Sistemul reproducător (aparatul genital) este un sistem de organe din organism, care lucrează împreună pentru reproducere. Multe substanțe ca hormonii și feromonii sunt de asemenea importante în acest sistem. Organele majore reproducătoare umane includ atât organe interne cât și organe externe. Mai exact acest sistem este alcătuit din gonade (ovar/testicul), căile de excreție ale produselor genitale (celule sexuale: ovul/spermatozoid), glandele anexe și organele genitale externe (vulvă/penis, scrot). De regulă, organele aparatului genital se împart în: organe genitale interne și organe genitale externe.
Organele genitale interne au rolul de a forma celulele sexuale și de a purta, la femeie, fătul. Organele genitale externe au funcție de copulare și sunt implicate în transferul spermatozoizilor.
Reproducerea este o trăsătură fundamentală a omului și se realizează prin angajarea unei femei și a unui bărbat într-un raport sexual. Apariția unei noi vieți umane este rezultatul fecundării ovulului de către spermatozoid în căile genitale ale femeii. Zigotul rezultat se implantează în peretele uterin, pentru a se dezvolta și a crește, devenind o nouă ființă umană. În momentul în care fătul devenit viabil, este expulzat din uter prin actul nașterii.
Diferențierea sexuală este determinată genetic în momentul formării zigotului, însă diferențierea intersexuală are loc între lunile a treia și a patra ale dezvoltării intrauterine. Dezvoltarea somatopsihică se continuă în copilărie și se realizează în mod deplin după pubertate, ca urmare a activității fiziologice a gonadelor. După pubertate, hormoni sexuali determină caracteristici diferențiate la cele două sexe.
Afecțiunile acestui sistem sunt multiple, atât pentru organele interne cât și externe sau ce țin de reproducerea propriu-zisă. În acest articol vom aborda prin prisma tratamentelor naturiste următoarele afecțiuni: herpesul, cancerul de col uterin, fibromul uterin și sindromul ovarelor polichistice (chiar dacă sunt afecțiuni cu cauze endocrine), sterilitatea, disfuncțiile în timpul sarcinii, dar și beneficiile acupuncturii în timpul sarcinii. De asemenea este important de intergrat și efectul tratamentelor naturiste pentru persoanele aflate la menopauză și pentru cele care doresc să prevină îmbătrânirea precoce.
Herpesul afecteaza 80% din populatia Terrei. Herpesul are diferite forme si manifestari. In trecut, herpesul ocupa prima pozitie in lista virusurilor, insa, din cauza gravitatii si complexitatii sale, HIV (virusul care provoaca SIDA) a trecut pe prima pozitie a clasamentului. Revolutia sexuala din anii 1950-1975 a favorizat raspandirea herpesului genital.
Alta forma de herpes este cel dobandit in timpul infectiilor virale cu virusul de tip I (HSV1). O alta forma de herpes este si Zona Zoster (herpes zoster), ce poate aparea la un interval mare de timp (cativa ani) din momentul in care bolnavul a fost afectat de varicela. Herpesul este provocat si de virusul EPSTEIN-BARR, forma de herpes provocata fiind mononucleoza infectioasa. Herpesul genital este o infectie provocata de virusul de tip II (HSV2).
Herpesul este un virus care traieste in celulele maduvei si se manifesta atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza in parametri normali. Herpesul genital provoaca leziuni ale pielii in zona genitala. La barbati se manifesta prin prezenta unor vezicule in zona penisului si pe testicule, care, in cateva zile, se transforma in rani, inainte a incepe insanatosirea. La femei se manifesta in zona colului uterin, vaginului si a perineului. Manifestarile bolii pot fi insotite de secretii vaginale, mai ales la debutul afectiunii. Alte simptome sunt: temperatura ridicata si inflamarea nodulilor limfatici, durere in timpul actului sexual. HSV2 apare periodic si in mod normal manifestarile dureaza 5-7 zile.
