Anul acesta toată lumea vorbește despre sistemul imunitar de parcă tocmai a fost inventat. Asta ne face să ne reamintim despre natura umană care în loc să prevină și să susțină, își concentrează atenția pe reparat, am spune chiar cârpit, cu zeci de pastile, vitamine, obținute chimic sau soluții care nu țin cont de complexitatea organismului uman și de interdependența dintre sistemele sale.
Funcționarea normală a sistemului imunitar este vitală pentru sănătatea organismului uman. Rolul său este de a proteja organismul de agenții patogeni din mediu: bacterii, virusuri, ciuperci, protozoare și paraziți, dar și de a participa la distrugerea și eliminarea celulelor disfuncționale, moarte sau tumorale.
Deși este supus permanent influențelor din mediu extern, în condiții normale de mediu, sistemul imunitar creeaza o barieră ce nu va permite agenților patogeni din mediu să pătrundă în organism.
Însă, atunci când imunitatea este suprasolicitată, această bariera imunitară cedează, iar agenții patogeni din mediu și alți factori nocivi atacă organismul, provocând afecțiuni de diverse tipologii. Suprasolicitarea imunitatii survine în urma înăspririi condițiilor de mediu și a poluării, din cauza diminuarii cantității de oxigen la nivel planetar, alterării stratului de ozon, cresterii nivelului de radiatii solare și cosmice. Lipsa de oxigen din atmosferă este una dintre cauzele ce favorizează dezvoltarea unor noi tulpini de virusuri, cu o agresivitate ridicată și rezistență mărită la medicația existentă. Stilul de viață alert, stresul și alimentația neadecvată au, de asemnea, efecte negative asupra imunității.
Primul sistem afectat, în asemenea condiții de mediu, este cel endocrin. Disfuncțiile endocrine și tulburările hormonale vor determina breșe în bariera imunitară de la nivelul pielii și a mucoaselor. Agenții patogeni și toxinele ce au pătruns în organism alterează activitatea pulmonară, trecând în sânge și atacând ficatul și ulterior rinichii. Această încărcătură va tulbura și funcțiile inimii, fenomen ce va reduce oxigenarea organismului, în special în zona cerebrală. Scăderea oxigenarii îngreunează toate funcțiile fiziologice, iar reducerea oxigenarii cerebrale va produce tulburări ale funcțiilor cognitive și alterarea comunicarii dintre creier și organe.
Restabilirea echilibrului imunitar și a barierei imunitare necesită în primul rând identificarea glandei endocrine afectată cel mai puternic și normalizarea funcțiilor acesteia, cât și a întregului sistem endocrin. La nivel pulmonar se acționează în vederea eliminarii toxinelor acumulate și a tratării leziunilor produse de agenții patogeni. Prin fortificarea ficatului și a rinichilor se obține reechilibrarea funcțiilor hepatice și renale, dar se amplifică și eliminarea toxinelor, a agenților patogeni și a produșilor metabolici din organism.
Tratamentul prin acupunctură are în vedere stimularea energetică a sistemului endocrin, pulmonar, a ficatului, rinichilor și a inimii, iar produsele din plante medicinale actionează pentru detoxifierea și purificarea sângelui și a organelor, îmbunătățirea oxigenării celulare, revigorarea și regenerarea țesuturilor și organelor afectate. Restabilirea funcțiilor imunitare va permite ca celulele moarte sau disfuncționale din organism să fie eliminate corespunzator, astfel încât acestea vor fi înlocuite cu altele noi prin utilizarea informatiei genetice dintr-o celulă sănătoasă.
Riscul de îmbolnavire scade drastic după administrarea tratamentelor de întărire a imunitații disponibile în medicina tradițională. Acupunctura și produsele din plante îmbunătățesc oxigenarea pulmonară și întăresc bariera de imunitate dermică și sangvină. La nivel endocrin se intensifică activitatea glandelor tiroidiene și suprarenale, deoarece aceste glande au un rol major în funcționarea corespunzatoare a sistemului imunitar. Stimulând simultan funcțiile tiroidiene și funcțiile suprarenale se obține un circuit energetic de protecție generală, transpusă în activitatea biologică printr-un aport ridicat de anticorpi. Toxinele acumulate în corp vor fi eliminate mult mai eficient datorită acestor proceduri de revitalizare, dar și datorită îmbunătățirii funcției hepatice de filtare a sângelui.
Tratamentul cu acupunctură și extracte din plante este completat de cel prin termoterapie (terapie tibetană prin foc). Pentru activarea metabolismului și a imunității pulmonare se folosește o cremă din plante, cu formula speciala pentru acest gen de proceduri. Crema se aplica pe spate, în zona de proiecție a plămânilor. Deasupra se pune un prosop ud, se toarnă spirt și se aprinde. Focul se stinge când pacientul simte căldură în interiorul organului și căldură a devenit ușor deranjantă.
Prin aceasta tehnică se introduc direct în organ substanțele active ale plantelor medicinale conținute de cremă. Căldură degajată prin arderea spirtului deschide acestor substanțe active “calea spre organ”, ele ajungând în formă nealterată în locul de acțiune. Procedura este sigură, fiind practicată de mii de ani în medicina tibetană. Tratamentul este recomandat atât adulților cât și copiilor sau persoanelor de vârsta a treia.
