Diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin si aplicarea unui tratament corect sporesc sansele de refacere. Se evita astfel si indepartarea tesutului afectat prin histerectomie sau alte proceduri ce afecteaza integritatea aparatului genital. Exista si sanse, daca varsta permite, ca dupa finalizarea tratamentului pacienta sa poata concepe copii.
Diagnosticarea cancerului de col uterin se realizeaza pe baza rezultatelor testului Papanicolau, a biopsiei tesutului tumoral si a altor investigatii imagistice. Cancerul de col uterin se dezvolta din forme ale neoplaziei cervicale interepiteliale. Aceste leziuni ale colului uterin sunt produse de infectii cu diverse tulpini ale virusului HPV (Human Papiloma Virus). In conditii de imunitate normala virusul HPV este eliminat din organism. In situatii specifice insa bariera imunitara este distrusa iar virusul ataca celulele colului uterin, generand mutatii genetice ce transforma celulele sanatoase in celule maligne. Leziunile displazice prezinta un grad ridicat de malignizare, producand treptat ulceratii superficiale pe cervix sau tumori cu orientare spre vagin.
Cea mai frecventa forma de cancer de col uterin este carcinomul epidermoid, numarand peste 85% din cazuri. Restul de 15% include diverse alte forme, in special adenocarcinoame (tumori epiteliale cu punct de origine glandular). Dupa confirmarea histopatologica a diagnosticului urmeaza stabilirea stadiului afectiunii: stadiul I – proces malign localizat doar la nivelul uterului, stadiul II si III – proces malign prezent si in afara uterului, stadiul IV – proces malign extins, localizat si in vezica urinara sau rect cu manifestari metastazice in alte organe (ganglionii pelvini, lomboaortici, mediastinali, supraclaviculari; ficat; plamani; sistem osos).
Simptome
In stadiile incipiente cancerul de col uterin este asimptomatic sau prezinta simptome minore. In stadiile mai avansate apar sangerari spontane dupa contactul sexual sau/si intre menstruatii sau, dupa instalarea menopauzei, scurgeri vaginale sau sangerari cu miros neplacut, disconfort si durere pelviana in timpul actului sexual. Durerile lombare, deficientele renale si limfatice si edemele membrelor inferioare apar in prezenta unei formatiuni tumorale majore, cu tendinte de necrozare.
Factori favorizanti si cauze
Printre factorii ce permit tulpinilor de virus HPV sa infecteze cervixul se numara: igiena intima precara, o imunitate slabita, inceperea timpurie a vietii sexuale, multipli parteneri sexuali, parteneri sexuali ce au avut relatii cu persoane infectate cu HPV, bolile cu transmisie sexuala netratate sau tratate necorespunzator, administrarea anumitor contraceptive hormonale pentru o perioada mai lunga de 5 ani, avorturi numeroase sau nasteri multiple.
Neoplaziile cervicale se pot declansa si pe fondul unui dezechilibru endocrin ce blocheaza eliminarea celulelor moarte din zona aparatului genital. Aceste celule sunt eliminate prin menstruatie. Cand ritmul menstrual este perturbat de valori hormonale anormale, aceste celule moarte “sugruma” celulele sanatoase din jur. Deficitul metabolic local produce o alterare a materialului genetic ce va fi transmis urmatoarelor generatii de celule. Acestea vor prezenta un comportament malign si vor produce leziunile specifice cancerului de col uterin.
Prevenire
Educatia sexuala constituie unul din elementele unui vieti sanatoase. Notiunile de igiena intima sunt foarte importante pentru sanatatea aparatului genital. Fiecare femeie ar trebui sa faca frecvent spalaturi vaginale cu ceaiuri din plante (galbenele, sunatoare, musetel). Aceste spalaturi trebuie repetate dupa fiecare contact sexual. Pentru a depista din vreme existenta unor leziuni pe colul uterin se recomanda controale ginecologice perioadice, mai ales dupa inceperea vietii sexuale. Aceste reguli de igiena intima ar trebui respectate in special de femeile ce au depasit varsta de 35 de ani.
Tratament
Tratamentul cancerului de col uterin prin terapii traditionale implica eliminarea celulelor canceroase existente si inlocuirea acestora cu celule sanatoase. Procedurile de acupunctura dirijeaza un flux permanent de energie catre zona canceroasa. Principiile active din plante curata zona canceroasa si stimuleaza productia de anticorpi pentru ca acestia sa “digere” celulele maligne. Tot aceste substante active, impreuna cu anticorpii, vor curata organismul de celule maligne diseminate pe cale sangvina sau limfatica. Simultan se desfasoara formarea de celule sanatoase pe baza informatiei genetice preluate dintr-o celula normala. Celulele noi formate vor inlocui treptat celulele maligne, permitand organului afectat sa isi reia activitatea.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.