Termenul de anemie este utilizat in medicina pentru a denumi incapacitatea globulelor rosii de a transporta corect oxigenul in corpul uman. Aceasta dereglare sangvina apare din cauza incapacitatii moleculei de hemoglobina de a transporta si elibera moleculele de oxigen, ca urmare a prezentei unor boli mai grave sau a unor factori ce determina o modificare in structura proteica a moleculei de hemoglobina si/sau o scadere a numarului de eritrocite din organism.
Celulele rosii sunt produse in maduva osoasa in colaborare cu celelalte organe “tezaur” (rinichi, plamani, pancreas-splina, ficat, inima), dar pentru ca acestea sa ajunga la maturitate si sa fie eliminate in fluxul sangvin este necesar sa se indeplineasca unele conditii:
- un nivel optim de fier in organism. Fierul este o componenta vitala a moleculei de hemoglobina, substanta organica ce raspundeste oxigenul inspirat in organism. Prin urmare, deficientele de fier sunt una dintre principalele cauze ale anemiei
- o buna functionare a rinichilor. Rinichii secreta eritropoietina, hormonul implicat in diferentierea si proliferarea hematiilor. Insuficientele renale sau afectiunile renale severe antreneaza o scadere a numarului de hematii
- existenta unui echilibru functional intre activitatea renala, a maduvei osoase si nutrientiilor prezenti in corp
- asigurarea necesarului de nutrienti, printr-o alimentatie echilibrata
In functie de cauza generatoare, se diferentiaza mai multe tipuri de anemie:
- Anemie prin deficit de fier sau feripriva (este cea mai frecventa forma de anemie; deficientele de fier afecteaza structura proteica a hemoglobinei si modul in care aceasta transporta oxigenul catre tesuturi)
- Anemia produsa de hemoragii puternice (cauzate de cresteri ale fluxului menstrual, leziuni sau de afectiuni ce produc leziuni interne: ulcer gastro-intestinal, cancerul colorectal etc.)
- Anemie asociata unor afectiuni cronice generatoare: forma foarte frecventa la bolnavii de cancer sau cu infectii severe, apare de obicei in cazul afectiunilor de lunga durata
- Anemie asociata perioadei de graviditate: corpul femeilor este supus unor schimbari majore in perioada sarcinii, iar marea majoritate a resurselor sunt directionate pentru a asigura o buna dezvoltare fatului. Prin urmare, trebuie suplimentat aportul de fier zilnic, pentru a preveni aparitia acestei tip de anemie
- Anemie cauzata de disfunctii sau afectiuni renale: bolile renale scad nivelul de eritropoietina din sange, hormonul implicat in productia celulelor rosii
- Anemie produsa de o alimentatie deficitara, cu aport scazut de vitamine si minerale. Nivelul de hemoglobina din sange este influentat de concentratia de fier, acid folic si vitamina B12. Cand aceste elemente nu sunt prezente in cantitatile necesare, scade si productia hematiilor
- Anemie produsa de consumul excesiv de alcool (cantitatile foarte mari de alcool produc in corp deficiente de vitamine si minerale si deregleaza productia de hematii, context ce favorizeaza instalarea anemiei)
- Anemie produsa de afectiuni ale maduvei osoase (bolile maduvei osoase scad nivelul eritrocitelor din corp, cum este si cazul leucemiei sau al altor afectiuni ale maduvei osoase)
- Anemia aplastica (produsa de infectii virale ce lezeaza structura maduvei osoase si reduc productia de celule rosii, globule albe si trombocite)
- Anemie hemolitica (forma a anemiei in care celulele rosii isi pierd functiile din cauza unui proces accentuat de hemoliza; intreg procesul este caracterziat de moartea prematura a eritrocitelor sau de o rata mai ridicata a mortalitatii acestora in comparatie cu cea de productie)
- Anemia pernicioasa: apare atunci cand vitamina B12 nu este asimilata corespunzator
- Anemia cauzata de siclemie (siclemia este o hemoglobinopatie ce provoaca anemie hemolitica cronica, cu o evolutie agresiva si fenomene de obstructie vasculara din cauza alterarii formei hematiilor; exista riscul producerii unor infarcte; acest tip de anemie este o afectiune rara in randul populatiei caucaziene)
- Anemia provocata de talasemie (afectiune hematologica ereditara, manifestata printr-un numar redus de eritrocite)
Ca simptomatologie se remarca: oboseala si astenia, slabiciune generala, dificultati de respiratie, tulburari de ritm cardiac si murmur cardiac, paloare tegumentara, angina pectorala, ameteala si senzatie de vartej, lipotimie, hipotensiune arteriala si splenomegalie, in situatii particulare.
Cauze
Disfunctiile in procesul de diferentiere si proliferare a eritrocitelor apar atunci cand zone din maduva osoasa sunt compromise, printr-o distrugere a inervatiei si vascularizarii locale sau atunci cand exista afectiuni a doua sau a mai multor organe “tezaur”. De asemenea, traumatismele puternice sau repetate, asupra aceleiasi zone osoase, pot determina o degradare a functiilor maduvei osoase sau a organelor pline.
Tratament
Tratarea anemiei necesita reluarea proceselor de proliferare a eritrocitelor intr-un ritm normal si o echilibrare intre aceste procese si rata de distrugere a celulor imbatranite. Cand anemia este cauzata si de afectiuni ale organelor tezaur, acestea sunt tratate prin normalizarea fluxului energetic si reactivarea acupunctelor disfunctionale. Sunt utilizate substante active din plante specifice, pentru a restaura inervatia si vascularatia in zonele de maduva osoasa sclerozate. Sunt amplificate si procesele de asimilare a fierului si a nutrientilor necesari pentru o buna desfasurare a eritropoiezei. La nivel imunitar, sunt amplificate procesele de eliminare a agentilor patogeni si inlaturare a infectiilor prezente in organism. In functie de tipul de anemie si a cauzele generatoare, protocolul de tratament este adaptat pentru normalizarea eritropoiezei.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.