Boala Crohn este caracterizată de inflamația cronică a peretelui tubului digestiv, în special la nivelul porțiunii terminale a intestinului subțire (ileon) și colonului, însă poate afecta orice segment de la esofag până la anus.
Mecanismele principale prin care se produce boala au legătură cu o tulburare a sistemului imun prin care sunt atacate componente ale mucoasei tractului digestiv. Printre posibilele cauze care duc la declanșarea acestor mecanisme se numără factorii genetici, infecțioși (unele bacterii și virusuri), alimentari (alergiile alimentare). Afecțiunea apare mai frecvent la persoanele tinere (fumătoare, în context de administrare de anticoncepționale sau antiinflamatoare nesteroidiene). Se cunoaște că factorii imunologici și stresul conduc la episoade de agravare. Simptomele sunt mai severe dacă este afectată o porțiune mai mare din tubul digestiv.
Diareea este simptomul cel mai frecvent al bolii Crohn. Alte simptome digestive sunt reprezentate de dureri abdominale persistente, fisuri și fistule anale. Starea generală este de obicei alterată și sunt asociate și alte manifestări extradigestive (febră sau subfebrilitate, dureri osoase și articulare, scădere în greutate, afte bucale, erupții pe piele, uveita (afectare oculară), la copii este întărziată creșterea). Există și situații în care sunt prezente simptome minimale.
Stabilirea diagnosticului se bazează pe simptome și pe explorările care se efectuează. Endoscopia (colonoscopie, gastro-duodenoscopie) cu biopsie joacă un rol major. Uneori diagnosticul se pune în contextul unei complicații cum este fistula digestivă (canal patologic de comunicare între tubul digestiv și organe învecinate).
Complicațiile care însoțesc boala Crohn sunt:
- stenoze (zone de îngustare ale tubului digestiv)
- fistule și abcese
- megacolon toxic
- perforația colonului
- cancer de colon
- anemie
- scădere marcată în greutate
Tratamentul în medicina alopată
Se indică respectarea unui regim alimentar adaptat fircărui pacient, care devine foarte strict în perioada cu scaune diareice frecvente.
Tratamentul este diferit în funcție de forma bolii (inactivă, ușoară, moderată, severă).
Tratamentul medicamentos:
De primă linie sunt antiinflamatoarele. Se utilizează preparate pe bază de acid 5 – aminosalicilic (ex. Sulfasalazina, Mesalazina), corticosteroizi administrați local sau sistemic.
Dacă manifestările nu răspund la medicația menționată, se apelează la compuși precum 6-mercaptopurina, azatioprina, ciclosporina, agenți biologici (infliximab, adalimumab).
Tratamentul chirurgical: în caz de fistule, abcese, ocluzii intestinale. Se poate ajunge chiar la scoaterea întregului colon dacă boala evoluează rapid și nu răspunde la tratamentul medicamentos sau în caz de megacolon toxic.
Tratamentul în medicina tradițională
Aceasta este descrierea bolii Crohn, dar aici căile se despart având în vedere că medicina alopată tratează cu o gamă largă de medicamente și substanțe, iar medicina tradițională are o gamă variată de tratament deoarece datează de când e lumea. De când există lumea se găsesc remedii pentru orice afecțiune. Medicina tradițională a stat la baza formării medicinei ca știință. Pe plan mondial se accentuează foarte mult la ceea ce poate oferi medicina tradițională.
Tratamentul se face după diagnosticarea și stabilirea schemei de tratament și urmărirea ei de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, care este cel mai bun medic de medicină tradițională din Europa de Est și nu numai. Tratamentul se efectuează după cum urmează: stabilirea cu exactitate a diagnosticului cu directa colaborare cu medicina alopată, având în vedere că analizele se efectuează doar în cadrul medicinei alopate, fapt care reprezintă și o punte de verificare din punct de vedere al evoluției afecțiunii în medicina tradițională.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN –ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. În articolul nostru de mai sus am arătat metoda clasică de tratament în cazul menționat, dar metoda clasică nu înseamnă că e stabilă, având în vedere că fiecare bolnav are particularitățile lui.
Tratamentul include administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, acupunctură, termoterapie tibetană, psihoterapie și manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale.Utilizăm amestecuri de plante individualizate pentru fiecare pacient în parte, iar în ceea ce privește acupunctura, se stimulează direct centrii energetici implicați, aceștia fiind cei ai intestinului gros, intestinului subțire, stomacului și veziculei biliare.
Acupunctura îndeplinește trei acțiuni principale:
- echilibrează sistemul energetic al organismului;
- direcționează specific principiile active din plante;
- realizează un arc reflex energetico-fizic, astfel că din punctul stimulat prin înțepare, energia pleacă spre creier pentru a trezi „medicul intern”, care pe baza informațiilor primite, începe să repare organul afectat.
Referitor la acțiunea plantelor, precizăm că prin intermediul acesteia sunt eliminate și toate celulele moarte din organism și se produc celule noi, sănătoase, deoarece este întrerupt circuitul care menținea caracterul cronic al afecțiunii.
Prin urmare, tratamentul aplicat în medicina tradițională conduce la restabilirea echilibrului energetic al organismului, eliminând tulburările care au condus la instalarea bolii.
*Toate informațiile medicale sunt informații proprii Pirasan și corespund actelor normative ale UMF. Tratamentul se efectuează după evaluarea pacientului de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, atestat de către Ministerul Sănătății.