Sistemul respirator este alcatuit din cai respiratorii superioare, inferioare, unitatea respiratorie, cutia toracica, diafragmul si structurile subdiafragmatice.
Sistemul respirator are ca principala functie schimbul de gaze. Alaturi de aceasta, el mai indeplineste urmatoarele roluri: generarea vocii, conditionarea aerului, echilibrul acido-bazic, mirosul.
Plamanii sunt principalul component al sistemului respirator, alaturi de o intreaga retea de organe si nervi. Plamanii sunt organe moi, cu aspect buretos si au o culoare roz-gri, putand deveni negriciosi de la fumat dar chiar si la nefumatori din cauza aerului poluat. Plamanul drept este subdivizat in trei lobi, pe cand cel stang doar in doi. Pleura acopera suprafata plamanilor si interiorul peretelui toracic. Aceasta este o membrana care contine o pelicula de lichid lubrifiant (surfactant) intre cele doua foite care o alcatuiesc.
Respiratia implica: ventilatie (inspir, expir), schimb gazos si utilizarea oxigenului (in respiratia celulara).
Afectiunile sistemului respirator pot fi multiple tratate cu succes la Centrul Pirasan, diagnosticarea acestora fiind posibila prin diferite examene paraclinice specifice.
Respiratia este controlata cerebral, este un procedeu automat. Controlul voluntar al respiratiei este de scurta durata. Problemele de respiratie pot incepe atunci cand avem un mic disconfort in timpul respiratiei, adica respiratia este mai grea si depunem mai mult efort.
In cazul in care avem dificultati, caile respiratorii sunt afectate sau blocate de ceva. Acest blocaj poate fi cauzat de un virus sau de schimbarea de temperatura, dar in ambele cazuri caile respiratorii sunt afectate usor sau in forma severa.
In prima faza se constata inflamatia cailor respiratorii. Aceasta inflamatie, daca nu este tratata foarte serios, se poate transforma in astm.
Astmul este o boală cronică inflamatorie a căilor respiratorii inferioare, caracterizată de obstrucție bronșică variabilă (îngustarea variabilă a bronhiilor) și hiperreactivitate bronșică. Predispoziția genetică și expunerea la factorii de mediu determină declanșarea astmului.
Simptomele sugestive de astm includ: dispnee (dificultăți la respirație) agravată nocturn sau dimineața devreme, tuse, wheezing (respirație șuierătoare) și senzație de apăsare toracică. Astmul apare atunci cand caile respiratorii sunt inflamate, sensibilizate, nu numai in criza de astm, ci mereu.
Inflamarea cailor respiratorii si aparitia astmului sunt cauzate de stenozarea si infundarea cailor respiratorii. Aceasta stare determina bolnavul sa apeleze la inhalatii cu medicamente asemanatoare adrenalinei, ca sa ajute caile respiratorii sa se deschida. Folosirea acestui ajutor poate agrava situatia, fiindca organismul se obisnuieste sa nu se mai apere singur, ci sa fie ajutat.
Se estimează aproximativ 300 milioane de cazuri la nivel global, iar prevalența este în continuă creștere, ceea ce inseamna ca aceasta afectiune trebuie sa fie tratata cu maxima atentie.
Astmul este afectiunea care e provocata de mediul inconjurator toxic, viroze dese si diferite alergii. Criza de astm poate sa se declanseze dupa cateva ore sau zile de la aparitia alergenului, fapt care ingreuneaza identificarea lui. Ca sa evitam asemenea crize, trebuie sa efectuam investigatii sa vedem daca avem alergie la vreun aliment sau alergie la alti factori din mediul extern.
Astmul poate fi declansat si de stres emotional, de frica sau de pierderea controlului si stapanirii de sine. Foarte multi copii dezvolta astm dupa o sperietura puternica. De obicei, copiii sunt speriati atunci cand sunt vaccinati. Statistica dovedeste ca acei copii care au fost vaccinati sunt predispusi la un risc mai mare de imbolnavire decat cei nevaccinati.
Astmul apare de obicei în copilărie, însă poate debuta și la adult. Debutul timpuriu și severitatea dictează afectarea funcției pulmonare și intensitatea simptomatologiei din următorii ani de evoluție a bolii.
