Vitiligo este o afectiune dermatologica manifestata prin aparitia progresiva a unor depigmentari cutanate sub forma de puncte sau pete. Vitiligo poate aparea la orice varsta si evolueaza diferit, la unele persoane depigmentarile putand stagna ani de zile. Vitiligo nu este o afectiune contagioasa si nu se transmite prin atingere.
In general s-a observat o incidenta sporita in cazul persoanelor ce sufera de boli precum: hipertiroidism / hipotiroidism, insuficienta adrenocorticala, alopecie areata, anemie pernicioasa (carenta de vitamina B12).
Depigmentarea apare din cauza distrugerii locale a melanocitelor, celulele producatoare de melanina – substanta ce determina culoarea pielii, a parului si a ochilor. Vitiligo afecteaza si membranele cu structura mucoasa: retina, cavitatea bucala, cavitatea nazala, zona genitala si rectala.
Stresul este un factor care poate determina extinderea petelor existente sau modificari in repartizarea acestora pe suprafata corpului: unele pete se pot repigmenta si apar depigmentari in alte zone. Repigmentarea anumitor zone nu reprezinta vindecarea lor, peste o anumita perioada de timp putand reaparea depigmentarile initiale.
De asemenea, unele zone pot fi mai puternic depigmentate decat altele iar gradul de depigmentare difera de la individ la individ.
Zone ale corpului unde pot aparea depigmentarile:
- Zone expuse soarelui: maini, picioare, fata, zona superioara a pieptului.
- In jurul ochilor, narilor, gurii, mameloanelor, ombilicului, organelor genitale.
- Axila si zona inghinala
- In jurul cicatricilor provocate de taieturi, zgarieturi, arsuri.
- In jurul alunitelor
- Pe membrana coroida – membrana care hraneste globul ocular
- Zone ale scalpului, ceea ce duce si la aparitia suvitelor grizonate sau la albire preamatura
Aceste zone pot fi afectate mai mult sau mai putin, insa s-a observat ca aceasta afectiune are anumite pattern-uri de aparitie:
- Focala: depigmentarile apar intr-o singura zona a corpului (in acest caz afectiunea s-a oprit din evolutie, dar in urma unor socuri psihice poate generaliza)
- Simetric: depigmentarile sunt dispuse in oglinda pe ambele parti ale corpului
- Asimeric: depigmentarile sunt dispuse aleator pe ambele parti ale corpului
- Generalizata: depigmentari in zone multiple de pe suprafata corpului
In afara de caracterul inestetic al afectiunii, modificarile produse genereaza tulburari emotionale, comportamentale si psihice: stres, depresie, anxietate, nemultumire fata de sine, stima de sine redusa, neincredere etc. De cele mai multe ori persoanele afectate de vitiligo se simt rusinate de propriul corp, frustrate de prezenta bolii si se inhiba in prezenta altor persoane temandu-se de reactie acestora.
Cauze si tratament
Aparitia vitiligoului este generata de actiunea anumitor factori intr-un context specific. In momentul producerii concomitente a unor dereglari hepatice si neuro-endocrine se creeaza acest context iar in organism au loc interpretari metabolice eronate si modificari ale secretiilor hormonale.
Gravitatea acestei afectiunii este putin cunoscuta insa. Toate straturile pielii sunt afectate, dar depigmentarile si dereglarile functionale cutanate isi au originea la nivel cerebral.
Din cauza dereglarilor hepatice si neuro-endocrine, orice soc emotional produce un spasm vascular cerebral. Aria cerebrala afectata de spasm inerveaza o zona specifica de pe suprafata pielii. Aceasta zona cutanata va fi afectata prin scaderea vascularizarii si a sensibilitatii terminatiilor nervoase. Metabolismul local este incetinit foarte mult, ceea ce va genera o oxigenare deficitara si retinerea toxinelor in suprafata afectata.
La nivel celular, receptorii melaninei vor fi ocupati de produsi metabolici ai acesteia si nu de catre pigment cum se intampla in mod normal. In acest moment se produce cercul vicios al bolii: creierul nu mai primeste comanda sa secrete pigmentul necesar intrucat receptorii melaninei sunt deja ocupati de produsii metabolici.
Pe masura ce bolnavul trece prin alte socuri emotionale zona de hipoxie cerebrala se extinde. La nivel cutanat aceast proces se manifesta prin extinderea sau accentuarea zonelor depigmentate.
Vitiligo se trateaza prin acupunctura si apifitoterapie, tratamentul fiind compus din mai multe etape a caror durata variaza in functie de fiecare pacient. In primul rand se reface tesutul ficatului si se reechilibreaza sistemul neuro-endocrin. In acelasi timp se reactiveaza ariile cerebrale ischemice si se refac legaturile dintre aceastea si zonele cutanate depigmentate prin restabilirea functiilor normale ale terminatiilor nervoase.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.