Pentru tratarea infectiilor cu virusul herpetic, specialistul in medicina traditionala stabileste un plan de tratament ce include anumite proceduri de acupunctura, extracte de plante medicinale si regimul de alimentatie al bolnavului in timpul tratamentului si dupa aceea. Igiena in zona afectata este foarte importanta.
Diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin si aplicarea unui tratament corect sporesc sansele de refacere. Se evita astfel si indepartarea tesutului afectat prin histerectomie sau alte proceduri ce afecteaza integritatea aparatului genital. Exista si sanse, daca varsta permite, ca dupa finalizarea tratamentului pacienta sa poata concepe copii.
Diagnosticarea cancerului de col uterin se realizeaza pe baza rezultatelor testului Papanicolau, a biopsiei tesutului tumoral si a altor investigatii imagistice. Cancerul de col uterin se dezvolta din forme ale neoplaziei cervicale interepiteliale. Aceste leziuni ale colului uterin sunt produse de infectii cu diverse tulpini ale virusului HPV (Human Papiloma Virus). In conditii de imunitate normala virusul HPV este eliminat din organism. In situatii specifice insa bariera imunitara este distrusa iar virusul ataca celulele colului uterin, generand mutatii genetice ce transforma celulele sanatoase in celule maligne. Leziunile displazice prezinta un grad ridicat de malignizare, producand treptat ulceratii superficiale pe cervix sau tumori cu orientare spre vagin.
Tratamentul cancerului de col uterin prin terapii traditionale implica eliminarea celulelor canceroase existente si inlocuirea acestora cu celule sanatoase. Procedurile de acupunctura dirijeaza un flux permanent de energie catre zona canceroasa. Principiile active din plante curata zona canceroasa si stimuleaza productia de anticorpi pentru ca acestia sa “digere” celulele maligne. Tot aceste substante active, impreuna cu anticorpii, vor curata organismul de celule maligne diseminate pe cale sangvina sau limfatica. Simultan se desfasoara formarea de celule sanatoase pe baza informatiei genetice preluate dintr-o celula normala. Celulele noi formate vor inlocui treptat celulele maligne, permitand organului afectat sa isi reia activitatea.
Fibroamele si metroragiile sunt premergatoare formarii tumorilor benigne sau maligne din tesutul muscular atasat, in interiorul sau exteriorul uterului. Fibroamele se dezvolta din cauza variatiilor estrogenilor in organism. Majoritatea pacientelor au avut inclus in regimul lor de viata diete si sporturi necorespunzatoare. Conform studiilor, cele mai multe fibroame apar dupa un ciclu menstrual prelungit, intarzierea menstruatiei sau avort, spontan sau provocat.
Tratamentul aplicat in medicina traditionala presupune proceduri de reglare a functiilor neuro-hormonale, intrucat fibromul uterin apare pe fondul unei secretii excesive de estrogen si se dezvolta cand in organism se secreta in exces progesteron. Reglarea nivelului de progesteron si estrogen se realizeaza prin interventii asupra talamusului, hipofizei si a tiroidei. Astfel, dezvoltarea fibromului este stopata. Resorbtia acestuia se realizeaza prin inlaturarea vidului energetic existent. Aparitia unei tumori este declansata de existenta unui procent mai mare de materie in tesutul de origine, dezechilibru produs de prezenta vidului energetic. Prin proceduri de acupunctura se restabilesc procentele optime de materie si energie. Substantele active din plantele medicinale completeaza actiunea acupuncturii si sustin procesul de vindecare.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este produs de functionarea neadecvata Sindromul ovarelor polichisticea hipotalamusului si a hipofizei, disfunctie ce va deregla si activitatea celorlalte organe endocrine: tiroida, suprarenale si ovare. Functia si structura ovariana sunt cele mai afectate. Dimensiunile ovarului polichistic sunt mai mari fata de cel sanatos. Pe suprafata acestuia sunt prezente numeroase micro-chisturi (foliculi cu ovulele imature care nu au fost eliberate intr-un ciclu menstrual). Ovarul polichistic are o structura fibroasa si elasticitate redusa.
