Sistemul endocrin reprezintă totalitatea glandelor endocrine și mixte (care combină ambele funcții: exocrină și endocrină) ale corpului uman. Glandele endocrine secretă hormoni în sânge, pentru a coordona activitatea organismului. La baza sistemului endocrin stă secreția hormonala. Hormonii sunt catalizatori și promotori ai reacțiilor chimice din organism, fiind secretați de către o celulă/un grup de celule în lichidele organismului și au capacitatea de a controla alte celule din organism în mod fiziologic. Funcțiile organismului sunt reglate prin intermediul a două mari sisteme de control: sistemul nervos și sistemul endocrin. Sistemul endocrin este responsabil de controlul funcțiilor metabolice reglând intensitatea reacțiilor chimice din celule, creșterea, secreția și transportul anumitor substanțe prin membrane. Efectele exercitate de sistemul endocrin prin intermediul hormonilor se pot instala în secunde și pot dura chiar ani.
Nu trebuiesc tratate diferit aceste două sisteme de reglare, între ele existând multiple. Pentru o bună funcționare, organismul are stabilite legături între toate celulele, comunicarea dintre acestea putând fi: nervoasă, endocrină, paracrină, autocrină și juxtacrină. Transportul hormonilor către celulele-țintă este făcut prin intermediul sângelui, unii hormoni depinzând de cuplarea cu proteine specifice transportoare.
Glandele endocrine:
Sistemele hormonale au un rol esențial în coordonarea funcțiilor organismului (metabolismul, creșterea și dezvolarea s. a. ). În sistemul endocrin intra totalitatea glandelor endocrine, fiecare având funcții și structuri diferite. Acestea sunt: hipotalamusul, hipofiza anterioara, hipofiza posterioara, tiroida, corticosuprarenală, medulosuprarenală, pancreasul endocrin, paratiroida, testiculele, ovarele, placenta, rinichii, cord (peptid atrial natriuretic), stomacul (gastrina), instestinul subțire (secretina), adipocitele. Fiecare dintre aceste glande (unele glande sunt divizate în cadrul acestei înșiruiri, aceasta clasificare nereferindu-se la structura anatomică ci la funcțiile exercitate de aceste glande: suprarenala, hipofiza) secretă hormoni cu funcții majore.
În acest articol vom aborda câteva dintre afecțiunile sitemului endocrin și tratamentul lor naturist de care puteți beneficia la Centrul de Medicină Tradițională Pirasan.
Tiroida este glanda endocrină situata sub mărul lui Adam, ce reglează prin secreția hormonilor tiroidieni activitatea sistemului cardio-vascular, respirator, digestiv, nervos, a metabolismului bazal etc. Glanda tiroidă secretă tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Acesti hormoni controlează metabolismul, facilitează accesul oxigenului în celule, reglează temperatura corpului și ritmul cardiac, influentează tonusul musculaturii striate și netede, digestia, concentrația de calciu din oase și concentrația colesterolului din organism. Iată de ce disfuncțiile tiroidiene au la rândul lor repercursiuni negative asupra mecanismelor fiziologice și a întregii activități organice. Cele mai comune afecțiuni sunt hipotiroidia, hipertiroidia, nodulii tiroidieni și cancerul tiroidian.
Hipotiroidia este o disfuncție a glandei tiroide, manifestată prin scăderea concentrației de hormoni tiroidieni secretați ce va determina încetinirea schimburilor metabolice și a numeroase procese din organism. Una dintre principalele cauze ale hipotiroidiei a fost deficitul de iod din alimentație, intruca glanda tiroida are nevoie de acest oligoelement mineral pentru a sintetiza hormonii tiroidieni. De când a fost introdusa în alimentație sarea iodata, în tarile industrializate numărul bolnavilor de hipotiroidie s-a diminuat considerabil.
