Totalitate a centrilor nervoși și nervilor care asigură comanda și coordonarea oraganelor și a aparatului locomotor, primirea mesajelor senzoriale și funcțiile psihice și intelectuale, sistemul nervos se află la locul său în embrionul uman începând cu a cincea săptămână de gestație.
Elementul principal al sistemului nervos este țesutul nervos, format din neuroni interconectați prin axoni și dendrite, și celule gliale, care susțin activitatea neuronilor fără a participa direct în prelucrarea de informații.
Din punct de vedere structural sistemul nervos poate fi împărțit în:
-sistem nervos central (SNC) , cuprinzând encefalul și măduva spinării
-sistemul nervos periferic, ce include componenta somatică (nervii spinali și cranieni) și
componenta vegetativă (SNV – simpatic si parasimpatic).
Din punct de vedere funcțional, sistemul nervos reprezintă o rețea de neuroni intercontectați,
asemănător cu structura unui computer, datorită faptului că ambele prezintă un sistem de
introducere a datelor, un sistem de procesare a acestora și un sistem în care sunt afițate rezultatele
obținute.
Neurologia este o ramură specială a medicinii alopate care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central, periferic si vegetativ. Motorica, percepţia, gândirea, vorbirea şi sentimentele se bazează pe structurile complexe ale celulelor nervoase ce formează sistemul nervos central, care poate fi afectat de o varietate de disfuncţii şi boli.
Există multe boli care pot să afecteze SNC. Categoriile principale de boli cerebrale sunt cele care implică probleme ale alimentării cu sânge, cele care implică infecţiile, tulburările toxico-metabolice, traumatismele, tumorile, schimbările degenerative, etc. Ca orice parte a corpului, SNC are nevoie de alimentare vasculară. Întreruperea alimentării cu sânge mai mult de câteva minute provoacă probleme, şi respectiv, celulele nervoase încep să moară. O arteră ce aduce sângele la creier poate fi blocată de tromboză, sau un cheag de sânge. Acest lucru se poate datora unei probleme existente precum arterioscleroza, când pereţii arterelor se îngustează şi/sau ateroscleroza, când se depune grăsime pe interiorul pereţilor arterelor. O altă cauză a congestiei cerebrale este hemoragia cerebrală – scurgerea de sânge dintr-un vas sanguin deteriorat.
Germenii mici precum bacteriile sau virusurile, paraziții, pot să infecteze sistemul nervos central, aşa cum se întâmplă şi cu alte părţi ale corpului. Uneori infecţiile pun viaţa în pericol, în special dacă sunt afectaţi nervii care controlează bătăile inimii, respiraţia sau alte procese vitale. În cazul meningitei, straturile din jurul creierului (meningele) se infectează şi se inflamează. Germenii ajung în sânge prin plămâni, sau pot pătrunde în cutia craniană prin urechi sau prin sinusuri, sau printr-o lezare a capului. Adesea nu există un traseu de intrare evident clar pentru apariţia infecţiei.
Multe părţi ale corpului se uzează şi se degenerează cu vârsta. Unele părţi ale SNC sunt vulnerabile la anumite tipuri de degenerare, care afectează senzaţiile şi mişcările (boala Parkinson, Coreea lui Huntington, sindromul Gilles de la Tourette, ataxiile ereditare, etc.).
Există un alt grup de probleme ale sistemului nervos cunoscut sub numele de tulburări funcţionale. Acesta înseamnă că boala se naşte din felul în care lucrează sau funcţionează celulele nervoase şi nu din defecte fizice sau structurale. Printre tulburările funcţionale ale SNC se numără durerile de cap, migrenele, epilepsia şi vertijul. Acestea sunt subiecte vaste de discuţie şi sunt tratate separat, la fel ca şi bolile degenerative cum ar fi demenţa, boala Alzheimer, si scleroza în plăci.
