Afectiune arteriala periferica, arterita obliteranta se manifesta prin ingustarea progresiva a arterelor din zona membrelor inferioare, impiedicand astfel circulatia sangelului spre tesuturile perfuzate (ischemie) si provocand in timp necrozarea tesuturilor respective. Blocarea circulatiei produce dureri intense, insotite de claudicatii intermitente (crampe musculare) in zona gambelor, pulpelor, coapselor sau a feselor.
Arterita obliteranta are un debut silentios, fara nicio durere. Pe masura ce evoleaza, apar dureri la eforturi si, ulterior, chiar in starea de repaus. Intensitatea durerilor si disconfortul produs variaza in functie de grupa de muschi unde este localizata obstructia arteriala. In stadii avansate, se remarca si tulburari senzitive si motorii: amorteala si furnicaturi in zona membrului afectat, senzatie de raceala, modificarea coloraturii pielii, paralizie si disparitia pulsului (ca urmare a ischemizarii ramificatiilor nervoase din zona obturata).
Procesul ischemic si tulburarile trofice favorizeaza aparitia ulceratiilor, a infectiilor si a gangrenei. In asemenea situatii, exista riscul de amputare a membrului afectat, pentru a salva viata bolnavului.
Cea mai frecventa cauza a arteritei obliterante este ateroscleroza, afectiune arteriala manifestata prin depunerea grasimilor pe peretii arteriali, micsorarea diametrului arterial si obturarea arterelor din organism. Spre exemplu, obturarea arterelor coronare cauzeaza angina pectorala si infarctul miocardic, iar a celor carotide produc hipoxie cerebrala si accident vascular cerebral.
Diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea arteriala sunt de asemenea afectiuni cu risc de instalare a arteritei obliterante. Din perspectiva medicinei traditionale tibetane, arterita obliteranta este favorizata de existenta unui dezechilibru in raportul materie-energie la nivel sangvin, de prezenta in exces a unor reziduuri celulare (celule moarte) in circulatie, de variatii ale imunitatii (hiper-imunitate sau hipo-imunitate, determinate de difunctii ale glandelor suprarenale si ale tiroidei, ficatului, splinei, pancreasului).
Tratament
Tratamentul arteritei obliterante in medicina traditionala include reglarea activitatii organelor disfunctionale si introducerea in sange si in peretii arteriali a unui flux energetic masiv. La nivel sangvin se creste concentratia oxigenului, a carui actiune va arde grasimile si depunerile ce obtureaza arterele. Energia contribuie la fluidificarea depunerile si sustine procesul de ardere a grasimilor, in vederea eliminarii lor din organism. Leziunile provocate de intreruperea circulatiei sangvine vor fi refacute, dupa normalizarea circuitului sangvin, prin amplificarea proceselor de regenerare tisulara.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.