Boala Hashimoto, sau tiroidita autoimună, este o altă cauză frecventă a dezechilibrării activității tiroidiene. Riscul de îmbolnăvire crește dacă există în istoricul medical al familiei rude apropiate bolnave de hipotiroidie sau de o afecțiune autoimună. Diabetul zaharat crește de asemenea riscul de apariție al hipotiroidiei, în special în timpul sarcinii sau post-partum (hipotiroidia creste la rândul ei riscul de apariție al diabetului zaharat, prin dereglarea activității pancreatice și a secreției de insulina). Alte cauze și factori de risc pentru hipotiroidie sunt: afecțiuni hipotalamice sau pituitare, disfuncții ale veziculei biliare, medicația administrata pentru tratarea altor afecțiuni tiroidiene, tiroidectomia sau terapia cu iod radioactiv, radioterapia zonei cervicale, vârstă și sexul (persoanele de sex feminin cu vârstă de peste 60 de ani sunt predispuse), anemie pernicioasa, hiperprolactinemie, hipercolesterolemie, o sensibilitate crescuta a celulelor tiroidiene la iod.
În medicina tradițională tratamentul hipotiroidiei se realizează prin tehnici de acupunctura în asociere cu terapii tradiționale (helatioterapie, termoterapie tibetana, manipulare osteo-articulara) și prin administrarea intensiva a unor formule din plante medicinale, a cărora acțiune este direcționată spre revitalizarea și echilibrarea sistemului endocrin, dar și a organismului bolnavului. Principalele obiective ale tratamentului hipotiroidiei sunt: creșterea secreției de hormoni tiroidieni și echilibrarea activității sistemului endocrin. În glanda tiroida sunt localizați cinci centri energetici ce coordonează activitatea acesteia, cate doi centri sunt situați pe fiecare lob și unul pe istm. Acești centri sunt stimulați prin tehnici de acupunctura specifice și preparate din plante medicinale. Astfel încât, țesutul tiroidian vă fi tonifiat și revigorat, permițând creșterea secreției de hormoni tiroidieni. Întrucât hipotiroidismul determina și o diminuare a funcțiilor hipofizare și ovariene, tratamentul are în vedere și revigorarea acestor organe. Acccelerarea activității ovariene și hipofizare vă determina indirect creșterea secrețiilor tiroidiene și restabilirea echilibrului endocrin în organism.
Hipertiroidia este o afecțiune endocrina, caracterizata prin hiperactivitatea glandei tiroide și hipersecreția hormonilor tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Hipersecreția glandei tiroide vă antrena o accelerare a metabolismului bazal și a activității celulare și organice, determinând o serie de manifestări ce tulbură activitatea bolnavului și pun în pericol sănătatea acestuia. Netratată, hipertiroidia produce complicații precum: hipertensiunea arterialpă, insuficiența cardiacă, fibrilație paroxistică, tulburări de vedere și scăderea acuității vizuale, deteriorări ale vieții psiho-afective (stări depresive, anxietate, atacuri de panică, etc.).
Tratamentul hipertiroidiei în medicina tradițională include proceduri de acupunctură și alte terapii tradiționale și tratament intensiv cu extracte din plante medicinale, formule fitoterapeutice ce sunt adaptate pentru organismul bonavului. Întrucât glanda tiroida este afectată mai ales de radiațiile și poluarea din mediu, tratamentul tradițional întărește imunitatea corpului pentru a fi protejat de radiații și tonifică sistemul nervos central pentru a crește rezistența la stres. Toxicitatea produsă în organism de hormonii secretați în exces vă fi redusă prin metabolizarea acestora.