Pentru obiectivarea modificărilor funcționale care apar în cadrul astmului cea mai des folosită investigație este spirometria, însă se mai pot utiliza și măsurarea debitului expirator maxim cu peakflowmetrul și testele de provocare bronșică la metacolină, histamină sau la efort. Spirometria evidențiază dacă există o limitare a fluxului de aer, precum și gradul de severitate și reversibilitatea acesteia. Se poate apela la peakflowmetrie dacă nu se poate efectua spirometrie, iar la teste de provocare bronșică se apelează destul de rar, în cazurile în care există simptome sugestive pentru astm, însă funcția pulmonară apare normală la determinări repetate.
Asocierea unei boli atopice (mai ales rinita alergică) la pacienții care prezintă simptome sugestive pentru astm crește probabilitatea de diagnostic. Evidențierea sensibilizării la aeroalergene se poate face prin intermediul testării cutanate prick sau prin determinare de Ig E specifice din serul pacientului. E important de precizat că rezultatele astfel obținute necesită să fie corelate cu istoricul pacientului.
La adulți se face diagnosticul diferențial cu atacul de panică, disfuncția de corzi vocale, bronhopneumopatia cronica obstructivă(BPOC), insuficiența ventriculară stângă si trombembolismul pulmonar.
Episoadele de exacerbare ale astmului (crizele de astm) presupun intensificarea simptomelor astmatice (senzație puternică de sufocare, tuse, respirație șuierătoare, expir prelungit, senzația de apasare toracică). Crizele sunt amenințătoare de viață si necesită intervenție rapidă.
Astmul prezintă forme clinice variate (ex. fenotipuri de astm: alergic, cu debut la adult, indus de aspirină, intrainfecțios, sever etc.).
Alta afectiune a cailor respiratorii este bronsita. Bronsita este cauzata de infundarea cailor respiratorii care duc spre plaman. In afectiunea aceasta se inflameaza membranele mucoase ale plamanilor. Bronsitele pot fi scurte, prelungite, severe sau cronice. Factorii care provoaca o forma de bonsita, incadrata in aceasta clasificare, sunt infectiile repetate in perioada copilariei, fumatul, mediul inconjurator toxic sau infectiile prelungite. Afectiunea provoaca tuse seaca si elibereaza mucus. De asemenea, provoaca febra si dureri in piept si spate. Bolnavii afectati de bronsita obosesc cand merg repede sau cand depun munca fizica. Alte simptome pot fi infectiile pulmonare si invinetirea pielii. Ultimul este dovada lipsei de oxigen si prezentei ridicate de dioxid de carbon in sange.
Afectiunea cronica pulmonara provocata de infundarea cailor respiratorii este cunoscuta ca emfizem pulmonar si este asociata des cu fumatul si inspirarea de toxine si substante chimice. Aceasta afectiune blocheaza accesul catre plamani si caile respiratorii. Afectiunea se instaleaza treptat si starea pacientului se inrautateste progresiv. Cu trecerea timpului, pacientul inspira din ce in ce mai putin aer.
Pe masura ce afectiunea se agraveaza, oxigenul in sange devine instabil sau foarte putin, iar pacientul necesita medicatie severa si administrarea oxigenului cu aparatura speciala. Cu toate ca afectate sunt caile respiratorii si plamanii, indirect sunt afectate stomacul si ficatul. Daca procesul infectios nu este stopat si infectia se va extinde catre plamani, exista riscul ca bronsita sa degenereze in afectiuni mai complicate, precum: pneumonia, emfizemul pulmonar, pneumoscleroza, bronsiectazii, insuficienta respiratorie cronica, encefalopatie hipoxica, poliglobulia secundara si cordul pulmonar cronic.
Tratamentul alopat, in aceasta situatie, este cu antibiotice, inhalatii, inclusiv adaugarea de oxigen. In tratamentul bronsitei prin terapii traditionale, acupunctura si preparatele din plante medicinale imbunatatesc activitatea pulmonara, elibereaza caile respiratorii prin tratarea inflamatiilor din zona mucoasei bronsice si eliminarea surplusului de mucus. Musculatura implicata in procesele de respiratie este tonifiata iar circuitul sangvin din zona pulmonara este normalizat, astfel incat oxigenarea celulara si tisulara din zona pulmonara sa se realizeze in parametrii optimi. Aceste proceduri reduc procesul inflamator si faciliteaza regenerarea tesuturilor lezate. Preparatele din plantele medicinale actioneaza, de asemenea, pentru imbunatatirea imunitatii in zona pulmonara si a cailor aeriene superioare.