Printre bolile ale sistemului nervos periferic fac parte:
- afecțiuni ale nervilor cranieni sau periferici – (neuropatii, polineuropatii, nevralgii); boli inflamatorii demielinizante – (sindromul Guillain- Barré, polineuropatia cronică inflamatorie demielinizantă); tumori ale nervilor – (neurinoame);
- sindroame compresive – (radiculopatii prin hernii ale discurilor intervertebrale (de ex.: sciatica vertebrală), sindromul de tunel carpal); boli ale joncțiunii neuro-musculare – (miastenia);
- boli ale mușchilor scheletici, miopatii – (distrofii musculare, miotonie, boli inflamatorii-miozite);
- traumatisme ale nervilor.
Sistemul nervos vegetativ (autonom) nu se află sub control conștient. El influențează asupra proceselor precum: frecvența cardiacă, respirația, digestia, salivația, transpirația, dilatarea pupilelor, micția, excitația sexuală, activitatea glandelor endocrine.
Vom aborda câteva dintre afecțiunile sistemului nervos pe care le tratăm cu succes la Centrul Pirasan de peste 12 ani.
Afecțiune a sistemului nervos central, scleroza multiplă este caracterizată printr-o demielinizare a structurilor nervoase, respectiv printr-o distrugere a tecii fosfo-lipido-proteice ce acoperă fibrele nervoase. Ca localizare, demielinizarea afectează mai ales creierul, măduvă spinării și nervii optici.
Din punct de vedere fiziologic, aceasta degradare a sistemului nervos întrerupe circulația impulsurilor nervoase și se traduce prin deficiente neuro-motorii și cognitive: dificultăți de echilibru, tulburări ale organelor de simt (în special tulburări de vedere), dificultăți în controlul mișcărilor, hipotonie generala (diminuearea tonusului muscular), tulburări de memorie, de concentrare, depresie, anxietate etc.
În medicina tradițională tratamentul sclerozei multiple include formule fitoterapeutice și tratament cu acupunctura și termoterapie tibetană.
Astfel, pentru a trata scleroza multiplă se restabilește în primul rand un nivel optim de oxigenare în zonele afectate, prin tratarea disfuncțiilor barierei hemato-encefalice. Crescând aportul de oxigen sunt reluate funcțiile celulare și schimburile metabolice în parametrii normali, ceea ce vă îmbunătăți imunitatea locală. Dacă stadiul afecțiunii permite și nu exista leziuni severe, sunt regenerate și ariile cerebrale și ramificațiile nervoase demielinizate.
În situația când degenerarea tecii de mielină este prea pronunțată se vor reloca funcțiile zonei respective către o zona sănătoasă a sistemului nervos. Procedura de reconstrucție și relocare este realizată mai ales prin combinarea anumitor plante medicinale, cu efecte regenerante, revitalizante, de tonifiere și antiinflamatoare. Restaurarea oxigenării se realizează prin formule fitoterapeutice și tehnici de acupunctura specifice, tehnici ce contribuie și la diminuarea simptomelor până la dispariție. Dacă procesul de sclerozare a afectat și zone ce controlează activitatea unor organe, deteriorând astfel activitatea lor, se stimulează anumiți centri energetici de pe corp pentru însănătoșirea acestora.
Sindromul cerebelos reprezintă un complex de simptome cauzate de lezarea cerebelului sau a căilor cerebeloase.
Cerebelul este situat în loja posterioară a cutiei craniene, în spatele trunchiului cerebral și este alcătuit din emisferele cerebeloase și vermis (partea mediană aflată între cele două emisfere). Funcțiile sale includ coordonarea mișcărilor, reglarea tonusului muscular și menținerea echilibrului, fiind un centru reflex spre care converg și de la care pleacă impulsuri nervoase. Rolul asupra musculaturii se reflectă în menținerea tonusului, modularea intensității, amplitudinii, vitezei și continuității unei mișcări.
Principalele cauze de apariție a sindroamelor cerebeloase sunt reprezentate de: tumori cerebeloase, leziuni inflamatorii (abcese, sifilis), boli demielinizante (ex. scleroza multiplă), afecțiuni degenerative (ataxia Friedreich, boala Pierre Marie), afecțiuni vasculare (hemoragii, hematoame, ischemii), atrofii cerebeloase, intoxicații (alcool, mercur, plumb), traumatisme cranio-cerebrale, spondiloze cervicale accentuate, osteofite cervicale anterioare, ataxia telangiectazică familială (sindrom cerebelos, telangiectazii conjunctivale, cutanate asociate cu deficit de imunoglobulină A).