Alte cauze ale sindromului ovarelor polichistice includ anomlii de vascularizatie ovariana, renala, hipofizara sau hipotalamica. Anomaliile de vascularizatie sunt mostenite genetic sau se produc in timpul vietii uterine. Modificari patologice ale ovarului pot aparea si in perioada copilariei sau la maturitate din cauza unei igiene precare, a racelilor frecvente, a contaminarii cu anumite bacterii si virusuri, etc.
Tratamentul include administrarea unor produse din plante medicinale cu actiune centrata spre normalizarea activitatii endocrine si a aparatului genital si sesiune de tratament cu acupunctura.
Pentru a se resorbi formatiunile micro-chistice trebuie restabilite functiile hipofizare si hipotalamice. Odata normalizate secretiile hormonale, ovarele vor primi nivelul optim de hormoni pentru a-si relua activitatea. Procedurile de acupunctura se aplica in zona capului dar si in zona suprarenalelor si a ovarelor pentru amplificarea procesului de resorbire a micro-chisturilor. Produsele din plante incluse in protocolul de tratament participa mai ales la procesul de echilibrare a functiilor hipofizare si hipotalamice dar si la pregatirea ovarelor pentru receptionarea corespunzatoare a hormonilor secretati de cele doua glande.
Sterilitatea este o conditie ce afecteaza capacitatea femeilor si a barbatilor de a concepe copii sau reprezinta incapacitatea femeilor de a duce la termen o sarcina.
Diagnosticul de sterilitate poate fi stabilit in urma unor analize de specialitate. Se recomanda realizarea acestor analize cuplurilor care au avut contacte sexuale neprotejate mai mult de un an, fara a se realiza fecundarea ovulului.
Cauzele si efectele sterilitatii sunt multiple. In primul rand trebuie subliniate efectele psihologice, intrucat implica afectarea vietii de cuplu si armonia familiei. Incapacitatea de a concepe si naste un copil marcheaza profund psihicul ambilor parteneri, atat din punct de vedere emotional cat si rational. Ambii parteneri pot trece prin stari de nesiguranta, anxietate sau chiar depresie. Stresul si frustrarile provocate de situatia in sine influenteaza toate dimensiunile vietii umane: echilibrul interior, armonia cuplului, raporturile cu familia proprie si a partenerului, raporturile sociale cu prietenii, randamentul si dezvoltarea profesionala.
Afectarea capacitatii de conceptie sugereaza ca in organism exista dereglari functionale majore. In cele mai multe dintre cazuri, sterilitatea apare ca urmare a actiunii unuia sau a mai multor factori.
Terapiile mediciniei traditionale reechilibreaza functiile organelor ale caror dezechilibre au dus la aparitia sterilitatii. In cazul unor infectii se anuleaza mediul ce favorizeaza prezenta microorganismelor patogene. Cand un microorganism patogen patrunde in corp se produc atat dereglari la nivel functional cat si energetic. Prin acupunctura se indeparteaza dezechilibrele energetice produse de prezenta microorganismelor si apoi se actioneaza direct asupra efectelor produse de acestea in organism.
In celelalte cazuri, dereglarile apar din cauza stresului sau unor socuri psihice suferite de catre unul dintre parteneri. In organismul feminin exista o legatura foarte puternica intre starea de sanatate a aparatului genital si starea psihica iar in conditii de stres puternic imunitateas sistemul reproducator este prima care cedeaza.
