Sistemul muscular este alcatuit din totalitatea muschilor care intra in alcatuirea organismului.
Muschii sunt de trei tipuri:
-muschi striati, care se prind pe schelet si de aceea se mai numesc si muschi scheletici
-muschi netezi, care se gasesc in peretii organelor interne si se mai numesc muschi viscerali sau al organelor interne
-muschi striati de tip cardiac, adica muschiul inimii, miorcardul
Cea mai mare grupa de muschi sunt muschii scheletici. Acestia fomeaza peste 40% din greutatea corpului. Numarul muschilor scheletici este de aproximativ 600 dintre care aproximativ 125 de perechi sunt deosebit de importanti, fiind implicati in mentinerea pozitiei si miscarilor de baza.
Dupa regiunile corpului, muschii sunt grupati in: muschii capului, muschii gatului, muschii trunchiului si muschii membrelor.
Muschii sunt organe active ale miscarii asigurand tonusul, postura, echilibriul, mimica si miscarile voluntare.Propietatea specifica muschilor este contractilitatea. Contractilitatea consta in general in scurtarea muschiului atunci cand asupra lui actioneaza un excitant. In timpul contractiei musculare, in fibrele musculare au loc procese chimice in urma carora se elibereaza energie. Cea mai mare parte din energia eliberata se transforma in caldura iar o mica parte se transforma in energie mecanica.
In fiziologie, prin contractie musculara nu se intelege obligatoriu scurtarea muschiului, ci producerea unei tensiuni interne. De la contracturi la cardiomiopatie, afectiunile sistemului muscular pot fi tratate cu succes la Centrul de Medicina Traditionala Pirasan, cu ajutorul acupuncturii si fitoterapiei.
Oboseala musculara este cauzata de o activitate fizica dezorganizata si stres; scaderea randamentului energetic, acumularea de acid lactic, lipsa oxigenului, scaderea substantelor macroergice (ATP) si a glucozei la nivelul placii motorii. Se manifesta prin dureri musculare, scaderea fortei si excitabilitatii musculare, disparitia fazei de relaxare si instalarea contracturii musculare. Se previne prin dozarea efortului muscular, evitarea sedentarismului, tratarea unor boli endocrine si adoptarea unui stil de viata echilibrat.
Lucrul in fata calculatorului mai mult de 8 ore pe zi, fara pauze la fiecare ora, lecturarea fara pauze a documentelor de lucru si lipsa luminii naturale sau iluminarea deficitarea a camerei de lucru suprasolicita musculatura ochiului. Tensiunea oculara acumulata se transmite ramificatiilor nervoase optice, existand riscul producerii unor leziuni ireversibile. Calitatea vederii scade din cauza suprasolicitarii, fiind nevoie de un efort suplimentar pentru indeplinirea responsabilitatilor profesionale. Tensiunea oculara este readusa in limite fiziologice cu ajutorul unor extracte din plante ce restabilesc metabolismul local, tonifica si fortifica musculatura oculara dar si prin aplicarea unor tehnici de acupunctura cu actiune similara. Toate aceste terapii vor reda elasticitatea musculaturii ocularesi vor restabili circuitul umorilor globului ocular.
O sa tot repetam ca sistemele organismului sunt interdependente si ca daca unul este afectat vor fi pe rand si celelalte. De asemenea cauza unei afectiuni aparuta la nivelul unul sistem poate proveni de la un alt sistem.
Tratamentul in medicina traditionala este centrat pe detensionarea sistemului osteo-articular si muscular relaxarea si detensionarea sistemului nervos central, refacerea ariilor cerebrale hipooxigenate sau slab vascularizate, a tulburarilor tisulare si organice provocate, echilibrarea metabolismului si a imunitatii, imbunatatirea capacitatii de concentrare si memorare, restabilirea echilibrului bio-psiho-afectiv. Procedurile de acupunctura si preparatele din plante medicinale tonifica organele tezaur si ariile cerebrale ce coordoneaza activitatea acestor organe: plamanii pentru imbunatatirea oxigenarii celulare, rinichii pentru revitalizarea organismului, ficatul si splina-pancreasul pentru purificarea si detoxifierea sangelui, dar si pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor din alimente.