Sinuzita este o alta afecțiune extrem de raspandita. Sinusul este situat in peretii cutiei craniene, deasupra ochilor, strabatand fruntea, nasul si pometii. Sinuzita este o afectiune provocata de bacterii, virusuri, alergii si viroze. Sinuzita alergica incepe cu rinita alergica, ataca membranele nasului si se transfera spre sinus.
Persoanele cu un sistem imunitar instabil sunt expusi la sinuzita. Combinatia intre sinuzita acuta si mucus provoaca presiune locala si dureri. Specific pentru cei afectati de sinuzita este durerea de cap transformata in migrena, rinita, tuse, sensibilitatea fetei si temperatura ridicata. Tipic pentru tratarea sinuzitei sunt punctiile, antibioticele si picaturi prescrise in practica medicala alopata. Medicina traditionala ofera tratamente cu acupunctura, extracte hidroalcoolice din plante medicinale, in care obligatoriu trebuie sa fie insclusa si o doza mare de extract de menta, pentru ca tratamentul sa fie eficient.
Virozele respiratorii, provocate de tulpinile actuale, prezinta risc ridicat de infectiozitate si favorizeaza declansarea unor procese patologice mult mai complexe. In viitorul apropiat vom asista la cresterea agresivitatii agentilor virali, intrucat se produc frecvent mutatii ale tulpinilor virale, ceea ce favorizeaza rezistenta acestora la medicatie alopata.
Rolul medicatiei alopate este de a stopa dezvoltarea acestor microorganisme in corpul bolnavului, insa nu sustin si nu mentin capacitatea de aparare naturala a corpului uman.
Ca si in cazul sinuzitei, cele mai afectate vor fi persoanele ce prezinta dezechilibre imunitare, persoanele varstnice si copiii, persoanele care lucreaza in comunitati mari sau care au contactat cu foarte multi oameni zilnic, cat si cele care sufera de diverse afectiuni ce slabesc imunitatea generala.
Schimbarile pe care un virus le produce in organism sunt foarte complexe. Virusurile ataca sistemul respirator si creeaza conditiile pentru declansarea unor afectiuni mai complexe. Disfunctiile si tulburarile produse de virusuri in organism pot fi prevenite si tratate prin amplificarea activitatii imunitare generale si specifice, echilibrarea activitatii organelor implicate in activitatea imunitara (timus, splina-pancreas etc.), intarirea barierei imunitare de la nivelul pielii, al plamanilor, al cailor respiratorii superioare si din jurul fiecarui organ in parte.
De obicei, virozele respiratorii debuteaza prin inflamarea mucoasei nazale (rinita) si a faringelui (faringita), secretii nazale apoase, stranut, tuse, stare subfebrila sau febrila, dureri de cap sau/si in zona cefei (cefalee). In ultimii ani a crescut frecventa extinderii infectiilor catre zona pulmonara sau aparatul ORL. In primul rand din cauza mutatiilor genetice anterior mentionate; in plus o singura tuplina de virus poate produce manifestari diferite si stabilirea unei medicatii corecte devine dificila. In plus, la nivel global, se remarca o deteriorare a imunitatii populatiei, in special in marile aglomerari urbane.
Aceasta scadere a capacitatii naturale de aparare a organismului este cauzata de distrugerea scuturilor de protectie planetara si a mediului de inconjurator, defrisarea masiva a padurilor, reducerea cantitatii de oxigen din atmosfera si de gradul ridicat de poluare. In acest context, prin circulatia curentilor de aer si din cauza variatiilor bruste de temperatura, se produc permanent mutatii ale virusurilor, mutatii incontrolabile si imprevizibile, intre virusuri animale si virusuri umane.