Acupunctura si fitoterapia sunt recunoscute la nivel mondial pentru actiunea benefica asupra psihicului, pentru relaxarea si reechilibrarea afectiva a pacientilor. Eliminand cauzele tensiunii nervoase, la nivelul creierului se intensifica secretia de serotonina, denumita si “hormonul fericirii”. Prin acest proces se elimina dezechilibrele neuro-endocrine ce au dus la aparitia sterilitatii. In acelasi timp se intensifica si oxigenarea la nivel celular, redusa initial de prezenta tensiunii nervoase. Astfel se elimina hipooxigenarea organismului, se regleaza functiile metabolice si se elimina mediul propice dezvoltarii microorganismelor patogene. In zona genitala, in functie de afectiunile fiecarei paciente, se amelioreaza activitatea ovariana si se echilibreaza secretiile hormonale specifice.
A ramane gravida si a naste un copil este motiv de fericire si vitalitate, dar in acelasi timp se pot ivi si probleme fizice. In primele trei luni ale sarcinii creste nivelul anumitor hormoni, ceea ce scade concentratia de acid clorhidric din stomac, provocand o slabire a functionalitatii muschilor care conduc hrana spre aparatul digestiv si inrautatirea digestiei. Acest fapt determina greturi si varsaturi. Pentru a trata aceasta problema, gravida obligatoriu trebuie sa se odihneasca activ, sa se alimenteze cu doze mici si usor digerabile de alimente, avand in vedere ca greturile intervin pe stomacul gol.
Gravida trebuie obligatoriu sa aiba langa pat, pe noptiera, un pachet de biscuiti si sa consume cate unul inainte de a se ridica din pat. Hrana bogata in proteine ajuta foarte mult. Ca sa treaca perioada aceasta fara nicio problema, gravida trebuie sa administreze extracte din plante medicinale care sa contina vitaminele B6, K, C si altele.
Cresterea nivelului de hormoni provoaca si constipatie. Ca sa evite aceasta problema, gravida trebuie sa consume multe lichide si specialistul de medicina traditionala sa includa in extractul hidroalcoolic mai multe plante din care se poate extrage celuloza.
In timpul sarcinii, gravida poate sa suporte unele fenomene, cum ar fi diareea, gazele, dezechilibrul zaharului, sensibilitatea sanilor, oboseala, aciditatea gastrica. Ca sa evite toate acestea, gravida trebuie sa consulte specialistul in medicina traditionala, acesta trebuie sa pregateasca in asa fel tratamentul cu extracte hidroalcoolice si acupunctura, incat sa intareasca sistemul imunitar si rezistenta imunitara a gravidei, cat si pe cea a fatului.
Acupunctura si fitoterapia ajuta femeile gravide sa parcurga mai usor perioada sarcinii dar mai ales favorizeaza o dezvoltare armonioasa a fatului, prin revigorarea organismului si metabolismului matern si imbunatatirea functiilor imunitare materne.
Prin tratamente traditionale pot fi tratate si complicatiile specifice perioadei de sarcina: risc de avort spontan, diabet gestational, sarcina toxica (disgravidie), preeclampsie, viroze respiratorii, infectii urinare, anemie feripriva etc. Nu exista efecte secundare sau contraindicatii, medicul acupunctor doar va evita stimularea anumitor puncte de acupunctura. Acupunctura purifica si detoxifica organismul, revigoreaza organismul si imbunatateste imunitatea materna, amelioreaza durerile si starile de voma, trateaza depresia si starile de anxietate, regleaza tensiunea arteriala, combate migrenele si efectele stresului, previne si trateaza edemele si controleaza greutatea corporala, iar in perioada de lauzie, ajuta la recuperarea mamei.
De-a lungul timpului, specialiștii în medicina tradițională au făcut nenumărate cercetări pentru a găsi soluții de tratamente de prelungire a vieții și de stopare a îmbătrânirii. Ei au văzut că succesul tratamentelor lor a fost determinat de mai mulți factori cheie, precum: menținerea aparatului genital și reproductiv la un nivel ridicat de activitate și menținerea activității cerebrale și corporale prin tratament lung pe bază de plante pentru fiecare afecțiune în special.
În medicina tradițională, există remediu pentru fiecare afecțiune, cu condiția să existe un dialog și o comunicare adecvată între medic și pacient și să fie respectate sfaturile medicului.
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.