Stresul este o reactie a individului la interactiunea cu mediul profesional, social sau familial si survine cand persoana in cauza nu dispune de resursele, educatia sau aptitudinile necesare pentru indeplinirea solicitarilor sau asteptarilor din mediu. Este cauzat si de evenimente bruste, neasteptate, suprasolicitante, ce creeaza o stare de tensiune, incordare, frustrare si disconfort. Poate surveni si in urma unei suprasolicitari sau subsolicitari psihice sau fizice de lunga durata.
Perioadele lungi de stres, factorii de stres cu intensitate puternica, privarea de stimuli sau lipsa de activitate deterioreaza starea de sanatate a organismului determinand probleme majore de sanatate in timp, daca nu se iau masuri pentru relaxarea organismului, de echilibrare si armonizare a vietii psiho-afective.
In perioadele de stres secretiile hormonale se modifica, crescand masiv concentratia de adrenalina si noradrenalina. Adrenalina sau epinefrina este un hormon secretat in cazuri de stres de glandele suprarenale, ce accelereaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, activeaza circulatia in zona sistemului nervos central, diminueaza functiile digestive si pregateste organismul pentru producerea masiva de energie. Noradrenalina este implicata de asemenea in cresterea frecventei cardiace si in directionarea fluxului sangvin catre muschi. Fenomenul va determina accelerarea gradului de uzura a tesuturilor si a proceselor de imbatranire. Bolile deja prezente vor fi agravate in acest context, scade imunitatea organismului, rezistenta acestuia la factorii patogeni din mediu si capacitatea de a elimina celulele canceroase.
Stresul si suprasolicitarea fizica si/sau mentala, starile de anxietate si nervozitate, nemultumirile profesionale acumuleaza o tensiune nervoasa cu efecte negative asupra sistemului cardio-vascular, in special asupra tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala se manifesta prin transpiratie excesiva, palpitatii, tahicardii, dureri de cap, oboseala, ameteli, insomnie, zgomote in urechi(tinitus), senzatie de presiune in tample si in zona cefei, tulburari de vedere, amorteli ale bratelor etc. Daca tensiunea arteriala inregistreaza valori ridicate pe o perioada lunga de timp si sunt inregistate si puseuri de tensiune, exista riscul producerii infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale, hemoragii la nivelul retinei sau a unor afectiuni cardiace mai complexe(infarct miocardic).
La nivel digestiv exista riscul de aparitie a gastritei, a ulcerului gastic sau duodenal, a colitei ulcerative si a sindromului de colon iritabil. Sistemul circulator este expus aritmiilor, tahicardiilor si infarctului miocardic. La nivel organelor de reproducere feminine stresul cauzeaza probleme de conceptie, sterilitate feminina, tulburari menstruale: amenoree, dismenoree. La barbati actiunea stresului asupra sistemului endocrin se manifesta prin tulburari erectile, impotenta, ejaculare precoce sau sterilitate masculina.
Stresul este unul dintre principalii factori ce declanseaza si intretin dezechilibrele functionale ale sistemului uman si procesele de imbatranire. Este dovedit faptul ca factorii de stres extrem declanseaza moartea prematura. Fiecare om, pentru sanatatea si confortul sau, este obligat sa depuna efort pentru evitarea stresului si sa descopere placerea de a trai.
In tarile dezvoltate, din ce in ce mai multe persoane apeleaza la acupunctura si tratamente cu produse din plante pentru detensionarea sistemului nervos, reglarea valorilor tensiunii arteriale si normalizarea activitatii cardiace.
Medicii si specialistii au recunoscut la nivel modial eficienta acupuncturii in relaxarea sistemului nervos si tratarea efectelor pe care le are stresul negativ asupra sistemului nervos si a intregului organism. In cadrul centrului de medicina traditionala Pirasan, procedurile specifice de acupunctura si formulele fitoterapeutice aplicate previn si trateaza efectele nocive ale stresului, asigurand o stare de sanatate optima si un echilibru psiho-afectiv ce permite pacientilor sa isi indeplineasca activitatea profesionala si indatoririle sociale cu eficienta sporita.