Stimulând anumiți centri de acupunctură, se acționează pentru echilibrarea activității hipofizare și normalizarea secrețiilor de hormoni hipofizari, perturbate din cauza disfuncției tiroidiane. Reglarea secrețiilor de hormoni tiroidieni se face prin stimularea centrilor energetici tiroidieni și paratiroiedieni. Nodulii tiroidieni, daca sunt prezenți, vor fi resorbiți. Procedurile de acupunctură vor direcționa substanțele active din plante în zona tiroidiană pentru a depista o celula care secretă o cantitate normală de hormoni tiroidieni. Informația genetică a acestei celule vă fi preluată și transmisă celorlalte celule. Celulele care nu se vor adapta comenzii transmise, vor distruse treptate și înlocuite cu altele, care își îndeplinesc corect funcția. Întreagă procedura este însoțită de pregătirea organismului pentru noua concentrație de hormoni tiroidieni, astfel încât stabilizarea activității tiroidiene să nu destabilizeze activitatea altor organe. Se normalizează activitatea metabolismului bazal, a cordului, a plămânilor, a sistemului nervos, digestiv și renal.
Tumefieri ale glandei tiroide, nodulii tiroidieni sunt cea mai frecventa afecțiune a sistemului endocrin, afectând atât bărbații cât și femeile. În cele mai multe cazuri este vorba despre tumori benigne, însă exista și risc de malignizare (în contexte particulare). Prin urmare se recomandă aplicarea unui tratament corespunzător, chiar și în cazul nodulilor benigni. În primul rand pentru că nodulii se formează când sistemul endocrin nu funcționează corespunzător și agravează prin prezenta lor dezechilibrele hormonale deja existente. Spre exemplu, daca nodulul secretă prea mulți hormoni tirodieni se vă instalahipertiroidia. În general nodulii tiroidieni nu cauzează simptome care să alerteze pacientul, diagnosticarea lor putând fi chiar accidentala, cu ocazia unor investigații pentru alte afecțiuni. Hipersecreție tiroidiana determina stări de agitație și nervozitate, aritmii cardiace, scădere brusca în greutate fară un motiv evident și un peristaltism accentuat a intestinului gros, manifestat prin scaune moi. Hipofuncția tiroidiana determina creșteri în greutate semnificative, astenie, constipație, dificultăți de memorare, concentrare și reactualizare a informațiilor.
Tehnicile de tratament specifice medicinei tradiționale reactivează ariile tiroidiene hipofunctionale. Astfel, zonele reactivate vor participa la normalizarea funcției tiroidiene și resorbția nodulilor, printr-un proces de refacere a țesuturilor hipertrofiate. Normalizarea activității tiroidiene vă regla și procesele metabolice îndeplinite de hormonii tiroidieni, tratând totodată și afecțiunile cronice produse de aceste dereglări hormonale.
Dezvoltarea unei tumori maligne la nivelul glandei tiroide dereglează funcțiile tiroidiene și implica tulburări hormonale ce vor afecta profund organismul. Procesul malign se poate instala și pe fondul unei inflamații cronice la nivelul amigdalelor sau a glandei tiroide. Că simptome sunt frecvente: modificări ale vocii (răgușeală, oboseala în timpul vorbirii, pierderea vocii, modificări de tonalitate), inflamarea unui nod limfatic în zona gatului, dureri în zona gatului, disfagie (dificultăți în înghițirea alimentelor) sau dificultăți respiratori și tuse, nervozitate, senzație de sufocare, stări anxietate, alternate cu stări depresive etc. Prin dereglările metabolice implicate se manifesta și modificări ponderale: pierderea sau creșterea în greutate în intervale scurte de timp. La nivel cardiac se remarca tulburări ale ritmului și ale frecventei cardiace.
