Artrita este o alta afectiune ce afecteaza marea majoritate a populatiei de pe Terra. Predispozitia aceasta apare din cauza conditiilor climatice. Peste 100 -150 de milioane de persoane sufera de diverse forme de artrita, cea mai frecventa fiind osteoartrita sau artrita reumatoida.
Osteoartrita apare din cauza distrugerii cartilagiilor. Primul tesut care se distruge in urma unei traume fizice este ligamentul, cu rol de tampon intre oase. Inflamatia osteoartritica poate aparea la oricare dintre cele 68 de articulatii ale corpului uman. Incindenta este mai ridicata in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Osteoartrita afecteaza si sexul masculin, insa in procente mai mici.
Osteoartrita se manifesta prin dureri puternice. In situatii particulare debutul poate fi insidios, fara manifestari evidente care sa alarmeze bolnavul. In formele severe, artrita reumatoida se dezvolta ireversibil. Un aspect specific al tabloului clinic provocat de osteoartrita este prezenta gingivitei, intrucat simptomele osteartritei includ si deteriorarea gingiilor.
Podagra sau guta este o forma de artrita specifica, ce afecteaza cu precadere persoanele de sex masculin si se manifesta prin pusee dureroase complexe, insotite de episoade febrile si parestezii permanente. Oasele isi schimba structura daca nu se aplica tratamentele corecte. O alta forma de artrita reumatoida este artrita psoriazica, forma care se manifesta in special in zona mainilor si a picioarelor. La copii, artrita produce deformari ale oaselor. Spondilita anchilozanta este o forma de artrita localizata in zona coloanei vertebrale. Se caracterizeaza prin dureri, limitarea miscarii coloanei vertebrale si rigiditate.
Artrita, in diversele sale forme de manifestare, se poate declansa si in urma unor reactii alergice la mediu sau la alimente. Spre exemplu, alergiile severe la pesticide si coloranti declanseaza diverse forme de artrita.
Medicina alopata considera ca artrita nu este tratabila. Medicatia alopata existenta amelioreaza simptomele. Tratamentul este insotit de odihna, gimnastica medicala, comprese calde. In cazuri severe de artrita se intervine chirurgical.
In medicina traditionala tratamentul tuturor formelor de artrita este neinvaziv, ajuta bolnavul sa traverseze etapele bolii, prin ameliorarea simptomelor si sa se refaca, prin tratarea cauzelor. In combinatiile de plante administrate se foloseste , planta bogata in clorofila, ce purifica sangele si amelioreaza durerile osoase. Pentru tratareaartritei se foloseste HELATIOTERAPIA, metoda de tratament prin care substantele bioactive din plante sunt dirijate in zonele pe care medicul doreste sa le trateze. Aceste substante extrag surplusul de metale din zonele bolnave si le elimina. Pentru tratarea afectiunilor reumatice si osteoporotice, practica traditionala recomanda echilibrarea energiilor prin acupunctura si practicarea sportului, aplicarea masajului, a procedurilor de ozonoterapie, remineralizarea si revitaminizarea organismului prin preparate din plante medicinale.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.