Sistemul osos
Sistemul osos este alcătuit din 206 oase, conectate între ele prin articulații, în majoritatea cazurilor. Este de la sine înțeles că este un sistem esențial pentru existența vieții umane. Rolul principal al acestuia este de a suporta greutatea corpului, de a permite mobilitatea acestuia și de a proteja organele interne. Oasele sunt alcătuite din țesut osos, acesta fiind bogat vascularizat. Țesutul osos se produce prin procesul numit osteogeneză. Sistemul osos este compus din craniu, coloană vertebrală, toracele, pelvis și oasele membrelor. Scheletul are cea mai mare concentrație de calciu din organism, acesta realizand schimburi cu sangele. Oasele au rol de suport (ancorare muschi): susțin greutatea corpului, de protecție (craniul protejează encefalul), de formare a globulelor roșii și albe în măduva roșie și de depozitare a calciului.
Afecțiunile sistemului osos pot fi multiple: afecțiuni vertebrale (lombosciatică, cifoză, spondiloză, discopatie, hernie etc.), fracturi osoase, osteopetroză, rahitism, osteomalacie, osteoporoza, osteoblastom, osteoclastom, osteosarcom.
Vom aborda câteva dintre ele, cele mai comune, din perspectiva Medicinei Tradiționale, incluzând detalii despre tratamentul posibil în Centrul Pirasan.
Astăzi, peste 80% din populația globului, suferă de afecțiuni ale coloanei lombare și cervicale la vârste diferite, dar cu o incidență mai ridicată la vârsta a treia. Coloana vertebrală este alcatuită din vertebre suprapuse. Fiecare vertebră are un orificiu in mijloc. Prin suprapunerea lor se formează canalul intravertebral, unde este localizată măduva spinarii. Între vertebre se situează discurile intervertebrale, formațiuni cartilaginoase ce conferă coloanei vertebrale flexibilitate și care absorb șocurile exercitate asupra coloanei vertebrale când mergem pe jos, sărim, alergăm sau când ridicăm obiecte.
Discopatia lombară este o afecțiune a coloanei vertebrale, manifestată prin modificări degenerative ale discurilor intervertebrale din zona lombară. Întrucât coloana vertebrală nu mai este susținută adecvat, vertebrele se apropie tasând discurile intervertebrale. Presiunea exercitată asupra vaselor de sânge încetinește activitatea metabolismului local, ceea ce va produce în timp deshidratarea discurilor. Dacă se menține ritmul de scădere al tonusului muscular, cedează și ligamentele vertebrale, instalându-se hernia de disc. Din aceste motive tratamentul discopatiei lombare implică în primul rând redobândirea tonusului muscular și a elasticității ligamentelor intervertebrale, pentru a permite vertebrelor să revină la poziția inițială. Reactivarea metabolismului local duce la refacerea spațiului intervertebral. Procedurile de tratament permit vaselor de sânge presate să își recapete permeabilitatea și să își reia funcția de vascularizare. O dată restabilită circulația sangvină, se vor normaliza și schimburile metabolice locale, iar discurile intervertebrale se vor rehidrata. Tratamentul discopatiei lombare în medicină tradițională nu este invaziv, fiind compus din produse naturiste din plante medicinale, proceduri de acupunctură, termoterapie tibetană și helatioterapie. Durerile puternice și disconfortul cauzat de această afecțiune sunt ameliorate treptat sau după primele sesiuni de tratament, în funcție de gravitatea și complexitatea afecțiunii. Pacientul își poate relua activitățile, chiar dacă urmează tratamentul, cu mențiunea că trebuie să evite eforturile bruște, prelungite sau suprasolicitante și trebuie să mențînă o postura adecvată a corpului, pe cât de mult posibil. În cazul discopatiilor asociate cu un surplus de greutate, pacientul este îndrumat asupra alimentației sale, intocmidu-se un plan de tratament care să acționeze și pentru restabilirea unei greutăți corporale optime.
Afecțiunile vertebrale, în special lombosciatică, sunt de asemenea frecvente în societatea actuală. Cele mai afectate sunt persoanele supraponderale. Boală debutează prin dureri în zona afectată însoțite de stres în urmă durerii, neliniște, oboseală și deseori depresie. Postura incorectă la școală, la serviciu, în timpul mersului și în orice tip de activitate favorizează apariția acestui gen de afecțiuni. Cu cât postura incorectă este menținută mai mult timp, cu atât afecțiunea se instalează mai repede. Simptomele se manifestă prin dureri frecvente și intense, pusee dureroase însoțite de stări febrile, cu temperaturi oscilante și inexplicabile. În această situație, bolnavul trebuie neapărat să se prezinte la medic.
Cu cât mai repede se începe tratamentul tradițional, cu atât mai bine, nu vor există recidive și durata tratamentului va fi mai scurtă. Există și posibilitatea de a se interveni prin tratamente alopate, dar temporar. Specialiștii în ortopedie, neurochirugie pot aplică metodele cunoscute și pot interveni chirurgical, însă trebuie luate în considerare și riscurile, deoarece starea bolnavului se poate agrava, în loc să se amelioreze. De aceea, este de preferat că bolnavul să consulte specialiștii în medicină tradițională, întrucât tratamentele tradiționale nu sunt invazive. Specialistul în medicină tradițională va explica pacientului ce opțiuni de tratament există pentru situația lui, ce terapii se vor aplică: acupunctură, fitoterapia, terapia focului tibetan etc.