Terapiile tradiționale incluse în tratament au în vedere stoparea procesului neoplazic, resorbitia nodulilor existenți, eliminarea celulelor cancerigene locale și a celor răspândite în corp, regenerarea porțiunilor de țesut glandular disfuncțional și restabilirea unei activități tiroidiene optime. În cazul prezentei metastazelor se urmărește și resobitia tumorilor dezvoltate la nivelul altor organe: plămâni, ficat, sistem osos etc. Pentru a obține aceste obiective terapeutice se acționează la nivelul meridianelor energetice, prin tehnici speciale de acupunctura tibetana și prin administrarea unor produse din plante cu acțiune anti-tumorala, regeneratoare celulara, antioxidanta și de tonifiere și revitalizare tisulara, de stimulare imunitara și creștere a rezistentei organismului la acțiunea factorilor patogeni din mediu (prin stimularea organelor și a glandelor endocrine implicate în procesele imunitare: timuș, ficat, splina, măduvă osoasa etc.). Tratamentul are în vedere și ameliorarea simptomelor specifice pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
Hipotalamusul este o parte a encefalului (creierul mare) de natură nervoasă. El secretă două tipuri de hormoni ce sunt depozitați în hipofiză.
Hipofiza sau glanda pituitară este o glandă endocrină nepereche cu structură complexă și cu funcții, de asemenea, multiple și complexe. Hipofiza are mărimea unui bob de fasole și este situată în fosa hipofizară a șeii turcești a osului sfenoid, pe fața inferioară a encefalului, înaintea tuberculilor mamilari și înapoia chiasmei optice. Ea secretă opt hormoni foarte importanți și mulți alții mai puțin importanți.
Disfuncțiile hipofizei și ale hipotalamusului se regăsesc printre cauzele multor afecțiuni cum ar fi: sterilitatea, sindromul ovarelor polichistice, tumorile mamare, menopauza, adenomul hipofizar, obezitatea, insomnia și Alzheimerul.
Acupunctura și fitoterapia sunt recunoscute la nivel mondial pentru acțiunea benefica asupra psihicului, pentru relaxarea și reechilibrarea afectivă a pacienților. Eliminând cauzele tensiunii nervoase, la nivelul creierului se intensifică secreția de serotonina, denumită și “hormonul fericirii”. Prin acest proces se elimină dezechilibrele neuro-endocrine ce au dus la apariția acestor afecțuni. În același timp se intensifica și oxigenarea la nivel celular, redusa inițial de prezența tensiunii nervoase. Astfel se elimină hipooxigenarea organismului, se reglează funcțiile metabolice și se elimină mediul propice dezvoltării microorganismelor patogene. Se ameliorează activitatea ovariana și se echilibrează secrețiile hormonale specifice. Tratamentul va include administrarea unor produse din plante medicinale cu acțiune centrata spre normalizarea activității endocrine și a aparatului genital și sesiuni de tratament cu acupunctura pentru a restabili funcțiile hipofizare și hipotalamice. Odată normalizate secrețiile hormonale, organele afectate vor primi nivelul optim de hormoni pentru a-și relua activitatea. Procedurile de acupunctura se aplica în zona capului dar și în zone specificice afecțiunii fiecărui pacient sau a altor glande care au legătură cu aceasta. Produsele din plante incluse în protocolul de tratament participă mai ales la procesul de echilibrare a funcțiilor hipofizare și hipotalamice, dar și la pregătirea organelor afectate pentru recepționarea corespunzătoare a hormonilor secretați de cele doua glande.
În cazul obezității tratamentul în medicina tradițională restabilește echilibrul endocrin și metabolic și normalizează funcțiile organelor și ale sistemelor afectate, ceea ce reduce surplusul de țesut adipos și ajută pacientul să slăbească sănătos. Stimulând anumite puncte de acupunctură, se transmite către creier un flux de informații prin care i se ordona să scadă cantitatea de hormoni din organism, să readucă la valori normale secrețiile glandelor endocrine și să accelereze metabolismul bazal. Prin inhibarea “centrului foamei”, se scade apetitul generat de cererea continua a organelor “sufocate”, intrerupandu-se astfel cercul vicios al bolii. Se intensifica activitatea hepatica, în sensul că ficatul vă mobiliza rezervele lipidice ale organismului și le vă transforma în energia necesara activității cotidiene. De asemenea, se intensifica procesul de oxigenare celulara. Ședințele de acupunctura se combina cu tratament fitoterapeutic și cu o dieta alimentara adaptate pentru organismul fiecărui pacient. Produsele din plante medicinale susțin și potențează acțiunea acupuncturii. Dieta alimentara ajuta organismul să se acomodeze la transformările prin care trece. Prin alimentele incluse în dieta, organismul primește energia necesara procesului de refacere și regenerare generala, fară că pacientul să se înfometeze și fară a se produce dezechilibre funcționale sau organice în corpul sau.
Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului, aproape de duoden (primul segment al intestinului subțire). Are rolul de a secreta o serie de enzime ce sunt utilizate, împreună cu bila, în procesul digestiv (funcție exocrină). Funcția endocrina a pancreasului implica secreția unor hormoni cu rol în controlul funcției intestinale și secreția insulinei și a glucagonului (hormoni cu rol în reglarea valorilor glicemiei din organism). Pancreatita cronica este un proces inflamator continuu al țesutului pancreatic, ce lezează structura pancreasului și perturbă funcțiile acestuia. Consumul de alcool în exces, în asociere cu o dieta bogată în grăsimi, reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale pancreatitei cronice. Lezarea și inflamarea țesutului pancreatic pot fi cauzate și de lovituri puternice. Pancreatita cronică mai este cauzată și de hipercalcemie (valori mari ale calciului în organism), de hiperuricemie (creșterea cantității de acid uric din sânge), de hiperlipidemie (valori crescute ale grăsimilor), hiperparatiroidie, de afecțiuni ale sistemului digestiv (ulcer gastro-duodenal, gastrită), de afecțiuni hepato-biliare (dischinezie biliară, colecistită cronică, colelitiază). În situațiile în care inflamarea pancreasului este produsă de blocarea ductului pancreatic din motive patologice, afecțiunea poartă denumirea de pancreatită cronică obstructivă. De asemnea diabetul este produs de tulburări pancreatice și de imposibilitatea acestui organ de a produce suficientă insulină.
Pancreasul este un organ vital pentru organism. Fiind și foarte sensibil, orice denaturare a funcțiilor sale produce disfuncții profunde ale altor organe. În țesutul pancreatic sunt situați trei centri energetici importanți, ce coordonează activitatea pancreatică. Blocarea unuia dintre aceștia se manifestă prin îmbolnăvirea țesutului pancreatic. Din acest motiv pancreasul trebuie să fie menajat printr-un regim alimentar și un stil de viață corespunzător. Alți centri neuro-vasculari a căror nefuncționare afectează funcția și structura pancreasului sunt situați de-al lungul coloanei vertebrale, în zona toracală, cervicală și lombară. Activitatea acestor centri este afectată prin postura incorectă a coloanei vertebrale, prin traumatisme locale sau din cauza deplasării vertebrelor din zona respectivă. Pentru a-și relua ritmul normal de funcționare, acești centri neuro-vasculari trebuie reactivați. În situațiile când sunt prezente deplasări ale vertebrelor acestea sunt readuse în poziția normala.
Când pancreatita cronica este produsă de afecțiuni ale altor organe, este tratată în primul rând afecțiunea care a generat inflamarea țesutului pancreatic. Regimul alimentar trebuie modificat pe durata tratamentului, pentru a permite pancreasului să se regenereze. Se elimina complet consumul de alcool, dacă pancreatita a fost provocată de un consum excesiv al băuturilor alcoolice. Regimul de odihnă este foarte important pentru recuperarea bolnavului. Sunt recomandate între 3-4 ore de odihnă în timpul zilei și respectarea unui orar de somn pe durata nopții.
Practicile tradiționale de tratament și sistemele de medicina tradițională din diverse culturi trebuiesc abordate cu maximă seriozitate și înțelese pentru a beneficia de acțiunea lor terapeutică. Aceste metode de tratament există de la începutul istoriei și nu putem ignora acest fapt.
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.