Procedurile de acupunctura aplicate reduc secretiile de adrenalina si noradrenalina, sporesc secretia de endorfina (neurotransmitator cu puternica actiune analgezica ce relaxeaza sistemul nervos si produce o stare de confort pacientilor) si serotonina si echilibreaza secretia de dopamina (neurotransmitator implicat in controlul motilitatii si al starii de dispozitie). In zonele de vasoconstrictie cerebrala, se restabileste calibrul vaselor de sange ingustate si se reia fluxul sangvin normal, astfel incat procesele de oxigenare cerebrala sa fie restabilite. Plantele medicinale au si rolul de a elimina produsi metabolici depozitati in aceste zone si de a intensifica procesele de oxigenare cerebrala, astfel incat zonele de tesut disfunctionale sa poata fi regenerate sau inlocuite cu celule sanatoase. Intensificarea oxigenarii celulare se realizeaza prin utilizarea unui catalizator ce favorizeaza patrunderea moleculelor de oxigen in celulele organismului, catalizator care se mai regaseste doar in flora spontana, din cauza conditiilor de mediu actuale si a nivelului ridicat de poluare. In trecut era prezent in toata atmosfera planetei, alaturi de moleculele de oxigen.
Tratamentele includ si discutii intre medicul curant si pacient, ce au rolul de a ajuta pacientul sa isi reorganizeze stilul de viata, sa se detaseze si sa gaseasca solutii pentru evenimentele cu actiune stresanta, sa isi accepte greselile si esecurile si sa isi construiasca o noua perspectiva asupra propriei persoane. Pacientul este indrumat sa obtina un echilibru in stilul de viata, prin adoptarea unor reguli de munca, odihna si relaxare, igiena si alimentatie. Rolul acestora este de a intretine starea de sanatate a organismului, de a permite o adaptare mai buna la solicitarile mediului, dar si de a asigura un confort psihic pacientului, prin dozarea rationala a energiei in activitatile curente.
Pentru a se simti implinita fiecare persoana are nevoie de iubire, multumiri si satisfactii. Ritmul de viata alert si viteza societatii moderne obosesc fiinta umana iar aceasta nu mai are timp sa isi traiasca sau sa isi exprime sentimentele. Preocupati de siguranta zilei de maine si a supravietuirii in jungla cotidiana, oamenii uita ca nu sunt singuri si ca aceste sentimente de izolare si insingurare apar pentru ca nu mai relationam corect cu semenii nostri, fiind prea preocupati de obtinerea unor avantaje materiale sau profesionale.
Ce poti face acasa pentru a ameliora efectele stresului?
Cele mai bune ceaiuri antistres sunt Talpa gastii, sau Sunatoare, sau Rozmarin.
Pentru detensionarea sistemului nervos si reglarea tenisunii arteriale combină cantităţi egale de urzică, isop, rostopască, genţiană, ghintură, cozi de cireşe şi frasin. Fierbe o linguriţă de amestec la o cană de apă şi bea zilnic un litru de ceai. Cura durează 30 de zile.
Stimulare olfactiva este de asemenea o solutie la indemana pentru relaxarea sistemului nervos. Folositi uleiurile esentiale: lavanda, citrice, liliac, trandafiri, flori de camp, ocean. De asemenea relaxarea prin sunete si muzica poate fi accesibila tuturor. Se recomanda sunetele naturii, Anotimpurile lui Vivaldi, Bach, harpa, fiind cunoscute pentru efectul lor calmant imediat. Daca este posibil priviti un peisaj frumos care va linisteste. Masajul si meditatia sunt consacrate pentru efectul lor benefic, daca sunt practicate regulat.
Este nevoie sa fiti constienti ca stresul produce ravagii si doar prin auto-educare si auto-observatie, puteti evita sau iesi din reactia stres. Exersati acea pauza in care sa rationati logic sau sa cautati solutii.
Sportul intens, cardio, cateva minute, prin care sa consumati energia, poate fi util chiar si in momente critice, cand stresul atinge cote alarmante.
Si, poate cel mai important remediu: cultivati obiceiul de a va rezerva o jumate de ora sau o ora, doar pentru a face ceva ce va place, doar pentru voi, pentru sufletul vostru.
Află ce Afecțiuni tratăm cu succes la Centrul Pirasan https://www.pirasan.ro/tratamente-naturiste/
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.