Cum spuneam încă de la început, este de preferat să acționăm în scopul susținerii și stimulării sistemului imunitar și să facem asta încă din copilărie, iar dacă pentru noi nu am făcut-o, să o facem pentru copiii noștri.
Pentru a asigura o dezvoltare armonioasă copilului, organismul său trebuie pregătit să lupte cu virusurile și bacteriile din mediul înconjurător, în special înainte de integrare în colectivitate: grădiniță, scoală etc.
La copii, curele de stimulare și fortificare a organismului se recomandă a fi urmate la începutul fiecărui anotimp, întrucât exista o ciclicitate a ritmului terestru și a naturii, iar energiile corpului uman trebuie armonizate cu acest ritm.
În plus, la copii, imunitatea este în formare și corpul lor are nevoie de sprijin exterior pentru a face față înăspririi condițiilor de mediu: creșterea radiațiilor solare, a gradului de poluare, agresivitatea bacteriilor și a virusurilor, scădarea cantității de oxigen din mediu. La acestea se adaugă și administrarea incorectă a antibioticelor, în situații în care nu este cazul sau fară a urma sfatul medicului, ceea ce tulbură activitatea celulară și tisulară. O situație particulară de scădere a imunității copilului sunt traumele psihice sau șocurile suferite de mamă în perioada intrauterină sau de către copil în primii ani de viață. Copiii resimt și stresul părinților, tulburările acestora și conflitectele din mediul familial. Și suprasolicitarea și neglijarea copiilor poate genera blocaje de ordin mental ce se reflectă la nivel somatic prin tulburări metabolice și imunitare.
Curele de imunizare la copii nu determină reacții adverse în organism, substanțele active conținute de preparatele fitoterapeutice sunt metabolizate rapid de organism. Cresc imunitatea generală și specifică a organismului. Stimularea centrilor de acupunctură reglează și armonizează circuitul energetic al meridianelor, oxigenarea pulmonară și circulația sângelui la nivelul pielii și al plămânilor. Circulația corectă a sângelui este vitală în menținerea unei imunități puternice, întrucât stagnarea sângelui favorizează dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor și apariția infecțiilor.
Preparatele din plante medicinale conțin o anumită concentrație de substanțe active. Aceste substanțe reglează reacțiile imunitare din organism, activitatea organelor implicate în producția de celule imunitare și comportamentul celulelor imunitare. Efectele formulelor fitoterapeutice pot fi amplificate prin proceduri de stimulare a centrilor energetici ce coordonează sistemul imunitar și organele participante. În perioada sezonului rece tratamentul cu acupunctură se centrează pe întărirea barierei imunitare în zona lojei superioare, unde sunt localizați plămânii.
Principalele celule imunitare sunt limfocitele, de tip T produse de timuș și cele de tip B produse în măduva spinării. Cele produse la nivelul timusului sunt implicate în imunitatea celulară (importantă împotrivă infecțiilor virale). Limfocitele de tip B participă la producția de anticorpi și protejează organismul de infecții bacteriene.
Rezistenta sistemului imunitar este determinată de menținerea unui raport optim între numărul limfocitelor T/B și funcționarea corectă a timusului, a splinei-pancreasului, a glandelor suprarenale și a sistemului limfatic.
Timusul este glanda ce controlează activitatea cardiacă și ritmul îmbătrânirii. După pubertate scade în dimensiuni și își diminuează funcțiile. La copii o bună funcționare a timusului asigură copilului o dezvoltare sănătoasă, prin producția timopoetinei (hormonul de creștere la copii). Splina și pancreasul din perspectiva medicinei tradiționale chineze constituie un organ unitar, implicat în menținerea imunității și a vitalității, în mecanismele de reglare a căldurii corporale, în formarea țesuturilor și în activitatea psiho-mentala. Splina este inclusa în circuitul limfocitar, disfuncțiile splenice determină tulburări imunitare și sensibilizarea organismului la infecții. Glandele suprarenale sunt poziționate deasupra rinichilor, iar prin producția de cortizon au un rol major în menținerea imunității, întrucât stimulează creșterea limfocitelor.
Centrul de medicina tradițională Pirasan are o tradiție de peste 10 ani în medicina tradițională, acupunctura și fitoterapie.
Centrul de medicina tradițională Pirasan practică medicina prin medici pregătiți în facultățile medicinei alopate, dar și specializați în străinătate în medicina tradițională. Clinica noastră de medicina tradițională, îmbină tot ce înseamnă medicina tradițională și anume : medicina balcanică, egipteană, indiană, mayasa, scandinavă, rusă, tibetană.
Noi tratam cauza și nu numai efectele. Tratamentele noastre sunt pregătite după rețete vechi de peste 12000 de ani și care sunt omologate la OSIM.
Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta la:
Telefon/Fax: 021 619 11 17
Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675
E-mail: office@pirasan.ro / doctor@pirasan.ro
Adresa: Sos. Stefan cel Mare, nr. 240, bl. 59A, sc. 1, etaj 1, ap. 4, interfon 004, sector 2, Bucuresti, Cod Postal 020165
*Tratamentele cu acupunctura se efectueaza, in cazul imposibilitatii deplasarii pacientilor la cabinet, si la domiciliul pacientilor care locuiesc in Bucuresti sau in vecinatate.