Prostata este o glandă anexa a aparatului genital masculin, situată la baza vezicii urinare, în loja prostatică, înconjurând porțiunea inițială a uretrei. Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată presupune mărirea anormală a dimensiunilor prostatei și reprezintă cel mai frecvent tip de tumoră benignă la bărbații cu vârsta peste 50 ani. Această mărire a prostatei are loc sub influență hormonală, prin scăderea progresivă a secreției de testosteron și se realizează lent în timp, pe parcursul mai multor ani. Adenomul apare în zona centrală a glandei, spre deosebire de adenocarcinom (tumoră malignă), care se localizează la periferie.
Creșterea în volum a prostatei conduce la comprimarea uretrei, îngreunând astfel actul micțional. Jetul urinar devine mai slab și întrerupt, iar spre sfârșitul micțiunii, urina se va elimina sub formă de picături. Pentru golirea corespunzătoare a vezicii urinare, mușchii acesteia și cei abdominali realizează un efort suplimentar, însă acest mecanism va fi depășit după un timp, iar pereții vezicii urinare se vor îngroșa. Micțiunile devin mai frecvente, mai ales în cursul nopții (nicturie), pacientul simțind o nevoie urgentă de a urina. Vezica urinară nu se mai golește complet și apare reziduul urinar, fapt care crește riscul de infecții. Complicațiile adenomului de prostată sunt reprezentate de infecții de tract urinar, litiază urinară, hematurie (eliminarea de sânge în urină), incontinență urinară, retenție completă de urină și insuficiență renală.
Adenomul de prostata
În cazul dezvoltării adenomului de prostată sunt afectate și funcțiile prostatei, dintre care menționăm producerea unui lichid care intră în compoziția spermei, a enzimei care convertește testosteronul la dihidrotestosteron și substanțe cu proprietăți antibacteriene.
Factorii de risc ai apariției adenomului de prostată cuprind: vârsta (peste 50 ani), consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat, medicamentele (ex. antidepresive).
Simptomatologia include polakiurie (urinări frecvente și în cantitate mică) inițial nocturnă, ulterior și diurnă, disurie (urinare dureroasă), senzația imperioasă de a urina, scăderea presiunii jetului urinar, hematurie, incontinență urinară „prin prea plin”, senzația de golire incompletă a vezicii urinare.
Printre consecințele prezenței adenomului de prostată se numără: hipertrofia detrusorului (mușchiul situat în peretele vezicii urinare), reziduul vezical, retenția cronică incompletă de urină, retenția completă de urină, litiaza vezicală, pielonefrita (infecție de tract urinar superior).
Pentru stabilirea diagnosticului se iau în calcul istoricul pacientului, efectuarea tușeului rectal (evidențiază modificări de formă și consistență ale prostatei) și datele paraclinice.
Investigații paraclinice pentru adenomul de prostata:
- Se efectuează analize uzuale: hemoleucogramă, glicemie, probe hepatice, uree, creatinină, acid uric, determinarea densității urinare, sumar de urină, urocultură.
Se determină PSA (antigenul specific prostatic), free PSA și raportul free PSA/PSA total.
- Ecografie: endorectală, abdomino-pelvină (evidențiază mărimea, structura, caracterele prostatei, impactul asupra aparatului urinar inferior și superior).
- Probe urodinamice: pentru evaluarea gradului de obstrucție subvezicală.
- Explorări radiologice: radiografie reno-vezicală simplă (se poate vedea umbra vezicală mărită din cauza retenției de urină, litiaza vezicală), urografia intravenoasă (nu se efectuează de rutină, evidențiază răsunetul asupra funcției excretorii urinare), uretrocistografie retrogradă (oferă informații mai detaliate despre vezica urinară).
Tratamentul în medicina alopată pentru adenomul de prostata
- Farmacologic (în formele fără complicații):
- alfa – blocante: blochează receptorii alfa 1 – adrenergici, cu reducerea tensiunii exercitate de fibrele musculare netede asupra uretrei și prostatei. Compușii care pot fi utilizați sunt: Alfuzosin (Xatral), Doxazosin (Cardura), Tamsulosin (Omnic);
- inhibitori de 5 – alfa – reductază: împiedică transformarea testosteronului în dihidrotestosteron și reduc volumul prostatei. De exemplu, se pot folosi Finasterid, Dutasterid.
