Bronsita este produsa in general de un agent viral si se manifesta prin inflamarea mucoasei ce captuseste bronhiile (caile aeriene ce conduc aerul inhalat catre plamani).
In forma acuta apare dupa o infectie a tractului respirator, in urma unei viroze respiratorii sau a unei infectii a sinusurilor, pentru care nu s-a administrat tratamentul adecvat.
Formele cronice de bronsita sunt recurente, simptomele se manifesta pe perioade lungi de timp. Bronsita cronica are o incidenta mai mare in cazul fumatorilor.
Bronsita acuta
- tuse seaca sau cu expectoratii, ce persista pentru 2-3 saptamani (flegma expectorata poate fi transparenta, alba, galbuie sau de culoare verde; in cazul flegmei verzi infectia este cauzata de o bacterie)
- stare febrila
- frisoane
- dureri musculare
- congestie nazala
- inflamarea amigdalelor
- respiratie suieratoare
- oboseala
- dureri in zona pieptului produse de episoadele de tuse
Bronsita cronica
- simptomatologie similara bronsitei acute, tusea insa persista perioade lungi de timp – peste 4 saptamani; tusea este mai puternica dimineata, mai accentuata la fumatori si poate dura cateva luni
- diagnosticul se stabileste daca pe o durata a doi ani tusea si simptomele specifice au persistat pentru o perioada de cel putin 2 luni
- episoade recurente de raceli sau viroze respiratorii, in special in timpul sezonului rece, urmate de o accentuare a tusei si expectoratiilor
-
Cauze
Procesul infectios este produs de agenti virali, insa in situatii particulare infectia poate fi cauzata si de bacterii. In aceasta situatie tratamentul va fi mai complex. Formele neinfectioase, in special formele cronice de bronsita, sunt produse de sensibilizarea mucoasei bronhice prin expunerea la agenti chimici, agenti poluanti sau fum. Inflamarea mucoasei poate fi produsa si de inhalarea sucurilor gastrice (cum este cazul sindromului de reflux gastro-esofagian). In zonele industrializate si urbane s-a observat ca incidenta cazurilor de bronsita este mai mare.
Complicatii
Daca procesul infectios nu este stopat si infectia se va extinde catre plamani, exista riscul ca bronsita sa degenereze in afectiuni mai complicate, precum: pneumonia, emfizemul pulmonar, pneumoscleroza, bronsiectazii, insuficienta respiratorie cronica, encefalopatie hipoxica, poliglobulia secundara si cordul pulmonar cronic.
Tratament
In tratamentul bronsitei prin terapii traditionale, acupunctura si preparatele din plante medicinale imbunatatesc activitatea pulmonara, elibereaza caile respiratorii prin tratarea inflamatiilor din zona mucoasei bronsice si eliminarea surplusului de mucus. Musculatura implicata in procesele de respiratie este tonifiata iar circuitul sangvin din zona pulmonara este normalizat, astfel incat oxigenarea celulara si tisulara din zona pulmonara sa se realizeze in parametrii optimi. Aceste proceduri reduc procesul inflamator si faciliteaza regenerarea tesuturilor lezate. Preparatele din plantele medicinale actioneaza, de asemenea, pentru imbunatatirea imunitatii in zona pulmonara si a cailor aeriene superioare.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.