Tratamentul tradițional presupune administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, efectuarea procedurilor de acupunctură, termoterapie tibetană, manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale și psihoterapie.
Acupunctura îndeplinește trei acțiuni principale:
- echilibrează sistemul energetic al organismului;
- direcționează specific principiile active din plante;
- realizează un arc reflex energetico-fizic, astfel că din punctul stimulat prin înțepare, energia pleacă spre creier pentru a trezi „medicul intern”, care pe baza informațiilor primite, începe să repare organul afectat.
Stimulăm țesutul nervos și centrii energetici ai ficatului, pancreasului, rinichilor și amplificăm oxigenarea la nivel pulmonar. Se insistă pe centrii energetici menționați, însă sunt stimulați și centrii altor organe, deoarece și acestea ajută creierul să funcționeze în parametri optimi.
Prin tehnicile specifice de acupunctură este restabilită permeabilitatea vaselor și se normalizează procesele de oxigenare a țesuturilor. Îmbunătățirea permeabilității vaselor și normalizarea oxigenării celulare vă determina o reactivare a funcțiilor metabolice și a imunității locale. Spre exemplu, dacă atrofia cerebeloasă are la bază o cauză infecțioasă atunci aceste proceduri anulează condițiile de viață ale factorilor patogeni și se începe procesul de regenerare a țesuturilor sau de relocare a funcțiilor afectate, când leziunile produse sunt prea profunde.
Efectuăm termoterapie tibetană la nivelul regiunii toraco-cervicale și manipulare osteoarticulara la nivelul regiunii cervicale a coloanei vertebrale.
Indiferent de originea afecțiunii, etapa de regenerare a țesuturilor sau relocare a funcțiilor este prezentă în toate schemele de tratament. Pentru a atinge aceste obiective sunt utilizate și substanțele active extrase din plante, având acțiune tonică cerebrală, ce stimulează circulația la nivel cerebral și în zona cervicală, cu efecte remineralizante și fortifiante asupra sistemului nervos central. Prin acțiunea principiilor active din plante sunt eliminate toate celulele moarte din organism și se produc celule noi, sănătoase, deoarece este întrerupt circuitul care menținea caracterul cronic al afecțiunii.
Afecțiunea Parkinson este o afecțiune a sistemului nervos central, caracterizata prin degenerarea acestuia și este cauzata de afectarea celulelor cerebrale sau distrugerea unei parti dintre ele.
Afecțiunea este asociata proceselor de îmbătrânire dar nu numai, fiindcă și persoanele tinere pot fi afectate, din cauza faptului că au suferit encefalita în diferite forme, intoxicație cu metale grele sau din cauza consumului de narcotice.
Unul din primele simptome al afecțiunii Parkinson este tremuratul mâinilor și târâitul picioarelor, la fel și îngreunare în mișcare. Simptomele se accentuează după stres sau oboseala. Cu timpul, mișcările voluntare sunt extrem de dificile. Mișcarea devine anchilozata, lenta, după care urmează greutate în exprimare și vedere.
Medicina convențională tratează aceasta afecțiune cu dopamină și acetilcolină, dar acestea din urma au foarte multe efecte secundare, cum ar fi să întrerupă traseul nervului pe întregi porțiuni și să strice mai mult decât să ajute, drept urmare bolnavul care are aceste simptome și diagnostic trebuie să ajungă la specialistul în medicina tradițională care vă evalua starea bolnavului și vă stabili tratamentul prin acupunctura, extracte hidroalcoolice din plante medicinale, alimentație corecta și un regim de viață corespunzător, măsuri care vor ameliora problema.
În medicina tradițională acupunctura și plantele medicinale sunt utilizate de milenii pentru tratarea afecțiunilor sistemului nervos, inclusv a celor de natura psihogena cum este cazul nevrozelor. Organizația Mondiala a Sănătății a confirmat eficienta acupuncturii în normalizarea activității psihicului uman și relaxarea sistemului nervos de tensiunea acumulata prin stres, suprasolicitări mentale sau traume psihice.
