Sistemul tegumentar este format din piele si anexele sale glandulare (sudoripare, sebacee si mamare) si cornoase (firul de par si unghia).
Pielea este organul care formeaza invelisul extern al corpului cu functie de protectie, termoreglare, metabolica si imunitara. Pielea este formata din epiderm si derm.
Epidermul este format dintr-un epiteliu pluristratificat pavimentos cheratinizat. (strat cornos, strat granular, strat spinocelular, strat bazal)
Dermul este format din tesut conjunctiv structurat in doua zone:
- dermul papilarimediat sub epiderm format din tesut conjunctiv lax. Membrana bazala a epiteliului este cutata sau foarte cutata. Tesutul conjunctiv patrunde in cutele membranei bazale si formeaza papilele dermice. In aceasta zona dermul se numeste derm papilar.
- dermul profundeste format din tesut conjunctiv dens, bogat in vase de sange si terminatii ale fibrelor nervoase din nervii periferici.
Pielea este desigur vascularizata, aceasta functie fiind esentiala pentru functionarea acestui mare organ. De asemenea inervarea pielii este asigurata de terminatii nervoase de mai multe tipuri.
In piele se dezvolta doua tipuri de glande: sebacee si sudoripare.
Glandele sebacee se dezvolta in majoritate ca muguri in jurul tecilor epiteliale ale radacinii firului de par. Glandele sudoripare se dezvolta in majoritate ca invaginari compacte ale epidermului in mezenchimul subiacent. Firul de par isi incepe dezvoltarea devreme in perioada fetala, insa devine vizibil dupa douazeci de saptamani.
Primele fire de par care apar se numesc lanugo si sunt inlocuite in perioada perinatala de fire de par mai tari. Acest par este inlocuit in regiunile axilare si pubiana de fire de par definitive. Din mezenchimul inconjurator se diferentiaza si muschiul erector al firului de par.
Unghiile isi incep dezvoltarea in saptamana a zecea. Primordiile unghiilor apar ca ingrosari ale epidermei din varful degetului. Mai tarziu ele migreaza spre regiunea dorsala a degetului.
Glandele mamare sunt organe de origine cutanata, de obicei o perechi. La barbat sunt organe rudimentare cu structura simpla, fara activitate secretoare. Glanda exista la ambele sexe dar este dezvoltata la organismul femel si este o glanda de tip tubulo-alveolar compus.
Pielea este expusa la mediul inconjurator si comunica cu organismul uman, prin urmare, pielea reactioneaza la infectiile externe, dar si la cele interne.
Din aceasta cauza pielea este afectata in diferite moduri, cum ar fi acnee, care consta in bubite mai mici sau mai mari (provocate de bacterii sau de catre alti factori, localizati in glandele cutanate sau in foliculi).
Aceasta afectiune este cauzata de o igiena necorespunzatoare si alimentatie incorecta: alimente conservate, grase sau prajite; exces sau deficit de lactate, carne si zahar.
Ficatul si rinichii lucreaza pentru curatarea organismului de toxine dar, atunci cand microbii sau bacteriile sunt in cantitati mari, pielea este afectata. Cand bacteriile nu se elimina, se declanseaza aceasta afectiune, numita acnee. Acneea se dezvolta pe fata, piept, spate, umeri. In mod normal, diferitele forme sunt legate de procesul de crestere, dar exista si cazuri in care oameni deja in varsta au aceasta afectiune si raman cu semne permanente.
Psoriazisul este o alta afectiune cronica a pielii in care corpul produce mai multe celule ale pielii dacat este necesar. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin pete ingrosate, uscate, rosii si descuamare. De aceasta afectiune sufera 2,5% din populatia Terrei. Afectiunea este cauzata de acumularea toxinelor in organism, alimentatie incorecta si o functionare deficitara a ficatului, dar nu in ultimul rand si de mosternirea unui material genetic care sa prezinte o predispozitie pentru declansarea bolii. Stresul accentueaza afectiunea. Poate fi afectata orice parte a corpului, dar cel mai des sufera mainile, capul, urechile, genunchii si organele genitale. La fel, se poate intampla sa se schimbe aspectul unghiilor, aparand crapaturi si deformatia lor. Afectiunea se poate manifesta si prin umflaturi ale incheieturilor.
