Ateroscleroza este o afectiune a sistemului cardio-vasculator, manifestata prin depunerea de elemente adipoase, calciu, colesterol si alte elemente sangvine sau celule moarte in peretii arteriali interni, cauzand complicatii severe ce pun in pericol viata bolnavului: infarct miocardic, accident vascular cerebral, anevrism, arteriopatie obliteranta etc.
Ateroscleroza are o evolutie lenta si insidioasa, pe durata mai multor ani de zile si cu debut in perioada copilariei. In marea majoritate a cazurilor afectiunea nu prezinta niciun simptom, decat in momentul obturarii unei artere, deoarece de la debutul afectiunii pana la aparitia primelor semne de stenozare si tromboza arteriala pot trece intre 10 si 30 de ani.
Depunerile din endoteliu arterial formeaza in timp placi ateromatoase sau ateroame, ce obtureaza artera respectiva si intrerup circulatia sangelui oxigenat catre organul perfuzat de artera afectata.
In functie de artera afectata se manifesta alte afectiuni:
- afectiuni coronariene (ateroamele se formeaza in arterele coronare, artere ce alimenteaza inima cu sange oxigenat ; ischemizarea muschiului cardiac va produce angina pectorala si prezinta risc de infarct miocardic)
- afectiuni ale arterei carotide (ateroamele se formeaza in artera carotida, artere ce alimenteaza cu sange oxigenat zona cerebrala; prezinta risc de hipooxigenare cerebrala, accident vascular cerebral sau anevrism cerebral)
- arteriopatie obliteranta (survine cand ateroamele se formeaza in arterele picioarelor, mainilor sau a pelvisului; intreruperea fluxului sangvin catre aceste zone determina dureri musculare (claudicatie intermitenta), dificultati de mers, senzatie de amorteala si furnicaturi in membrul afectat; prezinta risc de infectare si gangrena daca circulatia nu este reluata)
In unele situatii ateroamele se transforma in cheaguri de sange. Cand aceste cheaguri de sange obtureaza arterele coronare, pulmonare sau carotide survin infarctul miocardic, embolia pulmonara sau accidentul vascular cerebral. Daca sunt obturate arterele ce hranesc muschii membrelor inferioare sau ale celor superioare (mai rar), survin arteriopatia obliteranta si ischemizarea treptata a membrului afectat. In cazul obturarii arterelor renale se manifesta afectiuni renale specifice si stenoza arteriala renala.
Procesul de formare a ateroamelor este favorizat de existenta unor factori de risc, precum: diabetul zaharat, obezitatea,hipertensiunea arteriala, fumatul, sedentarismul excesiv, consumul excesiv de alcool, nivelul ridicat de colesterol negativ in sange, predispozitia genetica etc.
Tratament
Restabilirea circulatiei sangvine in tesuturile afectate necesita eliminarea placilor de aterom si /sau a trombilor. Depunerile din placile de aterom sunt dizolvate si eliminate din organism prin cresterea oxigenarii arteriale si reenergizarea masiva a circuitului arterial. Fluxul energetic introdus va resorbi depunerile existente. Cheagurile de sange desprinse din placile de aterom sunt resorbite prin proceduri similare, insa se va avea in vedere si prevenirea migrarii acestora pentru a se evita producereatrombozelor pulmonare, cerebrale sau cardiace.
Tratamentul actioneaza si asupra leziunilor ischemice provocate la nivelul organelor irigate de arterele obturate. In acest sens, sunt stimulate punctele de acupunctura ce coordoneaza procesele de regenerare a organelor sau zonelor de tesut ischemizate. Plantele medicinale incluse in tratament accelereaza procesele de regenerare si participa, mai ales, la eliminarea depozitelor de celule moarte din zonele ischemizate.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.