Nevroza este un termen utilizat pentru a denumi o serie de manifestări patologice ale sistemului nervos, ce perturba echilibru psihic și generează o serie de comportamente nevrotice, că urmare a unei suprasolicitări sau traume psihice.
Faptul că persoanele suferinde de nevroză sunt conștiente de afecțiunea lor și doresc să își recapete echilibrul anterior afecțiunii, reprezintă un avantaj. Un aspect major al tratamentului îl constituie stimularea oxigenării zonei cerebrale utilizate în procesele de evaluare personala și de construire a stimei de sine. Prin îmbunătățirea acestor procese de oxigenare se permite detensionarea psihicului pacientului și reluarea în parametrii optimi a funcțiilor cerebrale perturbate.
Tehnicile tibetane de acupunctură aplicate și plantele medicinale vor trata și dezechilibrele organice prezente. Ședințele de consiliere psihologică medicală au rolul de a ajuta pacientul să își reevalueze propriile forte, să își construiască obiective ce pot fi atinse prin capacitățile sale, să își descopere limitele și metode de a le depăși, să își construiască o viziune realista despre realitatea în care trăiește și să găsească soluții la problemele cu care se confrunta. Prin reconstruirea imaginii de sine și a modului în care pacientul se raportează la mediul exterior, pacientul își vă redobândi încrederea în sine și în capacitatea să de a se dezvolta, pentru a se simți împlinit și mulțumit de propria persoana.
Autismul este o afecțiune ce mistuie viețile părinților și naște reale controverse în societatea umană.
În primele luni de viață copilul nu știe că exista lumea din jurul lui. Copilul crește și o dată cu trecerea timpului, creste și dorință de cunoaștere a individului. Unii copii nu au dezvoltată percepția mediului înconjurător sau a oamenilor, copii care comunică verbal, dar nu sunt concentrați și nu privesc corespunzător, în raport cu dialogul purtat. Copiii aceștia au sistemul imunitar slăbit, aproape lipsit de rezistenta la diferite afecțiuni, în special în zona aparatului respirator și sunt predispuși la afecțiuni ale sistemului imunitar.
În medicina alopată, autismul este abordat că afecțiune psihică și tratamentul este direcționat spre modificarea asistata a comportamentului, incluzând și medicație specifica spectrului psihiatric. Autismul nu se manifesta că indisponibilitate psihologica sau psihiatrica.
În medicina tradițională, abordarea acestei afecțiuni este diferita: sunt prescrise metode de alimentație diferite pentru fiecare pacient, formulele de plante sunt individualizate, abordarea vieții fiecărui pacient este diferita, iar tehnicile de acupunctura sunt de asemenea adaptate pentru organismul fiecărui pacient.
Luând în considerare parametrii tradiționali pentru diagnosticare și funcționarea organismului uman că ansamblu, s-a dovedit că autismul este rezultatul blocării unor centri nervoși din creier. Prin urmare, tratamentul autismului se realizează prin reactivarea acestor centri, utilizând tehnici de acupunctura și extracte din plante. Cu răbdare și perseverenta, bolnavii de autism tratați prin acest gen de terapii s-au recuperat și s-au reintregrat în societate.
Vreau să urmez un tratament tradițional, ce trebuie să fac?
În primul rand se stabilește o programare, telefonic sau prin email la: 0723 629 675 / 0745 430 351 sau doctor@pirasan.ro. Pentru începerea unui tratament se realizează o diagnosticare a pacientului, se analizează datele despre pacient obținute în urma acestei diagnosticări, precum și analizele, investigațiile efectuate pentru afecțiunea diagnosticata. Istoricul medical al pacientului, mediul de viață, social și profesional, sunt elemente importante pentru a determina contextul în care s-a declanșat afecțiunea. Funcțiile organelor genitale, fertilitatea, cât și dinamica sexuală sunt aspecte care reflectă funcționarea întregului organism și a sistemului cardio-vascular, în special. Tratamentul cu acupunctura poate fi început imediat după finalizarea consultului, urmând că, pe țoață durata tratamentului, să se administreze preparate din plante medicinale la domiciliu.
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.