La Centru Pirasan tratam cu succes diferite afectiuni ale acestui sistem, de la rozacee la tumorile sanului. De asemenea am dezvoltat in timp si dupa un indelungat studiu si o bogata experienta de lucru cu plantele, o serie de creme medicinale pentru tratarea, vindecarea si intretinerea pielii https://www.pirasan.ro/cremele-pirasan/. Si nu in ultimul rand oferim tratamente si suport pentru prevenirea imbatranirii acesteia.
Rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii, manifestată prin roșeață difuză a feței, telangiectazii (mici vase de sânge dilatate) și erupție papulo-pustuloasă (leziuni roșii, în relief, cu conținut tulbure). Se localizează la nivelul nasului, obrajilor, părții centrale a frunții și bărbiei. Apare mai des la femei, însă formele mai severe se regăsesc la bărbați și afectează aproximativ 10 % din populație, intervalul de vârstă fiind 40 – 50 ani.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN –ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. În articolul nostru de mai sus am arătat metoda clasică de tratament în cazul menționat, dar metoda clasică nu înseamnă că e stabilă, având în vedere că fiecare bolnav are particularitățile lui.
Tratamentul include administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, acupunctură, termoterapie tibetană, psihoterapie și manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale.
Sunt stimulați direct centrii energetici ai ficatului, pancreasului, stomacului și în unele cazuri se stimulează și centrul energetic al plămânilor.
Se utilizează amestecuri din plante individualizate pentru fiecare pacient în parte, iar în asociere cu procedurile de acupunctură se restabilesc funcțiile organelor implicate în declanșarea bolii.
Se cunosc trei acțiuni principale ale acupuncturii:
- echilibrarea energiei corpului;
- direcționarea principiilor active din plante;
- realizarea unui arc reflex energetico – fizic, astfel că din punctul stimulat pleacă energia spre creier și trezește medicul intern, care începe să repare organele afectate, în funcție de informația primită.
Cu ajutorul substanțelor active din plante sunt eliminate toate celulele moarte din organism și se produc celule noi, sănătoase, având în vedere că se întrerupe mecanismul care stătea la baza caracterului cronic al bolii.
Sclerodermia este o boală autoimună care afectează pielea, vasele de sânge și organele interne. Această afecțiune multisistemică are o evoluție cronică și are la bază un dezechilibru între sinteza și degradarea colagenului, conducând la acumularea în exces și depozitarea acestuia și a altor proteine celulare în țesuturi. Asociază modificări inflamatorii vasculare și tulburări la nivelul sistemului imunitar. Modificările care se produc determină fibrozarea tegumentelor și a unor organe interne, cele mai frecvent afectate fiind plămânii, cordul, tractul gastro-intestinal și rinichii. Cauza bolii este necunoscută, însă pot fi menționați potențiali factori: infecțiile, substanțele toxice și traumatismele.
Tratamentul tradițional presupune administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, efectuarea procedurilor de acupunctură și termoterapie tibetană.
Producția colagenului se realizează cu participarea organelor tezaur, respectiv a ficatului, plămânilor, pancreasului, splinei și a rinichilor. Tulburările în producția colagenului survin când zonele din organ, responsabile cu aceste funcții, devin nefuncționale sau lucrează la un nivel minim, ca urmare a unei slabe inervații și a unei vascularizații prea bogate, dar cu un aport scăzut de oxigen. Prin urmare, tratamentul sclerodermiei implică o abordare complexă întrucât, pentru a întrerupe cercul vicios al afecțiunii, trebuie tratate simultan toate organele tezaur. Pe măsură ce este regenerată câte o arie din fiecare organ, dispar și simptomele, asemeni unui efect domino, până când toate manifestările sunt eliminate complet. Când organele tezaur își reiau starea de funcționare în parametrii optimi, iar producția de colagen este normalizată, afecțiunea poate fi considerată vindecată.
Verucile (negii) apar ca urmare a infectiilor si virusurilor care trec prin sistemul imunitar al corpului si distrug celulele T. Celulele T sunt celule create ca sa lupte cu virusurile de acest tip. In cazul in care sistemul imunitar este slabit, virusurile au posibilitatea de a produce mici formatiuni la nivelul pielii. Verucile care cresc dinspre interiorul talpii spre exterior se numesc veruci plantare sau bataturi.