O alta afectiune ce include sistemul muscular sunt ticurile. Ticurile motorii pot fi simple sau complexe. Cele simple au implicat un număr mic de grupe musculare (ex. clipit, grimase ale feței, mișcări ale gâtului), iar cele complexe reproduc diferite gesturi (ex. aranjarea hainelor, ridicarea brațelor).
În cadrul tratamentului tradițional folosim proceduri de acupunctură și extracte hidroalcoolice din plante medicinale, amestecurile din plante fiind adaptate fiecărui pacient în parte. Tratamentul include administrarea internă de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, acupunctură, termoterapie tibetană, psihoterapie și manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale.
Prin stimularea directă a centrilor energetici ai sistemului nervos și ai aparatelor renal și digestiv se restabilește echilibrul energetic, fiind eliminate tulburările care au condus la intalarea simptomelor.
Acupunctura indeplinește trei acțiuni principale:
echilibrează energia corpului;
direcționează substanțele active din plante;
conduce la realizarea unui arc reflex energetico-fizic care presupune că energia care pleacă din punctul stimulat la creier trezește “medicul intern”, care începe să repare organele afectate, în funcție de informația primită.
Prin intermediul substanțelor active din plante sunt eliminate toate celulele moarte și se produc celule noi, sănătoase, deoarece este întrerupt mecanismul care întreținea caracterul cronic al bolii.
Tetraplegia ce are ca si cauza o leziune medulara, se manifesta prin paralizia membrelor inferioare, paralizia partiala sau totala a membrelor superioare, tulburari musculare in zona superioara a trunchiului, tulburari respiratorii, tuse, tulburari de mictiune si defecatie. Paraplegia include simptome precum paralizia membrelor inferioare, a musculaturii trunchiului, tulburari sfincteriene si de sensibilitate. Sindromul cozii de cal este produs de leziunile situate sub vertebra L2 si se manifesta prin paralizie flasca, tulburari senzitive, vegetative, digestive si urinare.
In situatia leziunilor provocate de traumatisme vertebro-medulare sunt regenerate zonele de maduva afectata, prin stimularea unui centru cerebral si accelerarea proceselor de refacere a tesuturilor nervoase lezate. Regenerare tisulara este efectuata prin intermediul unor tehnici de acupunctura tibetana ce permit activarea proceselor de refacere a oganismului, respectiv directionarea si specializarea celulelor stem din organism in celulele nervoase.
Cand leziunile medulare survin in urma unor afectiuni medulare degenerative, sunt tratate cauzele acestor afectiuni dar si leziunile medulare produse (prin proceduri de regenerare similare celor mentionate anterior). Daca insa gradul de deteriorare a celulelor nervoase nu permite inceperea procesului de regenerare, functiile indeplinite de segmentul respectiv vor fi relocate in arii functionale ale tesutului medular.
Pentru tratarea leziunilor medulare produse de ischemii medulare se actioneaza la nivelul sistemului circulator, prin revitalizarea arterelor obturate sau compresate si eliminarea factorilor obturanti sau compresivi. Cauzele care au produs formarea trombilor sunt de asemnea tratate (disfunctii hepatice, tirodiene, renale). Plantele medicinale administrate contribuie la eliminarea celulelor moarte din tesuturile ischemizate si inlocuirea celulelor difunctionale cu celule sanatoase.
Cardiomiopatia, denumita si cardiopatie, este o afectiune a miocardului, manifestata prin modificari structurale ale tesutului muscular cardiac, prin dereglarea activitatii cardiace si prin reducerea functiilor cardiace.
Pe masura ce cardiomiopatia avanseaza scade si capacitatea inimii de a pompa sange in organism.