Din momentul începerii tratamentului, pacientul are obligația să își schimbe conduită și modul de existența: în activitățile sale trebuie să includă mișcarea, sportul, postura corectă a corpului în orice situație (în timpul mersului, pe scaun, în mijloacele de transport, la locul de muncă etc). De asemenea, pacientul trebuie să conștientizeze că masă corporală trebuie încadrată în anumite limite, pentru că aparatul osos și articular să își poată reface structura. Pe durata tratamentului se evita ridicarea greutăților sau efectuarea exercițiilor ce forțează coloana vertebrală.
Spondiloză cervicală este o afecțiune reumatică degenerativă a colonei vertebrale și a discurilor intravertebrale din zona cervicală, manifestată printr-o îngustare a canalului medular cervical și a găurilor de conjugare, apariția unor formățiuni osoase denumite osteofite și lezarea cordonului medular și a rădăcinilor spinale. Îngustarea canalului medular prezintă riscul de apariție a mielopatiei cervicale și a complicațiilor aferente.
Sedentarismul, traumele ocupaționale, expunerea la temperaturi joase și curent, obezitatea și o poziție incorectă a corpului pentru perioade lungi de timp sunt factori ce reduc tonusul musculaturii paravertebrale, circulația și metabolismul local la nivelul cartilajelor articulare, provocând sclerozarea discurilor intravertebrale și degenerarea vertebrelor în zona cervicală. Pentru că procesul degenerativ să afecteză zona cervicală și să se concretizeze în manifestările specifice spondilozei, trebuie să fie prezența și o cauza declanșatoare. În această situație este vorba despre prinderea unor micro-fragmente de musculatura paravertebrala între vertebrele cervicale, fenomen ce va antrena ulterior tot mecanismul fiziopatologic al spondilozei cervicale. Tratamentul spondilozei cervicale în medicină tradițională vizează restabilirea oxigenării și a metabolismului local, eliminarea reziduurilor și a toxinelor acumulate, eliminarea micro-fragmentelor de musculatura și resorbtia osteofitelor. Plantele incluse în schemele de tratament ajută la redobândirea tonusului muscular, a mobilității articulare și la rehidratarea discurilor intravertebrale. Procedurile de acupunctură și sesiunile de termoterapie tibetană joacă un rol major în eliberarea presiunii exercitate asupra cordonului medular și a rădăcinilor spinale. Regenerarea leziunilor medulare sau a celor ale nervilor spinali poate fi realizată dacă gradul de afectare o permite.
Osteoporoza este o afecțiune gravă, caracteristică mai ales sexului feminin și care intervine puțîn înainte de menopauza sau imediat după. Este o afecțiune care distruge sistemul osos, încheieturile, schimbă formă oaselor, iar procesul acesta este extrem de dureros. Acest proces se instalează deoarece măduva pierde din vitamine, siliciu, fosfor și calciu.
Factorii de risc pentru această afecțiune sunt cantitățile mari de glucide și fosfați din organism. La fel, alimentele care se consumă, bogate în calciu, ajungând la calciu supradozat, duc la îngreunarea situației. Popoarele asiatice nu consumă în doze mari lactate și în mod normal ar trebui că bolnavii de osteoporoză să fie foarte mulți pe continentul acesta. Bolnavii de osteoporoză deseori simt dureri insuportabile de spate, mai ales în partea de jos. Bolnavii sunt predispuși spre fracturi din cauza faptului că structura osoasă este predispusă a se sfărâma, întrucât nu mai există în compoziția ei minerale și vitamine care să asigure elasticitatea. Medicină convențională tratează osteoporoză introducând în organism estrogen sintetic. Estrogenul sintetic nu face altceva decât să provoace cancer uterin, mamar sau ovarian.
În cazul acesta, modul în care medicină tradițională privește această problema și tratamentul oferit merită să fie aplicat. Orice bolnav de osteoporoză este obligat să ajungă la specialistul în medicină tradițională, care va evalua starea bolnavului și va stabili tratamentul prin acupunctură, extracte hidroalcoolice din plante medicinale, alimentație corectă și un regim de viață corespunzător, care vor ameliora problema.
Unul dintre tratamentele eficace oferite de Centrul Pirasan este și manipularea osteo-articulară ce are ca scop principal restaurarea echilibrului funcțional al biomecanicii și fiziologiei corpului uman, prin manevre de reașezare a zonelor osteoarticulare.
Oasele, ligamentele, mușchii și organele au un loc bine definit în organism. În urmă acțiunii unor factori, se pot deplasa din poziția inițială, afectând negativ starea generală de sănătate. Adoptarea unei poziții incorecte a corpului pe o perioada lungă de timp, acțiunea stresului, supraponderabilitatea sau efectuarea incorectă a unui efort fizic pot duce la deplasarea oaselor din poziția normală.
O deplasare minoră, chiar de un milimetru, afectează funcțiile întregului organism. În vecinătatea oaselor se află nervi, vase, ligamente și mușchi.
Prin modificarea poziției normale a oaselor, asupra structurilor vecine se va exercită o presiune care va conduce la inflamație, durere locală sau disfuncții ale organelor.
De exemplu, în cazul unei deplasări a vertebrei T8 se poate exercită o presiune asupra nervului spinal ce inervează stomacul, provocând o simptomatologie similară ulcerului. Prin manipulare osteo-articulară se restabilește poziția optimă a vertebrei, eliminându-se astfel atât cauza cât și efectul.
O afecțiune comună la nivelul coloanei este cum am spus spondiloză. Prin aplicarea combinată sau separată a tehnicilor de manipulare a sistemului osos, a acupuncturii, a masajului sau a reflexoterapiei se produce o resorbție a osteofitelor (ciocurilor), se restabilește circulația sangvină și metabolismul local, ceea ce va duce la eliminarea toxinelor depuse în zona afectată și a simptomalogiei.
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.