Tratamentele pentru aceasta afectiune sunt de doua tipuri: fortificarea sistemului imunitar cu vitamine si minerale, dar si reducerea stresului. Tratamentul intern se face prin consumul de extracte hidroalcoolice din plante dozate corespunzator si prin actiunea tehnicilor de acupunctura pentru echilibrarea intregului organism. Pentru zonele externe afectate se utilizeaza creme din extracte din plante.
Pielea uscata pe talpi si picioare este rezultatul alimentatiei deficitare si a circulatiei sangvine necorespunzatoare. Pentru a evita aceste probleme si complicatiile care pot aparea, respectiv leziuni la nivelul tesuturilor si afectarea pielii in ansamblu, este necesara consultarea medicului de medicina traditionala care va prescrie extracte hidroalcoolice si creme din plante care contin vitaminele A, D, E.
Calozitatile, bataturile se dezvolta in partea de jos a calcaiului, in partea din fata a talpii, inclusiv in zona degetelor si in partile laterale si reprezinta portiuni de piele intarita si ingrosata (piele moarta), provenind din frecari repetate. Alte calozitati sau bataturi provin din calcificarea oaselor, formand excrescente osoase (osteofite sau pinteni ososi) care apasa spre piele din interior. Acest lucru denota ca exista o presiune externa a incaltamintei, pamantului sau degetului alaturat.
Calozitatile, bataturile sunt celule moarte si calcificari care nu sunt foarte periculoase, dar orice neregularitate la nivelul organismului poate produce efecte nedorite in viitor. Ca exemplu, daca coloana vertebrala sau bazinul prezinta mici modificari, miscarea individului este ingreunata, iar in situatia in care nu se intervine corespunzator, posibilitatea de a se ajunge la imobilizare este mare. In concluzie, nu exista afectiuni mici si nesemnificative. Fiecare fiinta umana este obligata sa fie atenta la orice modificare a corpului. Si in cazul acesta, ajutorul medicului de medicina traditionala este obligatoriu. Medicul va stabili care este tratamentul adecvat si cat va dura pana la rezolvarea definitiva a acestor afectiuni.
Dermatitele sunt cunoscute ca afectiuni cu spectru larg, afectand pielea. In mod normal se manifesta ca eruptie rosie, cu descuamare si herpes. Pot fi insotite de urticarie, usturimi si dureri. Unul din tipurile de dermatita este dermatita de contact, care este rezultanta impactului pielii cu toxine provenind din flora.
Flora produce si uleiuri otravitoare care, la contact cu fiinta umana, provoaca acest tip de reactie si aceasta afectiune, dar sensibilitatea pielii permite ca aceasta afectiune sa fie preluata si in contact cu metale, cum ar fi nichelul.
Alta forma de afectiune grava a pielii este eczema. Eczema este iritarea pielii si afectarea ei in portiuni mai mici sau mai mari, in functie de gravitatea formei. Eczema este rezultanta reactiei alergice la mediul inconjurator toxic, hrana, sapun neadecvat, aer foarte rece sau foarte cald. Eczema se manifesta cel mai mult la oamenii care, in timpul unei zile, trebuie sa se spele de mai multe ori si nu se usuca bine.
Dermatita seboreica este alta forma a dermatitei. Ea se declanseza, in principal, pe fondul predispozitiei genetice si se depisteaza cel mai des la copii si la pacientii care sufera de afectiunea Parkinson. Dermatita seboreica are multe din simptomele celorlalte dermatite, dar se diferentiaza de ele prin faptul ca nu se manifesta prin mancarimi. Se localizeaza la nivelul nasului, barbiei, sprancenelor, urechilor si buzelor.
Tratamentul medicinei conventionale trateaza efectul si nu descopera cauza. Din punctul de vedere al medicinei traditionale, cauza tuturor afectiunilor de piele este dezechilibru sistemului imunitar. Medicul specialist in medicina traditionala prescrie tratament cu extracte hidroalcoolice si acupunctura ca sa intareasca sistemul imunitar si sa creasca rezistenta imunitara.
In tratamentele aplicate in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan pentru afectiunile mamare benigne,acupunctura, in asociere cu fitoterapia, s-a dovedit o tehnica eficienta de tratament, actionand pentru resorbtia formatiunilor si tratarea cauzelor care au generat dezvoltarea lor.