Daca este neglijata, cardiomiopatia poate produce: insuficienta cardiaca (din cauza deteriorarii miocardului inima nu mai pompeaza necesarul de sange in organism, drept urmare organismul retine apa si saruri, cresc frecventa ritmului cardiac si dimensiunile inimii – ceea ce va duce la reducerea fortei tesutului cardiac); aritmie (ritm cardiac anormal); tromboembolism (cheaguri de sange ce pot bloca alimentarea cu sange a unor organe vitale: plamani, inima, creier etc.) infarct miocardic; endocardita (infectie de natura bacteriana a invelisului cardiac interior); deces subit.
Formele principale ale cardiomiopatiei nonischemice sunt: cardiomiopatia dilatativa, cardiomiopatia hipertrofica, cardiomiopatia restrictiva, cardiomiopatia ventriculara dreapta aritmogenica.
Tratamentul cardiomiopatiei implica refacerea elasticitatii muschiului cardiac, realizata prin oxigenarea si perfuzarea cu sange a tesutului afectat. Circulatia sangvina cardiaca si permeabilitatea vaselor de sange ce iriga miocardul sunt restabilite utilizand proceduri de acupunctura si extractele din plante necesare acestui gen de afectiune. In cazul in care sunt prezente formatiuni trombice, acestea sunt resorbite iar cauzele care au generat aparitia lor sunt tratate (afectiuni hepatice, afectiuni ale unei artere coronare, anemie, apnee, hipertiroidism). Stabilizarea sistemului nervos vegetativ reprezinta o etapa importanta a tratamentului intrucat ramificatiile nervoase ce inerveaza tesutul cardiac detin un rol major in procesul de normalizarea a activitatii cardiace. Tensiunea acumulata prin stres, nervozitate, stari de tristete si angoase, sau prin alte manifestari psihice negative, este eliminata cu ajutorul tehnicilor de acupunctura specifice si prin consiliere psihologica medicala.
Iata marturia unui pacient cu cardiomiopatie, tratat la Centrul Pirasan:
Pacientul sufera in anul 2007 un infarct miocardic. Tratamentul se aplica pentru refacerea structurilor cardiace afectate de infarct, pentru tratarea cardiomiopatiei si a simptomelor asociate: oboseala, junghiuri in spatele sternului (in special la oscilatii de temperatura, eforturi, stari de nervozitate), stari de anxietate provocate de posibilitatea unui nou infarct. Posibilitatea unui infarct nou l-a determinat pe pacient sa evite activitatile sportive, prin urmare acesta a acumulat in greutate mult peste greutatea optima – ingreunand si mai mult functionarea sistemului cardio-vascular. Tratamentului se asociaza si dieta alimentara pentru reducerea greutatii si detoxifierea organismului. Pacientul observa ameliorari dupa 1 luna de tratament. La finalul tratamentului zonele muschiului cardiac afectat de infarct sunt refacute complet, pacientul a slabit 20 kg, prezinta o vitalitate si un tonus crescut al organismului si o stare generala foarte buna. Functiile cognitive sunt imbunatatite.
“Scriu aceste randuri pentru persoanele suferinde de boli ale inimii. Noi, cardiacii, stim ce inseamna sa ai o asemenea boala. Orice activitate o faci cu teama, teama de a nu muri. Cu ajutorul doctorului Tutu am scapat de povara asta. Pot trai o viata activa asa cum am facut mereu pana sa ma imbolnavesc. Ii datorez acestui medic sansa la o viata normala. M-a vindecat cu plante si acupunctura. Cine ar fi crezut ca tratamentul pentru cardiomiopatie si infarct poate fi atat de simplu? Cu incredere si inima deschisa recomand acest tratament tuturor celor suferinzi de inima. Am cunoscut chinurile prin care trece fiecare. Sper ca aceasta scrisoare sa fie citita si de alti bolnavi si sa ii ajute sa isi gaseasca calea lor spre vindecare.”
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.