Afectiunile vertebrale, in special lombosciatica, sunt de asemenea frecvente in societatea actuala. Teoria darwinista explica evolutia umana prin trecerea de la mersul patruped la alt sistem de miscare, respectiv la cel biped. Trecerea spre acest sistem de miscare si existenta a fost platita cu un pret mare, deoarece sustinerea masei corporale s-a transferat pe picioare.
Studiind structura anatomica a scheletelor mumificate, oamenii de stiinta au descoperit ca populatia antica a Egiptului suferea frecvent de afectiuni ale gatului si coloanei vertebrale, intrucat, asa cum am mentionat anterior, atat mainile, cat si picioarele, se folosesc ca instrumente pentru munca depusa.
Astazi, peste 80% din populatia globului, sufera de afectiuni ale coloanei lombare si cervicale la varste diferite, dar cu o incidenta mai ridica la varsta a treia.
Procentul celor ce prezinta dureri in zona cervicala este mai mic decat al celor care acuza dureri in zona lombara, insa cunoasterea acestor procente nu amelioreaza si nu ajuta cu nimic persoanele care sufera din cauza acestor afectiuni.
Disconfortul in zona lombara a aparut odata cu dezvoltarea societatilor industrializate, atunci cand oamenii au pierdut libertatea si dinamica miscarii si au fost obligati, prin natura profesiilor si a necesitatilor profesionale, sa se deplaseze cu mijloacele de transport in comun sau cu cele personale. In aceste conditii, corpul uman nu este pregatit pentru munca, nu este incalzit inainte de procesul muncii. Astfel, cand activitatea profesionala incepe, vertebrele sunt fortate si se dezvolta diverse afectiuni vertebrale. In prezent, din cauza stilului de viata, tinerii incep sa aiba acest gen de probleme din jurul varstei de 25 de ani.
Cele mai afectate sunt persoanele supraponderale. Boala debuteaza prin dureri in zona afectata insotite de stres in urma durerii, neliniste, oboseala si deseori depresie. Postura incorecta la scoala, la serviciu, in timpul mersului si in orice tip de activitate favorizeaza aparitia acestui gen de afectiuni. Cu cat postura incorecta este mentinuta mai mult timp, cu atat afectiunea se instaleaza mai repede. Simptomele se manifesta prin dureri frecvente si intense, pusee dureroase insotite de stari febrile, cu temperaturi oscilante si inexplicabile. In aceasta situatie, bolnavul trebuie neaparat sa se prezinte la medic.
Cu cat mai repede se incepe tratamentul traditional, cu atat tratamentul va fi aplicat corespunzator, nu vor exista recidive si durata tratamentului va fi mai scurta. Exista si posibilitatea de a se interveni prin tratamente alopate, dar temporar. Specialistii in ortopedie, neurochirugie pot aplica metodele cunoscute si pot interveni chirurgical, insa trebuie luate in considerare si riscurile, deoarece starea bolnavului se poate agrava, in loc sa se amelioreze. De aceea, este de preferat ca bolnavul sa consulte specialistii in medicina traditionala, intrucat tratamentele traditionale nu sunt invazive. Specialistul in medicina traditionala va explica pacientului ce optiuni de tratament exista pentru situatia lui, ce terapii se vor aplica: acupunctura, fitoterapia, terapia focului tibetan etc.
Din momentul inceperii tratamentului, pacientul are obligatia sa isi schimbe conduita si modul de existenta: in activitatile sale trebuie sa includa miscarea, sportul, postura corecta a corpului in orice situatie (in timpul mersului, pe scaun, in mijloacele de transport, la locul de munca etc). De asemenea, pacientul trebuie sa constientizeze ca masa corporala trebuie incadrata in anumite limite, pentru ca aparatul osos si articular sa isi poata reface structura. Pe durata tratamentului se evita ridicarea greutatilor sau efectuarea exercitiilor ce forteaza coloana vertebrala.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.