Spondiloza cervicala este o afectiune reumatica degenerativa a colonei vertebrale si a discurilor intravertebrale din zona cervicala, manifestata printr-o ingustare a canalului medular cervical si a gaurilor de conjugare, aparitia unor formatiuni osoase denumite osteofite si lezarea cordonului medular si a radacinilor spinale. Ingustarea canalului medular prezinta riscul de aparitie a mielopatiei cervicale si a complicatiilor aferente.
Pana de curand s-au semnalat foarte rar cazuri de spondiloza infantila sau in randul tinerilor, spondiloza fiind o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale specifica persoanelor adulte si de varsta a treia. In ultimii ani insa s-au prezentat la tratament foarte multi pacienti tineri, chiar si copii.
Presiunea exercitata asupra maduvei spinarii si a nervilor spinali genereaza o serie de simptome specifice:
- dureri in zona umerilor si a gatului, ce pot radia spre umeri
- rigiditate in zona cervicala
- migrene si dureri suboccipitale si occipitale (arterele vertebrale ce iriga cu sange creierul mic sunt situate in corpii vertebrali laterali ai zonei cervicale; cand sunt comprimate trunchiul cerebral si cerebelul nu vor mai primi suficient sange, instalandu-se si hipo-oxigenarea cerebrala)
- spasme musculare la nivelul bratelor si a picioarelor
- amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor superioare
- tulburari motorii la nivelul membrelor inferioare
- dificultati de echilibru si instabilitate a mersului (ataxie)
- tulburari de mictiune si defecatie cand maduva spinarii este afectata
- deficiente senzoriale la nivelul umerilor, bratelor si a membrelor inferioare
- diminuarea reflexelor in cazurile severe
- disfunctii ale organelor coordonate de nervii spinali lezati
- insomnii
- tulburarii de vedere
- stari de lipotimie
- deficiente de memorie, concentrare, scaderea randamentului intelectual (ca urmare a deficitului de oxigenare cerebrala)
Cauze
Sedentarismul, traumele ocupationale, expunerea la temperaturi joase si curent, obezitatea si o pozitie incorecta a corpului pentru perioade lungi de timp sunt factori ce reduc tonusul musculaturii paravertebrale, circulatia si metabolismul local la nivelul cartilajelor articulare, provocand sclerozarea discurilor intravertebrale si degenerarea vertebrelor in zona cervicala. Pentru ca procesul degenerativ sa afecteza zona cervicala si sa se concretizeze in manifestarile specifice spondilozei, trebuie sa fie prezenta si o cauza declansatoare. In aceasta situatie este vorba despre prinderea unor micro-fragmente de musculatura paravertebrala intre vertebrele cervicale, fenomen ce va antrena ulterior tot mecanismul fiziopatologic al spondilozei cervicale.
Tratament
Tratamentul spondilozei cervicale in medicina traditionala vizeaza restabilirea oxigenarii si a metabolismului local, eliminarea reziduurilor si a toxinelor acumulate, eliminarea micro-fragmentelor de musculatura si resorbtia osteofitelor. Plantele incluse in schemele de tratament ajuta la redobandirea tonusului muscular, a mobilitatii articulare si la rehidratarea discurilor intravertebrale. Procedurile de acupunctura si sesiunile de termoterapie tibetana joaca un rol major in eliberarea presiunii exercitate asupra cordonului medular si a radacinilor spinale. Regenerarea leziunilor medulare sau a celor ale nervilor spinali poate fi realizata daca gradul de afectare o permite.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.