Adenomul hipofizar este o tumora de natura benigna situata la nivelul glandei pituitare si reprezinta o crestere anormala a tesutului glandular. Pana de curand era o afectiune destul de rara, dar in ultima perioada numarul cazurilor depistate a crescut foarte mult.
Fenomenul poate fi explicat prin cresterea nivelului de radiatii din mediul de viata, radiatii ce afecteaza si glandele endocrine. Acestea sunt mai sensibile la schimbarile din mediu si la factorii nocivi care actioneaza zilnic asupra organismului. In plus, simptomele dereglarilor endocrine se manifesta mult mai repede in organism.
Hipofiza sau glanda pituitara are un rol foarte important in organism, fiind cel de-al doilea centru de comanda al sistemului endocrin, dupa epifiza. Ea comanda nivelul de hormoni secretat de tiroida, de glandele suprarenale, de pancreas si de ovare sau testicule. Prezenta unui adenom la nivelul hipofizei produce dezechilibre hormonale foarte puternice si afecteaza functionarea intregului sistem endocrin.
Hormonii au rol catalizator in corpul uman, o modificare a valorilor hormonale normale nu mai permite functionarea metabolismului in parametrii normali. Putem afirma ca orice afectiune este precedata de prezenta unui dezechilibru endocrin. Dupa stres, dereglarile hormonale sunt al doilea factor care duc la aparitia bolilor in organism.
Cauze
Cauzele acestei afectiuni sunt numeroase si foarte complexe. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: toxicitatea din mediu, socurile emotionale foarte puternice si conflictele interioare nesolutionate.
Toxinele care patrund in organism interfereaza si perturba schimburile metabolice si activitatea endocrina, determinand modificarea valorilor hormonale. Modificandu-se aceste valori, hipofiza primeste informatii gresite si va functiona in parametrii gresiti. Daca dereglarile hormonale se mentin in organism o perioada lunga de timp, fara a fi depistate si tratate, se formeaza adenomul.
O alta cauza sunt traumele emotionale. Cand o persoana trece prin socuri emotionale foarte puternice se secreta o cantitate de hormoni mai mare sau mai mica decat valorile normale, pentru ca organismul sa faca fata situatiei de criza. In urma socului, sistemul nervos poate sa ramana blocat pe informatia primita in acel moment. In cazul acesta, creierul va comanda glandelor endocrine sa secrete in continuare cantitatile de hormoni din momentul crizei, desi aceasta a trecut. Intervin, deci, suprasolicitarea sistemului endocrin si dereglarea hormonala. In acest context se formeaza adenomul hipofizar.
Cantitatea de hormoni secretata in organism este determinata si de intensitatea sentimentelor si a trairilor. In momentul prezentei unor conflicte interne se produc oscilatii emotionale puternice, urmate apoi de oscilatii bruste ale cantitatilor de hormoni secretate. Fluctuatiile prea dese intr-un anumit interval de timp epuizeaza hipofiza, generand modificari in structura glandei.
Simptome si efecte
Adenomul hipofizar este o afectiune ce poate aparea la ambele sexe. Manifestarile clinice depind de localizarea, natura si gradul de dezvoltare al tumorii.
Prolactinoamele sunt cele mai frecvente forme. In cazul acestora, tumora secreta in exces hormonul prolactina. La femei, prolactionomul cauzeaza amenoree (lipsa menstruatiei), galactoree (lactatie falsa) si sterilitate. La barbati se manifesta prin hipogonadism, libido scazut si impotenta. Tumorile care secreta un exces de hormoni ai cresterii duc la aparitia gigantismului, in cazul copiilor, si a acromegaliei, in cazul adultilor, adica la dezvoltarea excesiva a capului si a membrelor. Adenoamele care secreta hormonal ACTH provoaca aparitia bolii Cushing.
La persoanele de sex feminin, dezvoltarea oricarui tip de adenom la nivel hipofizar este insotita frecvent de existenta chisturilor ovariene, de noduli la san si noduli tiroidieni, dereglari puternice de menstruatie, scaderea apetitului sexual, frigiditate in unele cazuri si sterilitate in marea majoritate. Poate fi afectata si calitatea vederii prin presiunea pe care o exercita tumora asupra nervului optic. In functie de marimea adenomului, poate fi vorba doar de o modificare a perceptiei nuantelor sau de orbire completa.
Pot aparea dureri de cap, probleme in concentrare si in procesul de memorare, oscilatii emotionale care obosesc bolnavul si il deruteaza. Se instaleaza treptat o stare generala de anxietate si oboseala. Se produc modificari in procesele mentale ceea ce poate genera o reducere a randamentului intelectual si profesional.
Tratament
Tratamentele traditionale actioneaza asupra cauzelor enumerate mai sus dar in acelasi timp si asupra simptomelor, intrerupand cercul vicios al bolii. In timpul sedintelor de acupunctura, punctele stimulate actioneaza ca micro-centre de comanda. Prin activarea lor, se transmite creierului sa inceapa procesul de elimare a toxinelor si sa regleze functiile sistemului endocrin. In cazul adenoamelor declansate de factorii psiho-afectivi, prin informatiile transmise in cadrul sesiunilor de tratament se “comunica” creierului ca starea de criza nu mai exista. Hipofiza isi reia functiile normale prin eliminarea blocajului generat de criza.
Tratamentul pentru adenoamele generate de conflicte interioare presupune in prima faza punerea hipofizei in “stand-by” pentru o perioada scurta, ce variaza ca durata, in functie de pacient. In aceasta etapa a tratamentului, glandele endocrine sunt doar relaxate si nu devin nefunctionale, secretand o cantitate minima de hormoni. Necesarul de hormoni al organismului este completat prin produse fitoterapeutice si prin informatiile transmise creierului in timpul sedintelor de acupunctura. Pe durata tratamentului, pacientul este monitorizat in mod constant. Functiile hipofizei sunt reactivate cand rezultatele acestor monitorizari releva ca sistemul endocrin a revenit la paramentrii normali de functionare.
Acupunctura reprezinta o forma de tratament viabila si eficienta pentru aceasta afectiune. Este neinvaziva, nu produce efecte adverse in organism si actioneaza direct asupra bolii, a simptomelor si a cauzelor ei. Prin combinarea cu alte terapii traditionale se accelereaza procesul de vindecare.
Tumora benigna hipofizara este o afectiune care trebuie tratata de catre pacient cu maxima responsabilitate si seriozitate. Foarte important este ca tratamentul sa aiba continuitate pana la resorbirea completa a tumorii. Orice intrerupere va duce la incetinirea procesului de vindecare. Oprirea definitiva a tratamentului pe perioada desfasurarii lui creste riscul ca tumora sa se dezvolte in continuare.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.