Fibroamele si metroragiile au o incidenta crescuta in randul femeilor care au depasit varsta de 35 de ani, una din trei femei sufera de acest tip de afectiuni. Studiile in domeniu au aratat ca femeile afroamericane sunt cele mai predispuse spre aceste afectiuni.
Fibroamele si metroragiile sunt premergatoare formarii tumorilor benigne sau maligne din tesutul muscular atasat, in interiorul sau exteriorul uterului. Fibroamele se dezvolta din cauza variatiilor estrogenilor in organism. Majoritatea pacientelor au avut inclus in regimul lor de viata diete si sporturi necorespunzatoare. Conform studiilor, cele mai multe fibroame apar dupa un ciclu menstrual prelungit, intarzierea menstruatiei sau avort, spontan sau provocat.
Fibroamele mai mici se trateaza mai usor, dar cele care au dimensiuni mai mari sunt insotite de menstruatie abundenta si foarte dureroasa. Totodata, femeile care sufera de aceasta afectiune pot ramane sterile si cu uter fibromatos.
In medicina alopata tratarea acestei afectiuni se face prin administrarea de antibiotice, hormoni de sinteza sau pe cale chirurgicala. Medicina traditionala ofera si aici o solutie neinvaziva, cu extracte din plante in care exista si planta chinezeasca HAN MAN CIU, cunoscuta ca planta soldatului si care, in combinatie cu alte plante, reaseaza tesuturile, iar fibroamele sunt resorbite. Acupunctura, in acest caz, echilibreaza energia aparatului genital si il pregateste pentru tratamentul fitoterapeutic (extracte din plante).
Tratamentul aplicat in medicina traditionala presupune proceduri de reglare a functiilor neuro-hormonale, intrucat fibromul uterin apare pe fondul unei secretii excesive de estrogen si se dezvolta cand in organism se secreta in exces progesteron. Reglarea nivelului de progesteron si estrogen se realizeaza prin interventii asupra talamusului, hipofizei si a tiroidei. Astfel, dezvoltarea fibromului este stopata. Resorbtia acestuia se realizeaza prin inlaturarea vidului energetic existent. Aparitia unei tumori este declansata de existenta unui procent mai mare de materie in tesutul de origine, dezechilibru produs de prezenta vidului energetic. Prin proceduri de acupunctura se restabilesc procentele optime de materie si energie. Substantele active din plantele medicinale completeaza actiunea acupuncturii si sustin procesul de vindecare.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o formatiune necanceroasa (benigna) a uterului. Cunoscuta si sub denumirea de mioma, leiomioma, fibromioma sau miofibrom, formatiunea este alcatuita din tesut muscular neted sau din tesut fibros. Ca dimensiuni, aceasta poate fi de la marimea unui bob de mazare pana la marimea unui pepene, situatia in care este deformat si aspectul zonei abdominale.
Care sunt simptomele fibromului uterin?
Produce o serie de simptome specifice, insa acestea nu apar la fiecare caz:
- menstruatii abundente si prelungite (meno-metroragii)
- uneori menstrautii insotite de cheaguri
- hemoragii intre menstruatii (metroragie)
- dureri menstruale puternice (dismenoree)
- leucoree (secretii vaginale abundente, fara o explicatie de origine infectioasa)
- durere sau presiune pelviana
- disconfort sau durere in timpul actului sexual (dispareunie)
- constipatie si balonari generate de presiunea exercitata asupra intestinului gros
- ingreunarea tranzitului intenstinal
- dureri lombare sau in zona membrelor inferioare (daca tumora exercita presiune asupra anumitor ramificatii nervoase lombare)
- incontinenta urinara, mictiuni frecvente si uneori blocaj renal (cauzat de blocaj uretral)
- usturime la urinare
- infectii urinare
- uterul creste in dimensiuni iar abdomenul capata un aspect similar cu cel al perioadei de graviditate
- dificultati de conceptie sau sterilitate (daca tumora blocheaza accesul catre trompele uterine sau catre cavitatea uterina)
- anemie – cauzata de hemoragiile menstruale
- oboseala, produsa de anemie
- in cazul in care este blocata vascularizatia fibromului este posibil sa apara dureri puternice
- daca celulele fibromului migreaza in tesuturile vecine durerile sunt insotite stari febrile
Daca este confirmata o sarcina, prezenta fibromului poate cauza avort spontan sau nastere prematura (din cauza presiunii exercitate de fibrom asupra uterului sau a placentei).
Tumora poate fi alcatuita din una sau mai multe excrescente, in al doilea caz afectiunea poarta denumirea de polifibromatoza uterina. Localizarea fibromului determina tipul acestuia dar si o simptomatologie particulara :
- submucos – fibromul se dezvolta sub peretele interior al uterului. Acest gen de fibroame produc cel mai des hemoragie abudenta in timpul menstruatiei, infertilitate si avort spontan (cand este prezenta sarcina)
- intramural – forma cea mai frecventa, se dezvolta in interiorul peretelui uterin si se extinde, dand impresia ca uterul are dimensiuni mai mari decat cele normale
- subseros – se dezvolta in exteriorul cavitatii uterine sau a membranei care inveleste uterul, prezinta risc de torsionare (rasucire)
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.