Apifitoterapia este un tratament cu plante şi produse apicole folosit in principal pentru prevenirea bolilor si intarirea sistemului imunitar. Inainte de a aparea medicamentele de sinteza, oamenii au fost folosite plantele medicinale (datorita proprietatilor curative) si resursele pe care natura le ofera pentru a sustine sanatatea corpului uman.
Plantele sunt utilizate pentru tratarea si prevenirea afectiunilor cronice sub diverse forme: uleiuri, creme, unguente si cataplasme pentru uz extern sau infuzii, inhalatii, extracte hidroalcoolice si tincturi pentru uz intern.
Tratamentele fitoterapeutice pot fi urmate de orice persoana, indiferent de varsta sau gen, iar atata vreme cat sunt administrate in dozajul optim pentru organismul pacientului si conform nevoilor si afectiunilor acestuia, nu exista nici efecte adverse.
Toxinele se acumuleaza in corp sub diverse forme si organismul se afla in imposibilitatea de a le elimina, in timp, acestea ajungand sa afecteze chiar si structura ADN-ului si a ARN-ului. Prima etapa in momentul inceperii unui tratament naturist consta tocmai in eliminarea acestor toxine si in refacerea structurala si echilibrarea functionala a organelor afectate.
De asemenea, este important de stiut ca in momentul prescrierii unui tratament naturist, medicul trebuie sa aiba capacitatea de a intelege modul in care substantele active din plantele prescrise vor fi absorbite de corp. Trebuie tinut cont de zona si procentul de absorbtie a substantelor active, iar actiunea acestora trebuie dirijata in asa fel incat sa trateze afectiunile de care sufera pacientul.
Combinarea plantelor se poate face indiferent de cantitate si de numarul acestora, deoarece efectele se cumuleaza si se potenteaza reciproc. Concentratia amestecului nu trebuie sa depaseasca nivelul ideal acceptat de fiecare organism in parte. Cele mai bune rezultate sunt obtinute prin folosirea plantelor de flora spontana culese la momentul optim, de acest factor depinzand concentratia ingredientilor activi. Calitatea plantelor este data si de modul de uscare si prelucrare.
Tinand cont de aceste aspecte, efectele curative ale apifitoterapiei se pot observa foarte repede la nivel simptomatic, desi tratamentul afectiunii in sine poate necesita o perioada mai lunga de timp.
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.