- preparate fitoterapeutice (Prostamol, Prostenal)
- Chirurgical: adenomectomie transvezicală, însă poate asocia complicații precum hemoragie postoperatorie, incontinență urinară, ejaculare retrogradă, infecții urinare.
- Endourologic: TURP (rezecție transuretrală prostatică), TUIP (incizie transuretrală a prostatei), ablație cu laser, termoterapie.
- Alte proceduri: stenturi prostatice.
Tratamentul în medicina tradițională pentru adenomul de prostata
Aceasta este descrierea adenomului de prostată, dar aici căile se despart având în vedere că medicina alopată tratează cu o gamă largă de medicamente și substanțe, iar medicina tradițională are o gamă variată de tratament deoarece datează de când e lumea. De când există lumea se găsesc remedii pentru orice afecțiune. Medicina tradițională a stat la baza formării medicinei ca știință. Pe plan mondial se accentuează foarte mult la ceea ce poate oferi medicina tradițională.
Tratamentul se face după diagnosticarea și stabilirea schemei de tratament și urmărirea ei de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, care este cel mai bun medic de medicină tradițională din Europa de Est și nu numai. Tratamentul se efectuează după cum urmează: stabilirea cu exactitate a diagnosticului cu directa colaborare cu medicina alopată, având în vedere că analizele se efectuează doar în cadrul medicinei alopate, fapt care reprezintă și o punte de verificare din punct de vedere al evoluției afecțiunii în medicina tradițională.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN –ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. În articolul nostru de mai sus am arătat metoda clasică de tratament în cazul adenomului de prostată, dar metoda clasică nu înseamnă că e stabilă, având în vedere că fiecare bolnav are particularitățile lui.
Tratamentul tradițional implică administrarea anumitor formule fitoterapeutice sub formă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, proceduri de acupunctură, termoterapie tibetană, helațioterapie (metodă de eliminare a metalelor grele și toxinelor din organism, descrisă detaliat într-un articol separat), manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale și psihoterapie.
Acupunctura îndeplinește trei acțiuni principale:
- echilibrează sistemul energetic al organismului;
- direcționează specific principiile active din plante;
- realizează un arc reflex energetico-fizic, astfel că din punctul stimulat prin înțepare, energia pleacă spre creier pentru a trezi „medicul intern”, care pe baza informațiilor primite, începe să repare organul afectat.
Prin acțiunea principiilor active din plante sunt eliminate toate celulele moarte din organism și se produc celule noi, sănătoase, deoarece este întrerupt circuitul care menținea caracterul cronic al afecțiunii.
În cazul adenomului de prostată sunt stimulați centrii energetici ai prostatei, rinichilor, vezicii urinare și ai plămânilor. Se efectuează manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale cuprinzând ultimele vertebre toracale și cele lombare, iar termoterapia tibetană se aplică la nivelul etajului abdominal inferior.
Pacientul va respecta o dietă care conține preponderent rădăcinoase și legume verzi, în același timp asigurându-se și un aport crescut de lichide.
Se apelează la psihoterapie în cazul pacienților care asociază tulburări ale funcției erectile.
Tratamentul adenomului de prostată readuce prostata la dimensiuni normale prin eliminarea reziduurilor celulare, a bacteriilor prezente și a toxinelor acumulate. Pentru a obține aceste obiective, se intensifică schimburile metabolice locale și se deblochează căile de eliminare a toxinelor și a celulelor moarte. Prin creșterea aportului de oxigen la nivel celular este intensificat procesul de eliminare din organism a celulelor moarte și a toxinelor.
*Toate informațiile medicale sunt informații proprii Pirasan și corespund actelor normative ale UMF. Tratamentul se efectuează după evaluarea pacientului de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, atestat de către Ministerul Sănătății.
Pentru informatii urmareste-ne pe Facebook!