doxorubicină; vinorelbină.
- Terapia țintită implică utilizarea anticorpilor monoclonali. Herceptinul (trastuzumab – anticorp monoclonal anti-receptor Her2/neu) este utilizat în cazurile care supraexprimă receptorul Her2/neu pentru factorul de creștere epidermală (25- 30 % din cancerele mamare) singur sau asociat cu un citostatic (ex. paclitaxel). Avastinul (bevacizumab) este un anticorp monoclonal anti – VEGF (factor de creștere al endoteliului vascular), fiind folosit singur sau în combinație cu un citostatic. Tyverb (lapatinib) este inhibitor de tirozin-kinază, reprezentând a doua linie de tratament în cazul supraexprimării receptorului Her2/neu, în urma eșecului utilizării trastuzumabului.
- Hormonoterapia are două direcții și anume supresia producției de la nivelul glandelor endocrine și blocarea receptorilor steroizi cu antiestrogeni. Astfel sunt cunoscuți agoniștii de GnRH (hormonul eliberator al gonadotropinelor) care blochează axul hipotalamo-hipofizo-gonadal, conducând la oprirea sintezei de hormoni sexuali. Analogii de GnRH care se pot utiliza sunt: Goserelin, Leuprolid, Triptorelin. Inhibitorii enzimelor producătoare de steroizi scad producția de estrogeni. Astfel se pot folosi inhibitorii steroidieni de aromatază (Exemestan, Formestan) sau inhibitorii non-steroidieni de aromatază (Anastrozol, Letrozol). Prin blocarea receptorilor steroizi cu antiandrogeni se blochează efectul hormonal asupra celulelor țintă din periferie. Tamoxifenul este cel care blochează acțiunea estrogenului, iar în cazul eșecului acestuia se poate apela la Fulvestrant, care blochează complet activitatea de transcripție (transferul informației genetice de la ADN la ARN) a receptorilor pentru estrogen.
Urmărirea post-terapeutică în primii 5 ani se efectuează inițial la intervale de 3 luni, ulterior de 6 luni, iar apoi se continuă anual. Este folosit și marker-ul tumoral CA 15-3 (antigen carbohidrat), deoarece prezența acestuia ar indica existența de celule canceroase (acestea fiind cele care pot să-l elibereze).
Tratamentul în medicina tradițională
Aceasta este descrierea cancerului de sân, dar aici căile se despart având în vedere că medicina alopată tratează cu o gamă largă de medicamente și substanțe, iar medicina tradițională are o gamă variată de tratament deoarece datează de când e lumea. De când există lumea se găsesc remedii pentru orice afecțiune. Medicina tradițională a stat la baza formării medicinei ca știință. Pe plan mondial se accentuează foarte mult la ceea ce poate oferi medicina tradițională.
Tratamentul se face după diagnosticarea și stabilirea schemei de tratament și urmărirea ei de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, care este cel mai bun medic de medicină tradițională din Europa de Est și nu numai. Tratamentul se efectuează după cum urmează: stabilirea cu exactitate a diagnosticului cu directa colaborare cu medicina alopată, având în vedere că analizele se efectuează doar în cadrul medicinei alopate, fapt care reprezintă și o punte de verificare din punct de vedere al evoluției afecțiunii în medicina tradițională.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN –ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. În articolul nostru de mai sus am arătat metoda clasică de tratament în cazul cancerului de sân, dar metoda clasică nu înseamnă că e stabilă, având în vedere că fiecare bolnav are particularitățile lui.
Tratamentul tradițional presupune administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, efectuarea procedurilor de acupunctură, dietă adaptată fiecărei paciente, psihoterapie și manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale toraco-lombare (în vederea transmiterii nealterate a informației prin ramurile nervoase).
Glandele mamare reprezintă reflexia ovarelor și este necesar să fie stimulați centrii energetici ai ovarelor și tiroidei, având drept scop echilibrarea întregului sistem endocrin. Restabilirea echilibrului se realizează prin efectuarea procedurilor de acupunctură și folosirea substanțelor active extrase din plantele medicinale. Este necesară și stimularea centrilor energetici ai rinichilor și ficatului.
Acupunctura îndeplinește trei acțiuni principale:
- echilibrează sistemul energetic al organismului;
- direcționează specific principiile active din plante;
- realizează un arc reflex energetico-fizic, astfel că din punctul stimulat prin înțepare, energia pleacă spre creier pentru a trezi „medicul intern”, care pe baza informațiilor primite, începe să repare organul afectat.
Acțiunea principiilor active din plante determină producerea de celule sănătoase și eliminarea celulelor moarte. Plantele au acțiuni anticancerigene și antibiotice, fapt care conduce la anihilarea sursei cancerului.
În funcție de fiecare caz se elimină anumite alimente (dulciuri, cacao, prăjeli, grăsimi) din dietă, care ar putea bloca unii receptori hormonali. Nu se recurge la încetinirea exagerată a metabolismului, ci se urmărește funcționarea acestuia în parametri optimi.
*Toate informațiile medicale sunt informații proprii Pirasan și corespund actelor normative ale UMF. Tratamentul se efectuează după evaluarea pacientului de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, atestat de către Ministerul Sănătății.