Cancerul bronho-pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer și înregistrează anual cea mai mare rată a mortalității, datorată în general diagnosticării tardive a tumorii, deoarece evoluează o perioadă mare de timp fără simptome. Predomină la bărbați și este pe locul II la femei, după cancerul de sân.
Neoplasmul bronho-pulmonar are un grad mare de invazivitate datorită vascularizației sangvine si limfatice bogate, fapt care permite celulelor canceroase să migreze către organele învecinate încă din stadiile incipiente. Metastazele se localizează cel mai frecvent la nivel osos, hepatic, cerebral și al măduvei osoase.
Cauzele cancerului pulmonar sunt: fumatul (în 90 % din cazuri); expunerea la substanțe toxice (azbest, uraniu, radon); afecțiuni pulmonare frecvente tratate necorespunzător; boli cronice pulmonare și poluarea accentuată.
Medicina alopată tratează cu o gamă largă de medicamente și substanțe, iar medicina tradițională are o gamă variată de tratament deoarece datează de când e lumea. De când există lumea se găsesc remedii pentru orice afecțiune. Medicina tradițională a stat la baza formării medicinei ca știință. Pe plan mondial se accentuează foarte mult la ceea ce poate oferi medicina tradițională.
Tratamentul se face după diagnosticarea și stabilirea schemei de tratament și urmărirea ei de către medicul nostru specialist în medicină tradițională, care este cel mai bun medic de medicină tradițională din Europa de Est și nu numai. Tratamentul se efectuează după cum urmează: stabilirea cu exactitate a diagnosticului cu directa colaborare cu medicina alopată, având în vedere că analizele se efectuează doar în cadrul medicinei alopate, fapt care reprezintă și o punte de verificare din punct de vedere al evoluției afecțiunii în medicina tradițională.
Tratamentul care se aplică pentru orice afecțiune este posibil și sigur diferă, fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN –ul lui, circuitul lui energetic care se ia în calcul și evoluția diferită în stadii diferite ale afecțiunii. În articolul nostru de mai sus am arătat metoda clasică de tratament în cazul menționat, dar metoda clasică nu înseamnă că e stabilă, având în vedere că fiecare bolnav are particularitățile lui.
Prin îmbinarea terapiilor tradiționale, astmul poate fi tratat fără ca afecțiunea să recidiveze. Tratamentul este compus din ședințe de acupunctură, administrarea de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, termoterapie tibetană, psihoterapie și manipulare osteo-articulară la nivelul coloanei vertebrale toracale (cu scopul rearanjării vertebrelor toracale deplasate). Amestecurile din plante sunt adaptate la fiecare pacient în parte. În ceea ce privește acupunctura se stimulează direct centrii energetici ai plămânilor, intestinului gros și intestinului subțire. Procedura presupune “deschiderea” capilarelor si alveolelor pulmonare afectate, pentru a se reface vascularizația locală și pentru ca lobii pulmonari superiori (zonele plămânilor la nivelul cărora vascularizația și schimburile de oxigen sunt reduse) să funcționeze într-un procent apropiat de cel normal. În același timp se acționează și la nivel cerebral, în vederea refacerii ariei cerebrale răspunzătoare de funcțiile pulmonare ale lobilor superiori.
Acupunctura îndeplinește trei roluri principale:
-restabilește echilibrul energetic al organismului;
-direcționează specific principiile active din plante;
-realizează un arc reflex energetico –fizic care presupune că din punctual stimulat pleacă energie la creier pentru a trezi medical intern, care începe să repare organele afectate, pe baza informației primite.
Prin intermediul acțiunii substanțelor active din plante, toate celulele moarte sunt eliminate din organism și se produc celule noi, sănătoase, deoarece este întrerupt mecanismul care determina cronicizarea bolii.
Tratamentul poate fi aplicat și în cazul gravidelor, nefiind riscant nici pentru mamă și nici pentru copil. Într-adevăr se evită înțeparea anumitor puncte, însă, având în vedere că pe corpul uman sunt sute de puncte de acupunctură, combinațiile care se pot face sunt nenumărate. De altfel, tratamentul acționează asupra întregului organism, ceea ce înseamnă că ajută atât mama să suporte mai bine perioada de sarcină cât și copilul să se dezvolte normal.
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.