Studiile in domeniul gastroenterologiei au aratat ca, in cazul in care nu se respecta o alimentatie corecta, nu exista preocupare pentru propria sanatate si avand in vedere actiunea permanenta a numerosi factori nocivi asupra organismului, intregul sistem digestiv al unei fiinte umane poate deveni o sursa de boala ascunsa, cu focare permanente. Un aparat digestiv care nu functioneaza normal nu va putea transforma mancarea in energie si nu va putea transmite mineralele, vitaminele si celelalte substante nutritive catre toate sistemele organismului.
Netratate la timp, afectiunile aparent banale, se agraveaza si apar simptome precum: dureri de stomac, spasme, diaree, aerocolie, borborisme, cuprinzand intreg duodenul si colonul. Corectia aparatului, adica tratarea bolii in faza incipienta, este foarte importanta. In acest mod, se poate evita aplicarea in viitor a unei terapii agresive, daunatoare organismului.
Intr-o faza mai tarzie, in cazul in care fiinta umana nu are grija de aparatul sau digestiv, afectiunea cu siguranta se va agrava, existand posibilitatea de a se transforma in cancer care, eventual, poate afecta intreg corpul uman.
Chiar si in contextul acestei sumbre preveziuni, in situatia in care fiinta umana acorda mai multa atentie aparatului digestiv, orice se poate corecta.
Aciditatea gastrica reprezinta imposibilitatea organismului de a digera hrana in mod proportional, acest lucru fiind cauzat de existenta unei deficiente a secretiei acidului gastric. Balonarea, gazele si cateodata diareea sunt indicii ca exista o afectiune in zona aparatului digestiv. Nivelul scazut al acidului gastric impiedica derularea normala a procesului de digestie iar vitamina B12 nu va putea fi absorbita in mod corespunzator din alimente. Acest lucru poate duce la anemie severa, manifestata prin: stare generala alterata, oboseala, dificultati de gandire si concentrare si chiar episoade de lesin.
Disconfortul la nivelul aparatului digestiv, cauzat de aciditatea gastrica, se manifesta cu precadere in momentul in care pacientul consuma o cantitate mare de alimente bogate in grasimi. Aparatului digestiv ii este foarte greu sa prelucreze alimentele primite, mai ales daca hrana este inghitita foarte rapid. Inghititurile mari, care nu sunt mestecate cum trebuie, nu pot fi prelucrate corect de aparatul digestiv, din cauza faptului ca nu exista suficient acid.
Lipsa acidului gastric este cauzata de procesul de imbatranire, stres si sensibilitate la anumite alimente. Foarte multi oameni folosesc bomboane mentolate sau spray-uri, precum si guma de mestecat, ca sa evite mirosul neplacut al cavitatii bucale. Indiferent de produsele utilizate, mirosul nu are cum sa dispara, fiindca este rezultatul toxinelor si bacteriilor care sunt depozitate in aparatul digestiv. In caz de constipatii frecvente sau temporare, aceste bacterii incep sa migreze din stomac spre gura. In cazul in care o persoana nu are macar doua scaune pe zi, inseamna ca prezinta semne de constipatie.
O mare parte din populatia Terrei considera ca modalitatea eficienta de rezolvare a neplacerilor cauzate de constipatie o reprezinta utilizarea laxativelor. Problema nu e aceasta, ci faptul ca fiinta umana nu depune efort, nu face miscare suficienta si nu primeste necesarul de apa sau fibre din alimentatie.
Acceptarea conservelor si conservantilor in exces in regimul de alimentatie personal este cauza principala a constipatiei. Alte cauze pentru prezenta constipatiei sunt: proasta alegere a alimentelor, consumul acestora in exces, hranirea pe timpul noptii, consumul apei in timpul mesei, precum si hrana bogata in proteine.
Aceste obiceiuri dezechilibreaza aparatul digestiv, iar pe peretele colonului se acumuleaza un strat mare de reziduuri. Medicatia cu laxative nu face altceva decat sa instaleze dependenta si sa elimine autoprotectia corpului. Laxativele pot produce inflamatii si sangerari in tubul digestiv.
Un factor important in dezechilibrarea aparatului digestiv este stresul. Acesta poate cauza disfunctii la nivelul muschilor colonului. Foarte multi oameni refuza sa mearga la toaleta in afara casei, dar facand acest lucru refuza practic sa fie atenti la nevoile corpului.
Constipatia prelungita se finalizeaza cu complicatii foarte serioase. Specialistii gastroenterologi cunosc ca jumatate din afectiunile corpului incep din colon. Un aparat digestiv lent provoaca otravirea sangelui cu bacterii care, ulterior, ajung in ficat, rinichi, plamani si piele. Rezultatul poate fi aparitia oricarei afectiuni a corpului uman.
Diareea este rezultanta unei intoxicatii alimentare sau este un simptom pentru orice alta afectiune grava. In reziduurile diareice apoase se gasesc puroi, sange si grasimi. Diareea netratata duce la deshidratare si pierderea de microelemente.
Enterocolitele se formeaza in colon care, la randul lui, are formati diverticuli unde se aduna reziduuri alimentare, bacterii si virusuri. Foarte multe fiinte umane au acesti diverticuli fara sa stie de existenta lor, dar acele reziduuri acumulate se inflameaza si se transforma in infectii. Aceste afectiuni se numesc enterocolite. Enterocolitele sunt insotite de diaree, aerocolie si sunt foarte dureroase.
Atunci cand fiinta umana isi alege alimentatia, trebuie sa evite produsele care contin seminte, cum ar fi capsuni, zmeura etc. din cauza faptului ca aceste seminte intra in diverticulii colonului. Dupa ce infectia este indepartata, aceste produse se pot consuma din nou.
Aerocolia apare din cauza fermentatiei carbohidratilor in intestinul subtire. Acesta este semn al existentei unui dezechilibru la nivelul florei intestinale, cauzat de o alimentatie necorespunzatoare, saraca in produse probiotice.
Gazele pot fi rezultatul unui proces de digestie lent. Mestecarea corecta a hranei la nivelul cavitatii bucale duce la intretinerea corespunzatoare a ficatului, pancreasului, vezicii biliare. Astfel, se echilibreaza si activitatea enzimatica a stomacului, ajutand la eliminarea cauzei aparitiei aerocoliei.
Alergia alimentara se manifesta prin simptome imediate. Aceasta alergie este rezultatul alimentarii frecvente a organismului cu acelasi tip de hrana sau a perturbarii echilibrului existent de catre candida, paraziti sau medicamente. Acesti factori dezechilibreaza aparatul digestiv si cauzeaza aparitia unor orificii in mucoasa intestinului subtire – afectiune cunoscuta ca sindromul intestinelor perforate. In cazul in care in intestin exista bucatele de mancare, acestea pot patrunde si in circulatia sangvina. Sistemul imunitar uman formeaza anticorpi impotriva acestor reziduuri mai mari, iar problemele care apar in organism sunt numeroase, inclusiv astm, artrita, dureri de cap si oboseala cronica.
Alergia alimentara se manifesta prin diferite simptome: oboseala, edeme, afectiuni la nivelul pielii, depresie si dureri de cap. Hrana sau produsele care provoaca instabilitatea aparatului digestiv pot fi identificate cu ajutorul testului imunoglobulina E (Ig E).
Refluxul gastric se manifesta atunci cand sfincterul cardia retine acidul gastric, iar acesta din urma urca in esofag si provoaca arsuri. Refluxul gastric poate da nastere la hernii hiatale.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.