Tipurile de cancer cu punct de origine in rect sau anus poarta denumirea de cancer colorectal. Formatiunile debuteaza prin aparitia unor polipi adenomatosi cu dimensiuni mici sau a unor leziuni precanceroase, cu simptomatologie redusa sau chiar absenta. Simptomele pot intarzia sa apara chiar si dupa transformarea acestor polipi sau leziuni in formatiuni neoplazice.
Simptome
Dupa instalarea simptomelor, intensitatea acestora poate varia in functie de numarul, localizarea si dimensiunea tumorilor. Printre acestea se numara:
- modificari ale tranzitului intestinal (diaree, constipatie sau modificari ale consistentei scaunului pentru o perioada mai lunga de cateva saptamani)
- crampe, dureri sau disconfort abdominal ce poate iradia in regiunea perianala
- nevoia de a defeca fara prezenta scaunului
- scaune insotite de sangerari sau puroi
- senzatia de golire incompleta a intestinului gros
- slabiciune si oboseala
- scaderea in greutate
- anemie
- stari de neliniste si nervozitate
Cauze
Factorii de risc care determina modificarea dezvoltarii normale a celulelor din tesutul colonului sau al rectului includ: afectiuni inflamatorii ale sistemului digestiv inferior (colita ulcerativa, boala Crohn), existenta unor cazuri de cancer colorectal in istoricul familiei, varsta (persoanele de varsta a treia sunt predispuse), dieta cu un continut scazut de legume si fructe si continut ridicat de carne si grasimi, regim alimentar haotic (fara respectarea unui orar de mese), consumul excesiv de alcool, obezitatea si sedentarismul, diabetul, alterarii ale genomului la nivelul genelor HNPCC (2% din numarul bolnavilor de cancer colorectal prezinta aceasta mutatie genetica, cu debut al formatiunilor neoplazice in jurul varstei de 44 ani) si APC (mutatie genetica de care sufera 1% dintre bolnavii de cancer colorectal, produce aparitia polipilor adenomatosi, cu debut al formatiunilor neoplazice in jurul varstei de 40 de ani).
Tratament
In cazul prezentei polipilor adenomatosi se intervine prin tratament pentru refacerea florei si a mucoasei intestinului gros. Stilul de viata si alimentatia pacientului sunt revizuite si corectate, pentru a elimina obiceiurile alimentare care au favorizat aparitia polipilor. Imunitatea locala este amplificata pentru a se asigura o buna desfasurare a proceselor de regenerare tisulara. Sunt stabilizate secretiile de enzime digestive, prin interventii asupra activitatii ficatului si splinei-pancreasului.
Pentru tratarea leziunilor neoplazice si a formatiunilor tumorale maligne se intervine in primul rand in vederea stoparii proceselor maligne si a eliminarii celulelor tumorale. La nivel imunitar se actioneaza prin amplificarea imunitatii locale, astfel incat bacteriile care au favorizat si intretin prezenta procesului malign sa fie eliminate. Structura peretilor intestinului gros este refacuta prin stimularea proceselor de regenerare celulara si inlocuirea celulelor maligne cu celule sanatoase.
In schemele de tratament aplicate, acupunctura stabilizeaza reteaua energetica locala si initiaza regenerare celulara, in timp ce produsele din plante medicinale regleaza activitatea hepatica si a splinei-pancreasului pentru a detoxifia zonele bolnave si a optimiza actiunea acupuncturii. Plantele medicinale sustin procesele de eliminare a celulelor bolnave si inlocuirea acestora cu celule functionale.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.