In cazul tumorilor maligne reusita tratamentului este influentata de stadiul bolii in momentul inceperii tratamentului, de afectiunile asociate si de starea generala a organismului.
Avand in vedere faptul ca, in general, formatiunile nodulare sunt produse de alte dezechilibre sau afectiuni prezente in organism, daca nu se trateaza afectiunile primare, tumorile vor recidiva sau isi vor continua evolutia. Organele bolnave isi pot realua activitatea normala prin restabilirea echilibrului energetic si metabolic. Tehnicile de acupunctura utilizate pentru atingerea acestor obiective actioneaza si in vederea resorbtiei nodulilor existenti, prin revitalizarea ariilor tumorale. Extractele din plante medicinale administrate actioneaza pentru purificarea si detoxifierea organismului si eliminarea celulelor maligne raspandite in organism. In acelasi scop este crescuta si productia de anticorpi, prin activarea glandei tiroide si stimularea timusului.
Pielea si tenul oglindesc starea organelor interne, fiind sanatoase atata vreme cat intreg organismul este sanatos si daca mediul in care traim dispune de conditii optime pentru mentinerea sanatatii.
In momentul actual mediul inconjurator este foarte poluat, iar stratul de ozon nu mai poate impiedica patrunderea razelor solare nocive in atmosfera. Ceea ce inseamna ca traim intr-un mediu care nu ne mai poate mentine sanatatea. Din aceste cauze pielea imbatraneste iar pe suprafata ei apar semne inestetice precum vergeturi, celulita, depigmentari sau hiperpigmentari etc.
La acestea se adauga si alimentatia necorespunzatoare, care nu ajuta corpul sa functioneze la capacitate maxima, din contra chiar ii ingreuneaza activitatea. O alimentatia sanatoasa presupune sa mananci doar atat cat are nevoie corpul tau pentru activitatile pe care le intreprinzi iar alimentele pe care le consumi sa fie asimilate integral. Excesele genereaza dezechilibre si perturba functionarea armonioasa a organelor interne. De asemenea, alimentele pe care le consumam cresc intr-o atmosfera poluata sau contin foarte multe elemente sintetice.
Un alt factor care amplifica actiunea celor precedenti este stresul si stilul de viata din societatea moderna. Ritmul pe care il impune societatea in activitatea fiecarui individ nu reprezinta un ritm interior si personal, ci o goana zilnica continua care oboseste atat psihicul cat si fizicul.
Cel mai grav este insa faptul ca, sub actiunea acestor factori, pielea isi pierde principalul rol: acela de bariera de protectie in fata factorilor nocivi din mediu.
Pentru a putea reintineri si revigora pielea este necesar sa fie indepartate efectele acestor factori asupra corpului iar actiunea lor asupra pielii sa fie redusa la minim.
In medicina traditionala aceste obiective se ating printr-un tratament compus din sedinte de acupunctura si produse fitoterapeutice. Prima etapa a tratamentului presupune purificarea interna a organismului cu scopul de a reface structurile si functiile pielii. Timp de sase luni se administreaza extracte din plante ce revigoreaza si dezinfecteaza corpul. In acelasi timp, la nivel extern portiunile de piele imbatranita se spala cu un extract din plante a carui proprietate este de a purifica si curata tesutul cutanat de impuritati (grasimi, calciu, produsi nemetabolizati etc). Sedintele de acupunctura au rolul de a activa centri energetici care controleaza functiile si structura tesutului cutanat. Dupa fiecare sedinta de acupunctura se aplica un masaj cu o crema special conceputa pentru intinerirea pielii. Aceasta crema contine doar plante si vaselina cosmetica, fiind un produs 100% natural. Toate produsele naturiste folosite in cadrul tratamentului sunt rezultatul unui studiu de peste 15 ani in ceea ce priveste intinerirea organismului cat si a pielii.
In urma tratamentului, pielea isi recapata aspectul unui tesut sanatos si caracteristicile acestuia: hidratare, elasticitate, fermitate, catifelare, suplete si tonicitate. Elementele inestetice precum ridurile, celulita sau vergeturile sunt eliminate complet. Rezultatele tratamentului sunt cu atat mai rapide daca pacientul respecta recomandarile medicale si indeplineste etapele tratamentului intocmai.
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.